Ирански борци помагали Бошњацима

Највише војно и вјерско руководство Исламске Републике Иран учествовало је у тајном наоружавању бошњачке војске и попуњавању њених редова иранским борцима за вријеме протеклог рата у БиХ, сазнаје "Прес Република Српска".

Босна и Херцеговина 19.01.2015 | 10:30
Ирански борци помагали Бошњацима

Овај лист посједује строго повјерљиви извјештај Амбасаде такозване Републике БиХ у Загребу, сачињен 11. септембра 1993. године, у којем војни аташе бошњачког представништва у Хрватској Хајрудин Османагић обавјештава команданта такозване Армије БиХ Расима Делића и начелника Генералштаба Сефера Халиловића да су Иранци спремни да "помогну БиХ".

У извјештају пише да су Амбасаду посјетили власник фирме "Ван Мопеса СА" у швајцарском граду Лугано Саша Ипавич и Митја Зоман из Словеније, а који су у вези са иранским представницима.

"Директно су у вези са замјеником главног имама Зањанијем, са генералом Сатаријем и још неком господом са великим државним ингеренцијама", наводи се у извјештају и додаје да су ирански представници вољни да помогну БиХ и такозваној Армији БиХ у наоружавању лаким наоружањем и опремом, да мобилишу своје људе и ојачају поједине корпусе у такозваној Армији БиХ.

Османагић је у овом ивјештају тражио сагласност за путовање у Швајцарску ради конкретних договора, као и сагласност за путовање "Сенада Кубата у име ВЕП-а, а у име логистике Мухарема Делића и Зијада Вехабовића, који су и досад по овом плану радили са Митјом Зоманом, који је радио са Хасаном Ченгићем".

Извори листа "Прес Република Српска" истичу да повјерљиви допис војног аташеа бошњачке амбасаде у Загребу командантима такозване Армије БиХ, којим их обавјештава о жељи Ирана да наоружањем и људством помаже муслиманској страни у грађанском рату у БиХ, представља необорив доказ о тијесним везама између бошњачког ратног руководства и радикалних исламиста.

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Сејо

19.01.2015 09:41

Ниста ново и Србе је наорузавала Србија .Људи прош'о рат хај'мо нешто радити .

ОДГОВОРИТЕ
Name

постено говореци

19.01.2015 10:10

радицемо разлаз Сејо...висе пута смо вам нудили заједницки зивот и нормалан развој, сваки пут сте изиграли и сада ви нама нудите то исто? Па јел ми вама лицимо на идиоте?

ОДГОВОРИТЕ
Name

јах...

19.01.2015 10:11

и Русија...

ОДГОВОРИТЕ
Name

реакција сејо

19.01.2015 10:23

РАЗЛИКА ЈЕ ДА ЈЕ ЗАПАД НАМЈЕРНО ПОДРЖАО НАОРУЖАВАЊЕ И ПУТ У НЕЗАВИСНОСТ ДА БИ УОПШТЕ ДОШЛО ДО КОНФЛИКТА. АЛ ИЈА ЈЕ ОДБИО СВАКИ ПРЕДЛОГ МИРА КОЈИ СУ СРБИН ПРЕДЛАГАЛИ .. НАОРУЖАВАЊЕ МУСЛИМАНА ОКО СРЕБРЕНИЦЕ. Мјешаш бабе и жабе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

19.01.2015 10:31

Ре Сејо:А шта би ти то радио?Проширио камп у Боћињи?Увео шеријатске законе?Увео обавезан одлазак у Сирију.ОХЛАДИ СЕЈО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

19.01.2015 10:38

Па одвајајте се једном па да ми сто останемо зивимо нормално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новинар

19.01.2015 10:40

Па ваљда су 90е просле. Новинари требају смирити дозивљај и покусати да се одвоје од острасцених термина. "Такозвано" је у цланку поменуто 10 пута. Дајте људи ово је 2015.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ МИЛОС

19.01.2015 11:21

Милосе, ти би требао мало да оладис. Ј..о вас рат висе. А кукате гладни,зедни,... А стварно си написао глупост, да извинес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ниста ново

19.01.2015 11:39

Ако неко мисли да је Иран несто радио на своју руку онда не знам гдје сте били. Армија БиХ је у рат усла без икаквих средстава за борбу. Изборили су се да се удје у мировне процесе, али посто нису били јаки није било ниста ни од разних планова. Е онда је досао Клинтон и одлуцио да направи мир. А прије тога и баланс снага на терену и тад у игру улазе и Иранци и сви остали јер је Американцима било јефтиније да своју политику проводе иранским орузјем него да тросе своје ресурсе. А успут су ста и зарадили на сверцу истог. Даљњу прицу знате кад је досло до баланса снага и било извјесно да би Армија могла да преузме превласт посебно у западној БиХ која је била у безизлазној ситуацији десио се Дејтон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

19.01.2015 12:20

Мени је већ више мука од приче о такозваној АРБиХ, такозваној ВРС, такозваном ХВО. Па људи драги је ли то ми 20 година након рата немамо о чему друго причати. Од рата на овамо стасала је читава једна генерација. Па БиХ је наметнут ембарго на увоз оружја и сви су нелегално набављали и ратовали. Бошњацима помагале неке блискоисточне земље, Хрватима Хрватска и неке европске земље Србима је помагала Србија и Русија и шта ми сад имамо од тога што стално пишемо о нечему што сви знамо. А теби Милоше коментар је глуп до бола. Ја вјерујем да од 1,5 милион муслимана у БиХ за шеријатску државу можда би било 2-3 хиљаде и то оних брадоња. Хајде натјерај босанске муслимане или ти Бошњаке 5 пута данас у џамију или натјерај велики број њих да не пију или жене и дјевојке да се покрију. Лупаш глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре географи

19.01.2015 15:08

Да су Руси наоурузавали Србе вјеруј да би данас Босна била у Турској или у Њемацкој гдје су неки побјегли,а то сто писес да неби муслимсни прихватили серијатску дрзаву нисам бас дигуран да имају несто против,јер да имају радили би на помирењу а не сваки дан вехабије ухапсене надјено орузје Бакир рекао ово рекао оно сама помисао на ону фрку око оног крста на брду око Сарајева довољно говори ста хоце

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

19.01.2015 16:45

РеГеограпхy:Коментар је за тебе глуп,али ми одговори како 2000-3000 муслимана постепено контролише остале.Зашто је дозвољрно то што је дозвољено у Бочињи.Зашто "домачи"муслимани немају приступ у 20% џамија у федерацији,почев од највеће у САРАЈЕВУ ЏАМИЈЕ КРАЉА ФАХДА.Што се тиче покривања муслиманки,питање:Кад си задњи пут био у Сарајеву?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хајрин најбољи друг

19.01.2015 20:14

Ратни профитер, кријумцар и мафиа босс сад сједи у Цхицхаго. Толико је накрао да је платио добар дио Обамине кампање те овај из захвалности запослио му сина у Црној Куци. Хајро је 'ситна риба', идеалист којег су добро искористили да се потписује и буде јаван.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цврле

19.01.2015 23:04

Кога ви ложите ? Рат је био прије 20 година и доста за наредних 200.Ил сте постали режимски медиј па одвраћате пажњу од социо-економских проблема.Било је шта је било сад нам народ копа по контејнерима.Пишите о томе боље је за све.

ОДГОВОРИТЕ