Међународни магистрални пут – козја стаза

Путеви из Фоче који воде ка црногорском примирју и југу Републике Српске, преко Шћепан Поља и превоја Чемерно, најближа су друмска веза Србије и истока Српске са морем. Међутим, због лоших коловоза путницима и возачима глава је буквално у торби.

Република Српска 14.01.2015 | 18:09
Међународни магистрални пут – козја стаза

Превој Чемерно, који се налази на магисталном путу М-20, који из Фоче води ка Требињу и црногорском приморју, био је озлоглашен међу возачима и у бившој заједничкој држави.

Прије неколико година проблем са превојем је ријешен, али далеко од тога да се данас тај пут можа назвати потпуно безбједним. Поприлично узак коловоз, густа саобраћајна френквенција, посебном у љетним данима, низови оштрих и непрегледних кривина, неке су само од опасности били да путујете љети или зими.

Уколико се одлучити да до црногорског приморја и југа Српске кренете преко превоја Чемерно морате бити свејсни да вас очекује неких 30 веома опасних километара.

Међутим, пут преко превоја Чемерно може се назавти путем за разлику од оног који из Фоче води ка Подгорици и Будви, преко Шћепан Поља, гдје се десила саобраћајна несрећа у којој се преврнуо аутобус и у којој су живот изгубиле три младе дјевојке.

Ко год да је прошао овом дионицим вјероватно се пита да ли је могуће да ова, најблаже речено стаза, припада међународним регионалним путевима, а да се два аутомобиле не могу нормално мимиоћи.

Још је невјероватније то што је Шћепан Поља дозвољен пролаз аутобусима.

„Пут је како видите ова дионица у БиХ до границе је врло лош, узак, оштећен и када нема снијега. А када има снијега то се све погоршава. Након границе је нешто бољи пут ако нем аснијега, ако има прилично је опасно, клизаво је, не чисти се довољно. Ако човјек баш нема неког избора нека иде тим путе, иначе ја идем преко Требиња. Аутобусе и мање комбије виђам, камионе баш на овој дионици до границе БиХ не виђам, али можда и они иду не знам“, каже један од возача на овој дионици.


„Лош, лоше мораш возити десет на сат. Сваки мјесец отприлике. Налете, сада није било али буде. Аутобус када наиђе то је катастрофа мораш се вратити 20 – 30 метара назад“, ријечи су другог возача.

Народни посланик из Фоче, Здравко Крсмановић, већ дуго година упозорава на проблем са путевима из овог града ка Црној Гори, посебно на онај преко Шћепан Поља.

“Фоча је на раскршћу путева Београд – Херцег Нови и Сарајево - Подгорица. Овај пут је посебно критичан. То је магистрални пут европског ранга, који повезје два главна града Сарајево – Подгорицу и двије државе БиХ и Црну Гору. То није магистрални пут то је “козја стаза”. Ја то често називам “стазом смрти” и стварно противник запостављања путне инфраструктуре у источном дијелу Српске на рачун нечега што се зове изградња аутопутева који води из ничега у нигдје. Користим ову прилику да поручим свим људима који у Дирекцији за путеве РС о томе одлучују, који су нас толико запоставили ми ћемо блокирати све магистралне путеве на подручју општине Фоча док се стање на овом путу не напараве како треба. Шта треба да чекамо да нам погине још 40 људи, да нам слете аутобуси”, каже Крсмановић.

У сваком случају сви они који и даље намјеравају да преко Фоче путују ка Црној Гори и југу Републике Српске, било преко Чемерног и Шћепан Поља, нека буду изузетно опрезни јер “најближе није и најбрже”.

