Епископ Јован остаје у затвору

Основно јавно тужилаштво у Скопљу поднело је жалбу на условни отпуст из затвора епископа Охридског СПЦ Јована, због чега ће он и даље остати у затвору.

Претходно је суд одлучио да епископ Јован буде условно пуштен на слободу 19. јануара, пренели су скопски медији.

Свијет 20.01.2015 | 14:50
Епископ Јован остаје у затвору

Како преносе медији у Скопљу, до преокрета је дошло у последњем тренутку, односно док је директор затвора чекао да добије решење о правоснажности одлуке и када су новинари испред затвора већ чекали да се појави епископ Јован, који у затвору Идризово издржава казну због проневере 250.000 евра, по тужби канонски непризнате Македонске православне цркве (МПЦ). 

Епископ Јован је био владика МПЦ, али је касније ступио у канонско јединство са СПЦ и предводи Српску цркву у Македонији. 

У саопштењу Основног јавног тужилаштва за борбу против организованог криминала и корупције које је достављено медијима наводи се да "Тужилаштво сматра да треба преиспитати околности за пуштање на условну слободу осуђеног лица (епископа Јована Вранишковског), као и да ли ће бити постигнути циљеви његовог пуштања на условну слободу". 

Наводи се и да "Тужилаштво сматра да су промењене околности које указују да осуђени у будућности може да настави да врши кривична дела и да због тога није оправдао поверење које му је указано одобравањем условног отпуста". 

Исто Основно јавно тужилаштво је у саопштењу 12. јануара обавестило јавност да је примило решење Основног суда у Скопљу по коме је суд одлучио да уважи предлог директора затвора "Идризово" да се осуђеном епископу Јовану Вранишковском дозволи условна слобода, и да је "након анализе околности утврдило да је решење законито", најављујући да се на њега неће жалити. 

За ослобађање епископа СПЦ Јована Вранишковског заузела се Македонска православна цкрва, по чијој је тужби осуђен, а која је након посредовања председника Одељења за спољне послове московске патријаршије митрополита Волоколамског Илариона крајем децембра 2014. године позвала македонске власти "да покажу милост" према Вранишковском. 

Епископу Јовану је нарушено здравље и недавно је накратко био пребачен у Институт "Мајка Тереза" у Скопљу. 

Након најаве да ће епископ Јован бити пуштен на условну слободу "због доброг владања" Охридска археипископија СПЦ у Македонији је саопштила да тражи "да он безусловно буде ослобођен свих оптужби". 

СПЦ сматра да је казна владики Јовану последица политичких одлука бог спора Српске цркве и МПЦ којој патријаршија у Београду не признаје аутокефалност.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

немања

20.01.2015 14:03

Ти Македонци не знају ниста , њима це Албаници одвојити пола дрзаве. Ми треба да сво савезници а они владику затварају, страсно.

ОДГОВОРИТЕ