"Несташица" Срба у Федерацији БиХ

Бомбастичне изјаве да ће власт у Босни и Херцеговини након одржаних избора у октобру бити формирана у рекордном времену, нису се обистиниле.

Босна и Херцеговина 29.01.2015 | 07:35
"Несташица" Срба у Федерацији БиХ

Иако је нова парламентарна већина договорена на ентитетском и државном нивоу, функционише само она у Републици Српској. ХДЗ је, већ раније, формирање државне условио конституисањем власти у Федерацији БиХ, од чега се, како каже Драган Човић, лидер те странке, не одустаје.

„Још више сам охрабрен у том размишљању. Разумијем странке које желе што прије направити измјену у Вијећу министара, али ми нисмо у Влади Федерације и ја сам зато сугерирао да власт направимо до краја прошле године“, поручује Човић.

А, власт у Федерацији БиХ, како сада ствари стоје, још увијек неће бити формирана, барем не до краја овог мјесеца. Проблем је што нису изабрани челни људи овог бх. ентитета- предсједник и два потпредсједника.

Иако су ова именовања на дневном реду сједнице Дома народа федералног парламента за два дана, то се, највјероватније, неће десити, јер постојећи коалициони партнери немају рјешење за избор потпредсједника из реда српског народа.

На њиховим кандидатским листама у октобру није био довољан број Срба и сада траже помоћ од СДП-а, странке која има већину у Клубу Срба у федералном Дому народа.

„Ми смо затражили од СДП-а да не буде опозиција држави, да не буде опозиција формирању власти. То је државотворна странка од које очекујемо да подржи формирање власти и стабилизирање прилика у земљи, и очекујемо да ће они такву одлуку и донијети“, наводи Бакир Изетбеговић, замјеник предсједника Странке демократске акције.

„Стојим на политичком становишту, па могу рећи и људском, да би било добро да СДП буде дио рјешења ове ситуације“, каже Жељко Комшић, лидер Демократске фронте.

Иако су Бакир Изетбеговић и Жељко Комшић одржали састанак са предсједником СДП-а Нермином Никшићем, конкретан договор није постигнут. О рјешавању питања избора нове извршне и законодавне власти у ФБиХ, СДП ће се изјаснити у суботу, 31. јануара на сједници Главног одбора.

“Главна инстанце која ће рећи нешто о овом питању је Главни одбор, али мислим да СДП са овим нема ништа”, поручује Горан Љубојевић, предсједник Главног одбора СДП-а.И док се чека потез СДП, Жељко Комшић, њен бивши функционер, а сада предсједник Демократске фронте, спреман је напустити постојећу коалицију, уколико се до рјешења не дође.

“Ми ћемо још на сљедећој сједници Дома народа Парламента Федерације покушати да дођемо до рјешења око потпредсједника Федерације из реда српског народа. У случају да се то не може постићи, мораће се тражити друго рјешење, а то је да неко други улази у причу о формирању власти”, каже Комшић.

Комшићева изјава долази у тренутку након што приједлог његове странке да Слободан Шоја буде нови потпредсједник Федерације БиХ из реда српског народа, није добио подршку у Федералном парламенту. Истовремено, оваква политичка конфузија у Федерацији БиХ оставља траг и на формирање државне власти. И на том нивоу се чека да најприје буде ријешена расподјела власти у овом бх ентитету, па тек онда формирано ново Вијеће министара БиХ.

 “Ово су, једноставно, њихови међусобни односи, односно неповјерење у Федерацији, и цијела Босна и Херцеговина плаћа цијену што они немају међусобно повјерење”, наводи Младен Иванић, предсједник Партије демократског прогреса.

