Грип убица хара Србијом

Надолазећу епидемију мутираног вируса инфлуенце А-Х3Н2 требало би схватити озбиљно. Нико није поштеђен, свако може да се разболи, без обзира на пол и узраст, иако су вакцинисани у благој предности. Но, знате како се каже – боље је спречити него лечити!

Србија 23.01.2015 | 07:52
Грип убица хара Србијом

Сваке године негде у ово доба, па све до краја фебруара у нашој земљи је сезона грипа. Иако се многи разболе, обично то прође без неких већих последица. Нажалост, ове године вирус је мутирао, тако да је подтип вируса А-Х3Н2 опаснији него иначе и то морате да схватите озбиљно!

Ако не желите да чак две недеље проведете у кревету борећи се с неумољиво високом температуром, боловима у костима, кијавицом, кашљем, слинама… – а не дај боже и озбиљнијим компликацијама – добро би било да предузмете све мере заштите даспречите заразу да уопште нападне ваш систем!

Вакцине

За децу млађу од шест година, старије од 65, труднице, дијабетичаре, пушачи, здравствени радници и особе већ ослабљеног имунитета – вакцинација би требало да представља приоритет.

– Нетачне су информације да сезонска вакцина, у којој је и тип А-Х3Н2 вируса, неће деловати. Њен ниво заштите можда неће бити максималан, јер је дошло до мањих промена у генотипу вируса.

 Вакцинисани људи ће моћи да оболе од грипа, али им се неће развити компликације болести, због којих ће завршити у болници – поручио нам је свима епидемиолог др Бранислав Тиодорови

Јачајте имунитет

Прво и основно је ВОДА, али добродошле су и друге течности, попут чаја, млека, јогурта и супица. Једноставно, вашем организму је у овом периоду неопходно да буде хидриран.

Исто тако, кључни у одбрани против вируса су сви витамини из свежег поврћа и поврћа, а нарочито витамин Ц из лимуна и другог цитрусног воћа, али и банана, јабука или брусница.

Мед и пчелињи производи, попут матичног млеча и прополиса, вековима се у нашем народу користе као превенција против прехладе. Сада је и наука доказала да је то тачно.

Пазите куда идете и шта додирујете

Грип шире заражене особе тако што оно што искијају или искашљу ваздухом доспева или директно до вас или се задржава по квакама, гелендерима, тастатури И другим заједничким предметима. Зато, избегавајте места на којима борави много људи, попут тржних центара.

Перите руке

Да бисте се заразили грипом, довољно је да након додира зараженог предмета руке примакнете лицу. Зато их перите што чешће или бришите асептичним влажним марамицама.
Редовно туширање, мењање постељине и остале ствари које се тичу личне хигијене се подразумевају!

Одмор и релаксација

Стрес и несаница веома погодују грип, јер је док се боримо са свакодневним обавезама и мислима, имунитет ослабљен. Вируси се на измучен организам лепе као муве и није им потребно много да вас отера у кревет.

Чувајте се и желимо вам да ове године сезона грипа не закачи ни вас ни ваше ближње!

Коментари / 0

Оставите коментар