Продала стан због кредита у францима

Београђанка Душанка Крагуљац, која је данас чекала испред Удружења банака Србије исход састанка банкара о швајцарском франку, подигла је стамбени кредит у тој валути прије седам година, а у међувремену је остала без посла, па је била принуђена да прода свекрвин стан да би плаћала рате.

Србија 23.01.2015 | 20:20
Продала стан због кредита у францима

Она је испричала да је у вријеме када је подигла стамбени кредит око четири милиона динара, а до данас је како каже, изражено у динарима исплатила више од тога, али банци и даље дугује јос 36.000 франака.

"Подигла сам кредит у францима 2007. године и то је тада било 70.000 франака, односно 43.000 евра. Седам година касније, дугујем 36.000 швајцараца, и практично исто толико евра, јер су сада евро и франак, након наглог скока швајцарске валуте изједначени", пожалила се она.

Крагуљац каже да јој је рата преко ноћи практично скочила са 520 на 644 евра, а у међувремену је, додаје, остала и без посла.

"Рате плаћамо тако што користимо уштеђевину. Продали смо и свекрвин стан", навела је.

На питање какво би јој рјешење банака одговарало каже да би то била могућност да конвертује кредит из швајцарца у евре, и то по курсу који је важио у моменту када се задужила.

Када су банке раније понудиле ту могућност, она није могла да је искористи, јер је, подсјећа, остала без посла а њена банка је тражила поново комплетну документацију.

"Тражили су комплетну документацију, а ја нисам више имала услова. До тада сам користила све могућности, и грејс период два пута, али не вриједи. Све је то мало, према ономе што дугујем", прича ова очајна Београђанка.

Предсједник Управног одбора Удружења банака Србије (УБС) Горан Питић изјавио је данас након петочасовног засједања банкара да фиксирања курса швајцарског франка неће бити опција "јер би такво рјешење у Србији нарушило равноправан третман осталих клијената и угрозило основне постулате банкарског сектора".

Он је позвао грађане задужене у швајцарским францима да се појединачно обрате својим банкама како би се за конкретан случај нашло рјешење које, како је рекао, може бити продужење рока, конверзија или неки други модел.

Слично је рекао и предсједник Извршног одбора Еуробанке ЕФГ Филипос Караманолис рекавши да банке имају заједничке принципе али немају заједничко рјешење за грађане задужене у швајцарцима. Он је такође позвао задужене грађане да дођу у експозитуре те банке ради договора.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Сива Еминенција

23.01.2015 22:50

А шта је са свекрвом чији је стан продала?

ОДГОВОРИТЕ