О свему ономе што се тренутно дешава на босанкохерцеговачкој политичкој сцени, аналитичар Адис Араповић каже:“Није било препрека да се формира власт на нивоу кантона током цијелог овог периода, међутим то се није десило. Исто тако, од прије десетак дана нема препрека ни да се формира Вијеће министара, јер постоји парламентарна већина. Међутим, очигледно да странке нису изградиле толико повјерења да се без условљавања власт формира гдје год се то може урадити, већ се покушава ићи у неком пакет аранжману. Због тога ми се чини да би вољели у једном дану, у исто вријеме, формирати извршну власт на свим нивоима, како нико никога не би преварио”, закључује Араповић.

А да пословица “док мачке нема, мишеви коло воде” итекако има смисла у садашњем политичком тренутку у БиХ, показује и чињеница како, док се чека на формирање власти, странке које чине власт у техничком мандату, а постојећа су опозиција, именује своје људе на мјеста директора јавних установа или управне одборе. Чини се како једино њима садашње стање одговара.

Извор: Радио Слободна Европа

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Истина

29.01.2015 06:55

Спрега криминалаца Додик-Човић-Радончић-Лагумџија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

29.01.2015 07:01

Кога интересује што нема Срба у федерацији.Битно да се испоштује договорена коалиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

29.01.2015 07:48

Најсмјешније ми је када видим да додиковце сматрају србима....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕ србин

29.01.2015 08:19

Тацно је да нас нема за парламент, јер ко је имало паметан и постен неце тај прљави посао, да неко пуни дзепове а да се ми свадјамо медју собом. Имам лијеп посао, друзим се и гледам своја посла. Ко то нема, ето му тај парламент

ОДГОВОРИТЕ
Name

гори ватра

29.01.2015 08:27

Уроше.....треба ми Срба :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

29.01.2015 08:34

Најгоре је када сами себе понижавамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

шта ће нам

29.01.2015 09:12

Кога нема без њега се може.

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаци странац

29.01.2015 09:17

Од `92 ефикасно раде да нас "недостаје", прво метком, логором,отимањем станова, запошљавањем само муслимана... Што се тиче квази владе БиХ и тако су планирали БиХ само за себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПА

29.01.2015 09:41

Како це бити Срба у Федерацији када је Алија Изетбеговић завршио оно што је започео Павелић?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

29.01.2015 09:46

СВЕ СУ ТО СРБИ У ФЕДЕРАЦИЈИ, САМО ШТО ИДУ У ЏАМИЈУ И МОЛЕ СЕ МУХАМЕДУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милован

29.01.2015 09:54

Домаћи странац.Што се тиче моје породице и неких пријатеља ниси у праву.Моја сестра и зет раде у федерацији.Имају приватне фирме међутим мом зету је понуђена врло добра функција у једној општинској институцији. Он је то одбио зато што му се више исплати да има приватну фирму. Брат моје снахе ради као инзењер у једној приватној фирми у једном градицу у федерацији.Жена мог пријатеља је радила до пензије у једној школи у федерацији.Иначе мој зет и сестра су за вријеме рата били у Србији, а брат моје снахе је ратовао на страни ВРС.То сам написао да не би помислио да су то добили зато што су учинили нешто за БиХ па им је то као награда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГЛИГОР

29.01.2015 10:11

ДОДИКОВЦИ СУ ПРАВИ СРБИ КОЈИ ШТИТЕ ИНТЕРЕСЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.ЗАТО ИХ НЕ ВОЛЕ У САРАЈЕВУ. ЗА РАЗЛИКУ ОД ОВИХ ИЗ САВЕЗА ЗА ПРОМЈЕНЕ КОЈЕ У САРАЈЕВУ ДОЧЕКУЈУ СА ЦРВЕНИМ ТЕПИХОМ ЈЕР СУ СПРЕМНИ ЗА ФОТЕЉУ ДА ПРОДАЈУ И РОЂЕНОГ ТАТУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

па

29.01.2015 10:18

Федерација је позната по томе што воли војнике генерала Младића. И према њима се односи са великим поштовањем. Кажу да хоће у Сарајеву споменик да подигну војницима ВРС јер су храбро бранили српски народ од помахниталих Алијиних фанатика, па бил' нам могао шта о томе написати? И замало да заборавим, слави ли се каква слава у твојој породици?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈМО

