Карневал у Рију на петак 13.

Највећа светска парада самбе и ове године ће окупити стотине хиљада људи. Улице бразилске метрополе бираће краља, краљицу и дизајнера. Краљица се бира према лепоти и укусу за облачење.

Путовања 24.01.2015 | 09:56
Карневал у Рију на петак 13.

Нањспектакуларнији карневал на свету ове године почиње у петак, 13. фебруара, када ће градоначелник Рија крунисати краља Мома и предати му кључеве града. Тог тренутка биће испаљене конфете, а дуж Самбадрома почеће да одјекује весели ритам.

Наредних пет дана, до 17. фебруара, Ријом ће продефиловати најлепше жене Јужне Америке и најбоље самба школе и биће организоване фантастичне журке. Врхунац карневала је смотра најбољих школа овог заносног плеса - “Самба парада”, која је апсолутно јединствен догађај у свету. Јер на једном месту могу се видети врхунски плесачи, најблештавији костими, најбучнија музика, највећа гужва и - најспособнији лопови.

“Самба парада” је ревијално такмичење плесних школа, а судије су посетиоци који оцењују плесаче на Самбадрому који се специјално гради за ову прилику. Догађај се директно преноси у неколико земаља света, али гледање није ни изблиза тако занимљиво као гурање с Бразилцима и Кариокама.

Сама парада није улично ђускање током којег се свако шета како стигне. Напротив, ово је изузетно пажљиво оркестриран догађај у којем се тачно зна ко шта ради. Сваки учесник параде има посебну улогу и костим и не сме да напусти свој простор. Самба школе бирају тему с којом ће наступити, а то могу да буду историјска епоха, позната личност, природни феномен или део бразилске историје.

Самбадром је подељен у 12 сектора и постоји правило да треба избегавати места у 10, 11. и 12, док су најбољи 6, 7. и 8. сектор. Хотелски смештај за карневал резервише се најмање четири месеца раније, као и карте за Самбадром. Што је одржавање карневала ближе, ноћење је све скупље. Аранжмани за ову годину су распродати, а прва прилика да се организовано оде у Рио пружа се 3. маја. “Олимпик травел” организује путовање у Рио са одмором у Бусиосу од 13 дана које кошта 2.190 евра. За 5. март “Кон Тики” је заказао полазак “Велике јужноамеричке туре” која кошта 4.290 евра и траје 22 дана.

Самба, међутим, може да се научи током читаве године. Чим се заврши карневал, у самба школама почиње вежбање за следећи. Редовно се организују самба вечери током којих се заинтересовани припремају за карневал. Ове вечери су отворене за све и веома су популарне јер на њих долазе људи свих узраста. Три најпознатије школе су: “Манкеира”, “Унидос да Тижука” и “Салгеиро”, а смештене се у јужном делу града, докле туристи могу да стигну трамвајем. Све самба школе налазе се у сиромашним четвртима, али око њих има доста полиције.

Нашим туристима је ближе да оду на карневал у Вијаређо који се ове године одржава од 1. до 28. фебруара. Карневал је познат по огромним папирним маскама познатих личности које парадирају кроз овај град у Тоскани. Музеј карневала може да се посети током читаве године, а “Вива травел” организује путовање аутобусом у Фиренцу 13. фебруара које кошта 129 евра. Аранжман за карневал у Венецији стаје 99 евра, а полазак је 12. фебруара.

Извор: Б 92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

зоран26

25.01.2015 13:11

Ова је једна од најбољих десет партија у свијету!

ОДГОВОРИТЕ
Name

краљ

25.01.2015 18:23

РС има свог краља сер. МИЛЕ тако да се не треба бирати.

ОДГОВОРИТЕ