Возачи траже смјене у Градској управи Бањалуке

Возачи градског и приградског превоза у Бањалуци, затражиће смјену начелника Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зорана Новаковића и Одјељења за инспекцијске послове Славише Сандића.

Република Српска 23.01.2015 | 14:26
 Возачи траже смјене у Градској управи Бањалуке

Како су објаснили у Удружењу возача и аутомеханичара градског и приградског превоза приједлог о смјени начелника идућих дана биће поднесен Градској управи и Народној скупштини РС, због, како кажу, неефикасног и лошег рада у вези са питањем градског превоза.

- Начелници Новаковић и Сандић ништа не раде у вези са питањем отклањања проблема у градском превозу, који је у катастрофалном стању. Само смо прошле године градској инспекцији послали на десетине захтјева са свим доказима о томе како послодавци крше закон о раду на шта они ниједном нису реаговали - рекао је предсједник Удружења Драшко Талијан, тврдећи да су начелници пристрасни са појединим превозницима. Додао је да је ситуација у градском превозу постала неподношљива, кренувши од прековременог рада возача, малих плата, до незаконитих отказа.

- Јединствен примјер је и то што нико од саобраћајне инспекције није изашао на терен да изврши техничку контролу возила пред почетак школске године. Поред тога, превозници укидају линије и поласке како им је воља, без ичијег одобрења - рекао је Талијан, истичући да ће приликом подношења приједлога о њиховој смјени тражити и да возаче прогласе службеним лицима док су на дужности.

Према његовим ријечима, поменути начелници су криви и за прегршт изазваних проблема у градском превозу. Због свих дугогодишњи проблема у градском превозу, додао је он, више од десет возача је протеклих дана дало отказ, те одрађује отказни рок и одлази у Словенију да вози камионе.

Начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић возачима је поручио да свако има право да подноси иницијативу за било шта, па и они.

- О свим питањима што се тичу градског превоза водим посебно рачуна. Моје задатак је да градски превоз буде редован, да се одвија несметаном и да је и безбједан. Свој посао веома савјесно и одговорно обављам - рекао је Новаковић, додајући да са возачима редовно одржава састанке, те им настоји помоћи колико је то у његовој моћи.

Начелник Одјељења за инспекцијске послове Славише Сандића рекао је да тврдње Драшка Талијана нису тачне, те да се, између осталог, техничке контроле аутобуса редовно обављају код свих превозника, предузимају мјере и доносе разна рјешења.

- Сви возачи градског превоза који сматрају да су њихова радна права угрожена и да прековремено раде нека се појединачно обрате градској инспекцији - поручио је Сандић.

Послодавци

Возачеви послодавци не подржавају одлуку о смјенама начелника Зорана Новаковића и Славише Сандића уједно оштро осуђујући њихове намјере.

Извршни директор "Аутопревоза" Дејан Мијић истиче да је задовољан радом начелника и да са њима има коректну сарадњу.

- Схватам тешку ситуацију у којој се налази град и заједнички покушавамо да изађемо из проблема у које смо упали - рекао је Мијић.

ИСТИНИТО

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

дејанпд

23.01.2015 13:45

Послодавци штите начелнике?! Нешто ми то сумњиво, али хајде. Хоћу да додам да је у Приједору стање још горе, Аутотранспорт који је у сукобу интереса јер је у власништву града, на силу је преузео самоодрживе линије,док остале даје приватницима који за то користе старе, истрошене комбије, вјероватно неисправне технички, без возила у резерви,али и супротно Закону о лиценцирању, имајући у виду да готово сви имају само једна бочна врата и то на ручни "погон" итд,итд. Медјутим,главни проблем је што нема инспекција, све су под контролом града,а тамо се њима не дозвољава контрола да не би ови одлучили да покрену поступак пред судом гдје град и расписује тендере за линије и учествује са својом фирмом, за коју је дигао кредите које сви враћамо да купи аутобусе,да би приватницима преузео линије. Сад ови то користе и возе кад хоће и колико хоће! Нема особе у Приједору која РЕД ВОЖЊЕ за неко село у околини за наредних 3 или 5 дана. Све зависи од возача изгледа и његовог расположења. Ако немате своје ауто, остаје вам такси или пјешака, у аутобус се не можете поуздати,без обзирада ли сте 2 или 20 км од центра.

ОДГОВОРИТЕ