Грозни: Борба за исламске вриједности

Више од 800.000 људи присуствовало је данас митингу у центру Грозног за одбрану исламских вредности, коме је присуствовао и чеченски лидер Рамзан Кадиров, саопштило је данас руско министарство унутрашњих послова.

Свијет 19.01.2015 | 14:28
Грозни: Борба за исламске вриједности

У саопштењу се наводи да је "на догађају против вређања осећања (муслиманских) верника у центру Грозног присуствовало више од 800.000 људи и да је полиција у потпуности одржала јавни ред током демонстрација".

Очекивало се да ће на митингу "Љубав према пророку Мухамеду" окупити милион људи, пошто се јуче, на друштвеним мрежама, огласио чеченски лидер и позвао људе да дођу на протест.

Окупљени су носили плакате - не карикатурама пророка Мухамеда и ислам је религија добрих и креативних. Они су понављали молитве и похвале пророку током марша који је кренуо од Трга Минутка до централне џамије "Срце Чеченије" где је одржана заједничка молитва у 12:30 сати по московском времену.

Велика је била гужва на централном тргу у Грозном где су се окупили верници на митингу не само из Чеченске Републике, него са целог Северног Кавказа, који је организован на иницијативу чеченских свешеника, наводи Тас с.

Кадиров се јуче огласио на својој Инстаграм страници и позвао све да дођу на митинг.

"Позивам све који цене мир, стабилност, једногласје, духовност и верска осећања да дођу у Грозни и придруже се редовима оних који ће одбити сваки покушај стварања ривалства међу верама и народима света", написао је Кадиров на својој Инстаграм страници.

Француски сатирични магазин Шарли ебдо наставио је са објављивањем карикатура Мухамеда након што су терористи упали у редакцију и током напада убили 12 људи.

Нападачи су навели да је крвави напад освета за карикатуре којима се руга исламској вери, а које су објављиване у том француском магазину.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Опијум за сиротињу

19.01.2015 20:18

Игром слуцаја сам срела чеченски пар с малим дјетом у возу и то без карте. Кондуктер их је хтио избацити. Била је Зима прије мозда 3-4 године. Они у патикама. Такву сиротињу сам видјела само у рату. Наравно, облатила сам кондуктера да иде даље. Да ли је Ислам или зеља за крухом?

ОДГОВОРИТЕ