Зарађујемо колико и возачи у Јужној Африци!

Радник са просјечном платом у БиХ годишње заради 9.876 марака, баш колико и возач у Јужној Африци.

Босна и Херцеговина 24.01.2015 | 10:25
Зарађујемо колико и возачи у Јужној Африци!

То смо установили кориштењем калкулатора о примањима у свијету, који је креирао ЦНН, а помоћу којег је лако своја примања упоредити с оним у другим државама.

Исто тако, поређењем се може закључити да је наша годишња плата тешка колико и четири примања учитеља у Етиопији или, пак, двије зараде чистача на Тајланду.

Док смо од тих држава бољи, већини нисмо ни до кољена. Тако, примјера ради, зарађујемо 14 пута мање од директора у САД, а на текуће рачуне лијежу нам и скоро три пута "мршавији" износи него здравственим радницима у Грчкој.

Према истом извору, радници у БиХ зараде, у просјеку, тек 64 одсто износа који запослени просјечно добијају у свијету.

Бх. послодавци за овакво стање криве лош пословни амбијент у БиХ, који им омета пословање.

"Кад би се власт на нивоу БиХ и нивоу ентитета, па све до општина, ухватила у коштац са проблемима које има реални сектор, онда би се сигурно више и инвестирало. Свако би волио да има могућност да њихова компанија осваја нова тржишта и постаје значајнија и као партнер и као послодавац", поручују из Асоцијације послодаваца БиХ.

Како додају, ако је понуда радне снаге много већа него што је потражња за радницима, сигурно је да послодавци немају разлог да повећавају плате.

Међутим, синдикални представници огорчени су показатељима према којима зарађујемо колико и возачи у Јужној Африци, те за све понајвише криве послодавце.

"Ми о томе константно говоримо! Нас нервира што се прича да послодавци не могу да опстају зато што су, како тврде, велике плате у БиХ и онда још узму па нас ту пореде с Бугарском, Румунијом", критикује Исмет Бајрамовић, предсједник Савеза самосталних синдиката БиХ.

Он је притом рекао да би се дало дискутовати и о стварном износу просјечне плате у БиХ.

"Просјек чине управо они који имају веће плате, а када би се још узео и реални сектор, односно, на примјер, колика је плата возача код нас, онда бисте тек видјели колико је она мања него код возача у Јужној Африци", навео је Бајрамовић.

Грађевински радници у РС мјесечно зарађују 500 марака, што је много мањи приход него што га имају јужноафрички возачи.

"То истраживање, вјерујем, јесте тачно. У грађевинарству је код нас просјечна плата 500 марака била крајем прошле године. С тим износом, када узмемо четворочлану породицу, она може да плати режије, те трошкове становања, а од оног што јој остане не може ни хљеб да се купи", наглашава Драгана Врабичић, предсједник Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности РС.

Битно је напоменути да просјечна нето плата, према посљедњим подацима, у БиХ износи 823 марке, док је за ону најскромнију, синдикалну потрошачку корпу потребно издвојити око 1.850 марака.

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ста данас?

24.01.2015 09:57

Никад нико није могао да објасни,како једна породица са Балкана, презиви од десетог до следецег пвог у месецу,јос у Титово време.А данас?

ОДГОВОРИТЕ