Двојица убијених у Белгији

Белгијске службе безбедности јутрос су завршиле обимну антитерористичку акцију у којој су двојица осумњичених убијена, а већи број лица ухапшен, саопштио је јутрос министар спољних послова Дидије Рејндерс.

Свијет 16.01.2015 | 09:05
Двојица убијених у Белгији

“Операције на терену су завршене и сада скупљамо информације", рекао је министар француској телевизији “иТеле”.

Полиција је синоћ извела серију рација у западном предграђу Брисела Ајндховену и у градићу Вервијеу близу немачке границе са циљем да разбије групе џихадиста које су спремале терористичке нападе.

Двојица осумњичених убијена су у размени ватре са полицајцима у Вервијеу, а једна особа је рањена.

Белгијске власти су раније саопштиле да су терористи спремали терористичке нападе сличне онима које су џихадисти прошле недеље извели у Паризу, али да белгијске групе нису биле директно повезане са француским џихадистима.

Рачуна се да неколико стотина белгијских држављана арапског порекла ратује на страни такозване Исламске државе у Сирији и Ираку, а неки су након повратка са ратишта планирали да пренесу џихад на белгиско тло.

Акција белгијске полиције, у којој су на истоку земље убијена двојица осумњичених за планирање скорих терористичког напада великих размера, указује на посвећеност Белгије борби против тероризма, изјавио је премијер те земље Шарл Мишел.
"То показује одлучност ове владе да се бори против оних који желе да сеју страх", рекао је Мишел, а пренела агенција АФП.

Белгијски тужилац Ерик Ван Дер Сајпт је рекао да су двојица осумњичених милитаната убијени синоћ када су отворили ватру на полицију, а трећи мушкарац је ухапшен током операције у граду Вервијеу, на истоку земље.

Вервије је град са великом муслиманском популацијом, а налази се 125 километара од белгијске престонице Брисела.

Ван Дер Сајпт је додао да за сада нема назнака да је овај инцидент у директној вези са прошлонедељним нападима у Паризу и навео да нико од полицајаца нити цивила није повређен у акцији.
"Ова ћелија састављена од десетак људи, од којих су се неки вратили из Сирије, требало је веома скоро да изврши терористичке нападе великих размера у Белгији", рекао је на конференцији за штампу у Бриселу званичник канцеларије белгијског јавног тужиоца Тијери Вертс.

"Осумњичени су на почетку рације одмах отворили ватру из аутоматског оружја на припаднике специјалних снага. Пуцали су неколико минута. Двојица осумњичених су убијена, а један је ухапшен", рекао је Вертс.

Белгијске власти су повећале степен безбедносних мера у зградама јавне управе на други највећи степен, наводећи да је намера терориста била да нападну полицију.

У видео снимку приказаном на белгијској телевизији се могло видети да је пуцњава трајала неколико минута, као и да је у згради у којој је полиција извршила рацију планула ватра.

Вертс је навео да је један од осумњичених "пао на под пошто је повређен, али је и тада наставио да пуца".

Према званичним подацима, око 325 људи је напустило Белгију да би се у Сирији и Ираку борили на страних џихадиста из Исламске државе, што Белгију чини европском земљом са највишим бројем џихадиста по становнику.

У мају прошле године је француски исламиста Меди Немуш, који је боравио у Сирији, убио четворо људи у Јеврејском музеју у Бриселу.

Извор: ТАЊУГ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мд

16.01.2015 10:31

Поцело је поцело и у Еу,ево вам га сада васи борци за слободу,надам се да неце увести санкције Србији и да је бомбардују

ОДГОВОРИТЕ