(БН ТВ)

 

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Xxx

13.01.2015 22:03

пут преко Чемерна са новим тунелом је одличан. Не знам куда сте ти ви господо пролазили. Мало кривина има преко Тјентишта и то је то. Овај преко Шћепан поља јесте катастрофа

ОДГОВОРИТЕ
Name

алф

13.01.2015 22:17

Ма да, пукла равница кроз Суху,дао Бог, пут за позелити:-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Старохерцеговац

13.01.2015 22:53

Али од свих путева у Источном дијелу Р. Српске сигурно и убједљиво је најгори овај нас од Фоче до Сцепан Поља , овуда је лутрија и у сред љета кад је лијепо вријеме са аутобусом проћи а камо ли зими. Крајње је вријеме да се почне сређиват овај пут

ОДГОВОРИТЕ
Name

мама

13.01.2015 23:08

Пут преко Чемерна је ок, али од Тјентиста до Фоце тачније Приједјељ катастрофа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зз

14.01.2015 05:38

Ма треба нама ауто пут до Гламоца какво Сцепан Поље, за то баја нема пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

папагај

14.01.2015 06:06

У неколико наврата сам се возио "ауто- путем" Градишка - Бања Лука, и због монотоне вожње, никог нема на пути успут сам се заустављао на још не довршеним "парк-плацевима". Тај ауто - пут је слијепо цријево, јер ући у Градишку је потешко, а "парк - плацеви" ми личе на аеродромске писте тако су велики и зјапе празни. Само да су оне "парк - плацеве мање правили, мање би асфалта потрошили и могли су проширити и асфалтирати цесту која води преко Чемерног. Да успут и ово напишем. Градња "ауто-пута" Градишка - Бања Лука пратила је "крађа асфалта". "Ауото - пут" танак, а пуно џепова постало је дебело након тога...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузлак

14.01.2015 07:25

магистрални пут ??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мостар

14.01.2015 07:37

Господо, стрпите се. Прво да Кинези заврше ауто-пут БЛ- Сплит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика..

14.01.2015 08:00

Друг Тито је овим путем БРЗЕ пролазио..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

14.01.2015 08:45

Мој Крсмане не можеш галамом против Баје, нађи стаситу Херцеговку да га обрлати и кашира брбљиву чизму и ето Ауто пута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

14.01.2015 09:17

Док Баја направи аутобан од БЛ до Сплита па ће онда кроз источну Херцеговину, не журите људи једно по једно не може ни он све одједном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован други

14.01.2015 09:34

Слазем се са Радованом ,треба Миле имати доле цуру, па сто цесце буде исао прије це заврсит ауто пут. Не дај Бозе јос неке трагедије. Изгледа да нас трагедија само мозе да опасуљи. Назалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јаро

14.01.2015 09:44

Зашто Крсмановић не нађе инвеститора да направи пут? Могао би онда заједно са инвеститором да наплаћује аутобан гебиру!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Назалост

14.01.2015 10:31

Назалост реалност је другација. У цијелој Херцеговини од Фоце до Требиња има једва 100-тињак хиљада људи. Ето у том аутобусу који од Сарајева води кроз цијелу црну гору било је једва 15људи. На насим аутобуским станицама углавном видјамо комбије а ријетко велике аутобусе. Али ипак би дрзава требала да направи тај пут, да се јунацком српском народу бар мало овдје олакса зивот и помогне опстНак! Назалост, до сад су све власти бирале да граде тамо гдје добијају гласове - гдје има народа и саобрацаја. Ако тразимо кривицу, моземо питати и БХ власти, јер овај пут је ЈЕДИНА комуникација Сарајева, Подгорице и Тиране!? Или мозе и овако: у Црну Гору се нормалним путем са запада мозе уци САМО из Дубровника и из Требиња, све остале опције су мање висе као овај горе споменути пут. Страсно

ОДГОВОРИТЕ
Name

снезана

14.01.2015 10:56

Сва ова питања и проблеме треба поставити властима, посебно председнику РС. Није њему лицно у интересу јер га пут овамо не наводи, он лети авионом или ј бива возен на дуге љепсе стазе. Па побогу колико би знацило да се има један нормалан пут који нас повезује на све стране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

14.01.2015 12:14

Није Крсмановић први почео упозоравати како каже. То је рађено далеко прије рата. Када се почела правити ХЕ Бук Бјела тада је почео да се прави пут што се може видјети када пролазите. Из неких "разлога" Бук Бјела је стопирана и правила је ХЕ Јабланица од тих средстава. Док је био одобрен пролаз камионима замислите када се сретну или када имају приколицу или шлепер. Много случајева је било су шлепере морали великом дизалицицом извлачити када слете у канал. Боље је много било када им је забрањен пролаз. Аутобуси су у сувим условима могли да некако прођу али једва. У љето је био проблем са фреквенцијом путничких возила. Навикнути да возе брзо било је просто као на релију, зато домаћи возачи возе споро да би избјегли сударе. Опет је и овдје политика ујешала прсте јер како извори кажу: ондашњи функционер Џемал Бједић је стопирао изградњу ХЕ Бук Бјела и проблем овог пута се вуче преко 40 година да би се ослабила комуникација ца ЦГ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

