Рат свих ратова

Хуманитарна организација Оxфам објавила је како ће 1% најбогатијих људи свијета ускоро посједовати више него остатак свјетског становништва.

Свијет 21.01.2015 | 07:51
Рат свих ратова

Та је информација у медијима пласирана између приче о новој секс-играчки у облику стопала, фотографија нове Роналдове дјевојке и спортских новости. Мислиоци садашњице су, у међувремену, заузети расправама о слободи говора, вјерском фундаментализму, исламофобији и демократији.

Сиротиња у Чеченији, Авганистану и Нигеру нема времена да размишља о томе зашто нема за хљеб, јер су заузети протестима због нових карикатура Посланика Мухамеда у Цхарлие Ебдоу. Том приликом су неки људи убијени, неки повријеђени, неке цркве спаљене.

Извјештај Оxфама каже нам да је иметак 1% најбогатијих од 2009. до 2014. порастао са 44 на 48% свјетског богатства, а 2016 требало би премашити 50%. Истовремено, у 2014. је 80 посто најсиромашнијих контролисало тек 5,5 посто укупног свјетског богатства. Сљедеће године, неће ни толико.

Истраживање такође показује да остатак богатства посједују углавном људи који су у пирамидалној конструкцији свијета смјештени између 1 посто моћних и 80 посто јадника. О еректираној ћуни свјетског богатства Журнал и ја већ смо писали прошле године. Једна од девет особа нема довољно хране, а више од милијарду људи живи од 1,25 долара на дан. Да поновим: сљедеће године биће још горе.

ШТА ВАМ НИЈЕ ЈАСНО?

Али немојте да вас те цифре заварају. Без обзИра на оно што ваш здрав разум каже, човјечанство иде великим корацима напријед, наука напредује, стање људских права и слобода је све боље а демократија, која је несавршен, али ипак најбољи од свих могућих система, све снажнија.

Питање: како то да је управо владавина народа довела до све веће разлике између народа и његове елите оставите за неко друго вријеме. За одговор на тако комплексна питања потребна је временска дистанца. Кад ће временска дистанца бити довољна? Кад умрете. Тада ће бити право вријеме да питате све што вам није било јасно.

Оxфам је прошле године на састанку у Давосу изнио “шокантан” податак да 85 најбогатијих људи на свијету посједује једнако богатсво као 3,5 милијарди најсиромашнијих. Та бројка је сада пала на само 80 особа.

"Овај извјештај само је најновији у низу доказа да је неједнакост досегнула шокантне екстреме и наставља расти. Вријеме је да глобални лидери модерног капитализма, заједно с нашим политичарима, почну мијењати сустав како би га учинили инклузивнијим, једнакијим и одрживијим", поручује Wинние Бyанyима, извршна директорица Оxфама.

У том циљу, Оxфам предлаже седам мјера како би се смањила неједнакост у свијету:

1. спрјечавање избјегавања плаћања пореза

2. улагања у бесплатно здравство и школство

3. праведна расподјела порезног терета

4. увођење минималне плаће

5. уједначавање плаћа за исте послове

6. успостава адекватне социјалне сигурности

7. постизање глобалног споразума о борби против неједнакости

Јашта, нема проблема, само реците, ових један посто ће радо дати дио свог богатства и лишити се могућности да га још увећају. Оно што Оxфам предлаже заправо је да још једном пробамо са социјалдемократијом. Која је већ одиграла своју историјску улогу. Што не значи да је не може поновити. Наравно, поново са истим резултатом: даљим заоштравањем подјеле 1-99. Но то није вјероватан сценариј. Зашто бисмо уопште жељели да овај систем и његов развој буду “одрживи”?, питајмо се када умремо.

БЈЕСНИ СКРИВЕНИ РАТ

Него, ако имамо правне државе, демократске процедуре, слободне истраживачке медије, слободну јавност и слободне интелектуалце, како је могуће да синергија свих тих институција не води бољем статусу народа, који је, је ли, на власти, него води даљем богаћењу богатих, које чак нико није у стању натјерати ни да плате порез, па Оxфам свој план за бољи свијет почиње управо “спрјечавањем избјегавања плаћања пореза”? Злонамјеран, неедукован и недовољно, како се оно каже, демократски сензибилан човјек могао би помислити да су све речене институције под контролом оних који, у крајњем, имају очиту корист од њиховог дјеловања.

Такав би човјек, очито параноичан, могао помислити и како не постоји никакав “сукоб цивилизација”. Да не постоји никакав сукоб “хришћана и муслимана”, нити “либералних атеиста и муслимана”. Могао би помислити, такав човјек, како је све побројано само небитно кошкање које прикрива чињеницу да пуном жестином бјесни истински, никада објављени и никада прекинути рат који се води на овом свијету: онај између 1 посто који посједују пола свијета и 99 посто који, још увијек али не задуго, посједују другу половину.