29.01.2015 10:49

Сваки пут се изненадим када дођем у БиХ и када читам ове коментаре ових балаваца. Балавци када се сретну на западу зову се сви земљаци, када су у БиХ смртни непријатељи.Има Срба у Федерацији, нема их нажалост као прије, али има их.Интересантно је чути да нема Срба у Сарајеву човјек би рекао да су Источно Сарајево и Пале у Херцеговини,а не у Сарајеву. Баш то ви можете сви пребројати колико има Срба, колико Бошњака у ова два ентитета. Људи се у свијету повезују на све могуће начине, а ми се дијелимо. СМИЈЕШНО!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

оке. домаци странац

29.01.2015 11:02

Све што си набројао се обрнуто дешавало и дешава се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бумбар

29.01.2015 11:06

Како нема? Иванић, Босић...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕ СДС

29.01.2015 11:06

Ја сам говорио СДС-у да се формирају одбори СДС-а по Федерацији БиХ, па макар за почетак у већим кантоналним центрима попут Зенице,Тузле,Сарајева,Мостара, па послије полако да се гради страначка инфраструктура, да се окупе Срби у Федерацији БиХ.Па не могу се избори у Федерацији БиХ добити (у смислу да се довољно Срба опредјели за политичку опцију) ако нема страначке инфраструктуре, ако људи уопште не знају за СДС или било коју другу српску политичку опцију у Федерацији БиХ.Коју политичку шансу српска политика у Федерацији БИх пропушта најбољи је управо примјер Дом народа Федерације БиХ у којем када би били "прави национално свјесни Срби" би могли "политички контролисати Федерацију БиХ", а да не говорим о уставним обавезама Федерације БиХ и кантона на поштивање конститутивности српског народа у складу са пресудом уставном суда БиХ, а у складу са Анексом ВИИ Дејтонског споразума, и др.Само питање је да ли је српској политици уопште битна Федерација БиХ?Да ли је српској политици и Републици Српској уопште и битан српски народ у Федерацији БиХ?Тек кад дође до "блокада за успоставу власти" онда се види да је и српски народ у Федерацији БиХ макар уставно-правно "неки фактор", баш као овај случај сада?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕ СДС

29.01.2015 11:11

Саме српске политичке странке из Републике Српске су криве што нема политичке афирмације Срба у Федерацији БиХ, јер не желе да са страначком инфраструктуром пређу у Федерацију БиХ, јер им вјероватно ни Федерација БиХ а ни Срби у Федерацији БиХ нису битни?

ОДГОВОРИТЕ
Name

па

29.01.2015 11:11

Босњаци нису земљаци Срба. То сто нас на силу дрзе у овој поганој дрзави то се зове терор, и ми оцигледно нисмо заврсили насе несугласице. Срби це се борити за слободу док постоје. На путу ка слободи, данас нам стоје Босњаци. Да смо могли да зивимо заједно зивјели би у много бољој дрзави, сто је била Југославија. Нисмо могли онда, не моземо ни у овој смрдљивој БиХ и церацемо се до слободе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕ СДС

29.01.2015 11:28

Кад Срби у Федерацији Бих нису битни Републици Српској и Србији баш као што никоме нису битни ни Срби на Косову и Метохији, зашто би онда били нешто битни Бошњацима Срби у Федерацији БиХ или Албанцима Срби на Косову и Метохији?Толико су битни само као политичка икебана у остваривању великобошњачких циљева "да са свим Србима" контролишу парламентарни живот.Чак и ХДЗ хоће за себе једно српско министарство?Нека је стид и срам српске странке из Републике Српске што су то дозволиле да се толико неко шагачи са Србима у Федерацији БиХ.Зашто нису основали страначку инфраструктуру у Федерацији БиХ, зато је стање тако лоше по Србе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕ СДС

