Све више инвеститора "бјежи" из Бањалуке

Званични подаци о 1.088.728 КМ мање прихода од грађевинских дозвола у 2014. у односу на 2013, што је остварио град Бањалука, потврђују приче које инвеститори годинама понављају - администрација је угушила градњу.

Република Српска 21.01.2015 | 22:45
Све више инвеститора "бјежи" из Бањалуке

Подаци кажу да су упркос 20 одсто више издатих дозвола у 2014. у односу на годину раније, приходи града мањи, што у градском Одјељењу за просторно уређење објашњавају новим законским рјешењем, којим је прописан другачији начин обрачуна.

"Новом одлуком о уређењу простора и грађевинском земљишту, у циљу подстицања изградње објеката, омогућено је одгођено плаћање накнада за уређење градског грађевинског земљишта и ренте на дужи период", навела је Санела Кецман, вршилац дужности начелника овог одјељења.

Из Привредне коморе Републике Српске кажу да је ситуација нешто боља у посљедња два мјесеца, првенствено што се тиче периода потребног за добијање дозволе, али је далеко од идеалне.

"Раније је то било страшно па се чекало и по десет мјесеци на добијање дозволе, чак се дешавало да период градње читавог објекта буде доста краћи него вријеме које су људи изгубили чекајући дозволу", рекао је Владимир Благојевић, портпарол Коморе.

Он истиче да је такав начин рада отјерао многе инвеститоре и у коначници се негативно одразио на сам буџет града.

"Одређени број инвеститора је чак одустао од планираних пројеката и своје инвестиције пребацио у друге градове па чак и земље", наводи Благојевић.

Вељко Јарић, власник и директор фирме "Арагоста Инвест", која у овом граду дјелује као извођач и инвеститор више од 20 година, каже да је на посљедњу дозволу чекао читавих девет мјесеци.

"И то потпуно неоправдано! Захтјев за сљедећу подносим наредних дана па ћемо видјети кроз шта ћу све сада проћи", додаје он.

По његовом мишљењу, прва ствар коју је потребно учинити јесте постављање начелника Одјељења за просторно уређење и довођење стучних и одговорних људи, који су спремни да се ухвате у коштац с проблемима.

"На тој функцији ми имамо само вршиоца дужности. Ипак, неко ко је в.д. нема снагу да покрене нешто, све и да има намјеру и жељу. Док год код нас на то мјесто не буде постављена особа која је способна да ствари покрене из коријена, неће бити напретка", истакао је Јарић.

Бранко Ковачевић, власник предузећа "Хоризонт", рекао је да је ситуација толико лоша да би поручио свим инвеститорима из иностранства да не долазе у град на Врбасу, јер не знају шта их чека.

"Из дана у дан ситуција је све гора, читав посао Одјељења за урбанизам се састоји у томе да дају одбијенице које послије рјешава ресорно министарство. Па за то им треба један радник, а не њих 60! Стање у том одјељењу више личи на циркус него на једну озбиљну институцију", казао је он.

Он истиче да је кроз дугогодишњи рад стекао утисак да надлежнима као да није у циљу да се ради и гради, а самим тим и пуни буџет.

"Срамота је да надлежни не могу донијети 10 милиона прихода у буџет града, а тако ће и бити док велике инвеституре, који доносе огромне паре граду, буду овако третирали. Ако ускоро не буде помака, и сам ћу преселити фирму у други град, па чак и у иностранство", наводи Ковачевић.


(Независне)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

дођите

21.01.2015 22:12

У Зворник чека вас сигурна пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

21.01.2015 22:15

Да градјевинска мафија није убила гдина Милана Вукелића, и да је полиција објавила ко га је убио а ко је наручио убиство, не би по овом граду пошајбали толико зграда без икаквог реда и поретка. Развали сте Бањалуку градећи неквалитетне градјевинске објекте на којима сте се обогатили. Шта сте ви изградили, чуће се приликом следећег земљотреса. Урбанистички и архитектонски посматрано, Бањалука је уништен град. У граду се уопште више нема гдје паркирати, онда сте улице претворили у паркинге па то масно наплаћујете. Надам се да ће на власт доћи они који ће вас све једног дана кривично гонити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозиција

21.01.2015 22:26

Цуј Јариц се зали . Не ваља Гаврановиц а Додик му ваља . Логицно. Па врати се у Мркоњиц са Тегелтијом заједно па зидај ста и како хоцес .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозиција 2

21.01.2015 22:30

Па ста да ти казем Бранко Ковацевицу ... Мазали сте их у опстини и они су радеци за вас угусили остале. Сад им је нестало пара сад це и вас. Ко се маца лати од маца и гине ... Или ко са дјаволом тикве сади ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРТЕ МРТЕ

22.01.2015 00:16

Страсно да страсније не мозе бити ако све наведено одговара истини, а бице да је тако.Необразовани уз то кадрови без стеценог знања, искуства, е гдје је сада Гаврановиц да да одговор, када га Додик ''нагази'' боли га кицма, а изгледа за ово га боли уво.Истини за вољу ГДЈЕ ГОД СЕ МУЉА, РЕКЕТИРА -имал мене ту, НЕМА НАПРЕДКА. Ваљда би неко требао одговарати за нерад, незнање, да то је и слободно се мозе реци''органоизовани криминал''.Цика Јова Змај је био у праву: ''УЦИЛИ СУ УЦИЛИ ОД СРЕДЕ ДО ПЕТКА АЛ СЕ НИСУ ПОМАКЛИ ОД ПОЦЕТКА''.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

22.01.2015 05:19

Кад сам градио и кад ми је требала дозвола уз сваки захтјев сам спаковао коју стотину еура. И исти дан добио рјешење. То се тако ради. То је кад Гламочани раде у општини, а држи их СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

инвеститор

22.01.2015 08:20

У општини Бијељина сам започео градјење производног објекта поред свих проблема које ми је општина направила још су ми и криминалци запалили 2013 године и два аутомобила,Полиција и тузилаштво их штити и заташкава истраге до данашњег дана. Зато могу свим инвеститорима да поручим да из цијеле БИХ бјеже главом без обзира а посебно из БЛ и БН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мисирац

22.01.2015 09:43

А тек ГП Крајина која је градила на простору некадасњег Малог Логора какво ругло и лос квалитет градње фуј.

ОДГОВОРИТЕ