Србија није марионета Русије

Српски премијер Александар Вучић изјавио је да је могуће гајити пријатељске односе према Русији и истовремено бити члан ЕУ, као и да Србија није ничија марионета.

Србија 22.01.2015 | 07:28
Србија није марионета Русије

"Ми нисмо марионете Русије, ми нисмо ничије марионете. Рекао сам у присуству председника Владимира Путина да хоћемо у ЕУ. Ми смо блиски Русији, али наш циљ је ЕУ", истакао је Вучић за швајцарски лист "Блик" додајући и да се нада да ће Србија у ЕУ ући 2019. и да чини све да тако буде.

"За нас нема дилеме. Могуће је гајити пријатељске односе према Русији и истовремено бити члан ЕУ. ЕУ добро зна да од тога може имати користи", додао је он.

На питање шта Србија може да понуди с обзиром да председава ОЕБС-у, Вучић је рекао да може да помогне Западу, али жели да остане неутрална, пренео је "Блиц".

"Свакако, профитирамо и од изванредног рада Швајцарске", додао је он.

Коментаришући питање да ОЕБС мора да води бригу и о Украјини где бесне жестоки сукоби, и на који начин мозе да се сузбије насиље, премијер је оценио да је тај сукоб лош за Русију и Украјину, али и за целу Европу. "Ми смо мала земља. Европа мора више да учини за мир", истакао је Вучић.

На питање како Србија, која је блиска Русији, може да остане неутрална, Вучић је истакао да су "наши односи према Русији историјски", као и да то ЕУ може да буде веома корисно у настојану да нађе мирно решење.

На питање када ће Србија ући у ЕУ, Вучић каже да се нада да ће то бити 2019. и да чини све да тако буде.

"После тога ће одлучивати неки други. За четири године требало би да закључимо економске и правне реформе", каже он.

Одговарајући на питање да ли је Србија економски довољно јака да уђе у ЕУ, Вучић одговара да се на томе веома напорно ради.

"Наша будућност је светла. Једно вам обећавам: нећемо бити најсиромашнија земља у ЕУ. Ми нисмо просјаци, не желимо новац нити милостињу. Србија жели да буде пуноправни члан ЕУ", истакао је Вучић.

Одговарајући на питање да остаје проблем Косова и да ли постоји начин да оно буде независно, он каже да то не би тако рекао.

"Преговоре настављамо 9. фебруара. Има много проблема које можемо да решимо. Али Албанци на Косову желе независност, а ми желимо нешто друго. Атмосфера је међутим сада много боља.

У овом тренутку не можемо да пристанемо на независно Косово, али Срби и Албанци могу да живе не само једни поред других већ заједно", истакао је Вучић.

Премијер је рекао да је у Давос, где учествује на Светском економском форуму, дошао да научи још нешто и да упозна људе који би желели да уложе у Србију.

"Као премијеру требају ми пријатељи, а њих ћу најпре наћи овде", рекао је Вучић.

Он је најавио и да ће у Давосу имати 14 билатералних састанака.

"Између осталих са премијерима Кине и Турске, чланом Савезног већа Швајцарске, надам се и са немачком канцеларком Ангелом Меркел", рекао је премијер Вучић за швајцарски дневник "Блик" који је у саставу медијске куће Рингиер Аксел Спрингер.

На питање колико јак франак погађа Србију, Вучић је рекао да око 22.000 Срба има хипотеке у швајцарским францима.

"Очајни су, боје се да не изгубе кућу. Покушавамо да им помогнемо колико можемо. Али, не можемо све да платимо. Наша привреда је више везана са евро него за франак. Али на улици у Београду људи сада више купују доларе и франке него евре. До сада су динаре мењали у евре", рекао је Вучић.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Танкосав

22.01.2015 07:29

Слабо ти је тебра познавање економије и међународних валутних односа ако се своди на посматрање шта на улици људи илегално купују од девиза...

ОДГОВОРИТЕ
Name

неутралан

22.01.2015 08:45

Свака је златна која се прешути,па тако и теби то савјетујем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

црис

22.01.2015 10:52

Цуј није марионета Русије. Русију и не занимас, Руси ти пријатељску руку дају уколико је сам затразис а Европа ти на силу све даје уз троструке камате и на крају те бомбардује са Америком.

ОДГОВОРИТЕ