29.01.2015 11:40

Кад би се оформила српска страначка инфраструктура (СДС-а) и других српских политичких опција у Федерацији БиХ, добили гласове и муслимана, много је муслимана који су страховито незадовољни бошњачким политичким опцијама, па ако ништа из револта би гласали за српске политичке опције, а има их много који су српски политички настројени али без подршке и бе заинтересованости српске политике немају комедати глса а нити имају могућност да покажу своју српску политичку опредјељеност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мико

29.01.2015 11:42

Исто као и Бошњака у РС. Па Џерард Селман попуни то мјесто а име му више енглеско него бошњацко или босанко итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аи

29.01.2015 11:45

Добро се сјећам у рату кад је српско руководство позивало све Србе да напусте територије под контролом бх-власти,а ко се није одазвао он је постао издајица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕ СДС

29.01.2015 11:48

Мико, није исто Бошњаци у РС имају своје мандате у Народној Скупштини РС, јер су били довољно политички самосвјесни а гдје су српски мандати у Федерацији БиХ?Нигдје изузев ако бошњачки СДП "из рукава ко чаробњак" не извуче којег "српског зекана"?Срам вас и стид било Срби из РС-а, што сте то дозволили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лол

29.01.2015 12:14

Проблем са папцима ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

29.01.2015 12:16

Миловане: Ако ти ниси Мирсад а твоје сестре и зетови нису муслимани ја сам онда Еским.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИМА,ИМА

29.01.2015 12:38

ИМА ТОГА.ТРЕБА КУПИТИ И ПЛАТИТИ.САДА ЈЕ ТО РОБА КОЈЕ се једино и добро продаје

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИКО

29.01.2015 13:04

Ма највећи је проблем што у ФБиХ и Дому народа нема папака као што је случај у НС РС...

ОДГОВОРИТЕ
Name

муња

29.01.2015 13:30

Има у РС колико вам треба ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕ СДС

29.01.2015 13:43

Томислав Николић и Андрија Мандић: Обавеза Србије да брине о свим Србима, где год да живе хттп://www.нспм.рс/хроника/томислав-николиц-и-андрија-мандиц-обавеза-србије-да-брине-о-свим-србима.хтмл

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ.Зока

29.01.2015 13:54

Нико ти није крив сто си васпитан у мрзњи. Иако ти мрзис, ја те искрено залим, јер ти је зивот космар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛУДА ЗЕМЉА-ПОТПУНО

30.01.2015 07:17

ТАЈ ЗЕКЉО КОМСИЦ ЈЕ СТАЛНО СПРЕМАН ОТИЦИ АКО СЕ НЕ НАДЈЕ РЈЕСЕЊЕ, И НИКАД СЕ РЈЕСЕЊЕ НЕ НАДЈЕ А ОН НИКАКО ДА ОДЕ. СМИЈЕСНО. ИЗЕТБЕГОВИЦ ИМА МНОГО ЗА ОБЈАСЊАВАЊЕ О РАТНИМ АНГАЗМАНИМА СДА И УБИЈАЊУ СРБА, АКО МИСЛИ ДА ЦЕ ТО ИЗБЈЕЦИ И САКРИТИ, МАЛО СЕ ВАРКА. НЕЋЕ ИЗБЈЕЋИ.А НАШ МЛАДЈО УДАРИО ПО ЕВРОПИ НИКАКО ДА СХВАТИ ДА ЈЕ ПРОБЛЕМ УНУТРА И ДА НИКО ИЗВАНА ТУ НИКАКВО РЈЕСЕЊЕ НЕ МОЗЕ ДОНИЈЕТИ. МОЗДА КОЛИНДА НАСА СУСЈЕТКА СА ТРЕЦИМ ЊЕНИМ ЕНТИТЕТОМ.МА СВЕ ЛУДО.

ОДГОВОРИТЕ