Како сте оно рекли да се зове систем у којем један посто одабраних, за које не важе закони, контролише сво богатство, медије, политичке институције, војску, науку, религију... а остатак људи посједује оно што им ови још нису узели, и ради за њих?, могао би питати наш човјек. Либерално-демократски капитализам, кажете? каже нато он.

И с уздахом дода: А ја мислио да је то феудализам.

Извор: Журнал.инфо

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Дарко

21.01.2015 07:02

Одличан артикл, само ту није ништа ново! Оног дана кад човјек створи фамилију онда више није за револуције него гледа како да створи што боље услове за исту ту породицу, тако да нас већина гледа само да преживи, а овај један постотак богатих је требало одавно уклонити са наше планете!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васкрсија

21.01.2015 07:19

Па ово је ексклузивна вијест - ПАТЕНТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ преузео остатак свијета!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

90 %

21.01.2015 07:20

Није ми добро, морам заказати у породичној.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЕрафим

21.01.2015 07:25

ТИ људи као један посто су Јевреји јер они су и измислили банке да владају светом додусе има и неких нејевреја медју њима али они су или масони или зијонисти, њих је у односу на свет мало али су добро распоредјени. Свајцарска има седамдесет посто Јевреја али ни један неце признати да је Јевреј а таква је слика и у Америци. Њих нема много али Америка је обецана земља само за Јевреје, Свајцарска и њено банкарство полако Европи показују зубе то јесте праве неку нову револуцију и страдање са најјацим орузјем ПАРАМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Васкрсија

21.01.2015 08:56

Само не видим да се ико у Републици Српској буни , гласали сте тако трпите , иста ствар и у Брцко Дистрикту и у Ф.БиХ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ивица

21.01.2015 09:20

И док се ми овдје кољемо ко је већи Србин, Хрват, Бошњак, паметни покупише паре. Е, мој луди народе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

пази бандера

21.01.2015 09:35

Ма ја , дај сиромаснима све, нама беспарицама узми све и дај њима, нека имају фукаре,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

21.01.2015 09:35

Ми смо још у "робовласничком друштву",зато и није чудо ,кад се појаве примјесе "првобитне заједнице".Мислим на нападе и тероризам , али и тероризам против држава и народа. Добар живот је у YУ био резултат свеколиког окружења и потреба "мрачних сила".Кад им више нисмо требали тад су нас "растурили" и ми се им за то морамо извинути,а све што су побили је "колатерална штета".Они то тако назову ,а по свом праву оправдају. Нека врста штете за коју ,по њиховом праву,нема оштете ни за појединца ни за државу.СРАМ ВАС БИЛО ХОШТОПЛЕРИ БЕЛОСВЕТСКИ.Они ,који ово читају,а мисле да нисмо у робовласничком друштву. Ако се не слажете или не разумијете.Предлажем Вам следеће; Подигните кредит код најближе банке и видјећете да сте робови и гдје живе робовласници. "Домаћински капитализам" ће настати,кад се општа "револуција сиротиње" дигне против финансиског капитал. Када новац ,и акао добро замишљен,ализлоупотребљен,новчани систем пропадне. Тад нико неће бити дужан никоме . Све ће се "РЕСЕТОВАТИ".Напомињем да „револуција“ не подразумјева увјек силу и терор. Имамо пример Исуса Христа и Мухамеда других Абрахамских пророка.Ганди је такођер пример општег покрета ,тако мислим да ће ићи ток људске историје. ИСКРЕНО И ПОШТЕНО . Ђорђе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко

21.01.2015 09:51

За Серафима: Не владају светом Јевреји, то сам и ја раније мислио. Детаљном анализом и проуцавањем досао сам до закљуцка да Црногорци владају светом. :Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

21.01.2015 14:30

Гледао сам на АТВ БЛ у емији 1 на 1 са проф. др. Светозаром Радишићем врло занимљив разговор о масонима. По његовој теорији ових 1% или већина су масони који држе убједљиво навише капитала у свијету и имају намјеру да све освоје при томе врбујући људе који им требају али врше елиминацију између себе а све у циљу моћи. НАТО је уствари њхова приватна војска са којом обављају неке своје циљеве. План им је да смање популацију на планети и још много тога. Практично подпуна власт. За њих исламски тероризам не представља неки проблем. Проблем је исток. Русија и Кина. Нису сигурни шта све Русија посједује па је читава ситуација око Украине само испитавање терена. Много интересантна и реална анализа која се поклапа са тренутном ситуацијом. Емисија је и на Yоу Тубе-у па нека погледа кога занима. Ми "обични смртници" смо окупирани проблемом преживљавања да немамо времена за остало...

ОДГОВОРИТЕ