14.01.2015 12:35

Треба направити и тунел из Меденог поља код Петровца, кроз сјеверни дио Осјеченице до изнад Мартин Брода, са два велелепна моста премостити кањон Унца, затим кањон Уне и спојити се на личку магистралу. Из Петровца би се на личку магистралу стизало за 10 минута. Сад се иде около наоколо, пар сати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Назалост

14.01.2015 15:04

Кад нешто у РС ваља, онда се хвалимо достигнућима српског рода и народа и Републике Српске. А кад нешто не ваља, онда је крива држава БиХ и несрећно Сарајево које нас запоставља. Источна Херцеговина је САМА изабрала да јој је Бањалука административни центар и ближа и од Сарајева и од Мостара, па нека се њима обраћа, има тамо зграда владе од фртаљ милијарде КМ и најспособнији премијер и предсједник "државе РС". Сарајево и остатак БиХ нека лијепо оставе на миру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

14.01.2015 15:34

"ре Нажалост", нема везе гдје је административни центар. Али и те како има везе који багрови управљају и административним центром и цијелим ентитетом. Има везе кад будале бирају багрове, другачије изгледа не може.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре реназалост

14.01.2015 15:51

Не дао Бог да од вас добронамјерних муслимана било сто овдје код нас зависи!!! Хвала Богу па и јесмо изабрали да нам је главни град Бања Лука а да није БЛ изабрали би Београд, Подгорицу. Овај пут захваљујуци васим људима у врху оне југе није ни направљен, а данас га добрим дијелом користите и ви да се повезете са васом брацом албанцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фоча

14.01.2015 16:05

Најлосије чишцење путева у цијелој РС. Нема посипања ни соли ни фракције само камиони чистачи праве километражу. А све се дебело наплати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

14.01.2015 16:53

Знате када че вама бити направљен АУТОПУТ у ИСТОЧНОМ дијелу РС, када полети први авион са Требињског аеродрома, наравно са флотом авиона АИР Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ> нажалост 2 и 3

14.01.2015 17:42

Што се тиче главог града било је натезања са разлогом. Зна се одакле је све кренуло у стварању РС-а свиђало се томе коме или не. Да смо хтјели "јарам" који сада има БЛ а не ми сигурно би влада и предсједник били у Источном - Српском Сарајеву. Што се тиче веза са Подгорицом и даље боље да виде шта ће доњети онај пут за Хрватску. Неко је иронично поменуо српске јунаке из источног дјела, због истине сјетите се ко је коме ишао у испомоћ од Бихаћа, Кладуше па надаље...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Бања Лука

14.01.2015 18:47

Ајде Мујо лагано на клиx или аваз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миливоје Кузмановић, унив. дипл. оец.

15.01.2015 15:26

Транспортна предузећа и возачи Ц и Д категорије из Републике Српске су до сада уплатили огроман и непотребан новац у Широки Бријег за неке непотребне папире за лиценцу које у ЕУ нико не тражи. За те паре да су ишле у државну касу Републике Српске а не у приватне џепове у Широки Бријег и Сарајево, могао се је изградити модеран магистрални пут од Фоче (Србиња) до Шћепан Поља. Република Српска нема нациналне стратегије за изградњу аутопутева и модернизације магистралних путева. Приоритет над приоритетима је баш овај пут на коме су недавно изгубљена три млада живота. Аутопут од Бања Луке до Градишке и Окучана у РХ је заиста потребан. Да се изгради мост на Сави код Градишке потребно је ангажовати нове и стручне људе а не ове који тврде да ће мост коштати 30 мио € а још нема ни главног пројекта ни грађевинске дозволе. Мост на Сави код Градишке профила аутопута а успоређујући цијене мостоградње у Њемачкој, може се изградити за највише 18 мио €. За разлику изградити пут до Шћепан поља.

ОДГОВОРИТЕ