Бањалучани се смрзавају

Грађани већине насеља чији се станови загријавају путем градског гријања данима се, како кажу, смрзавају у својим становима јер гријања скоро да и нема, упркос релативно ниским температурама.

Република Српска 13.01.2015 | 08:59
Бањалучани се смрзавају

Оно што посебно љути грађане је то што су прије почетка гријне сезоне из "Топлане" поручивали да никада спремнији нису ушли у сезону, а уједно су изграђене и двије периферне котловнице у које су уложна огромна средства.

ХЛАДНО ИМ ДАНИМА: Како су казали огорчени станари Булевара Степе Степановића, радијатори су топли, али ни приближно довољно да би загријали станове те да би температура била пријатна.

"Мрзнемо се данима, а из 'Топлане' нам стално говоре да је све у реду те да је гријање нормално. За њих је можда гријање нормално, али ми у кућама сједимо обучени као Ескими и покривени декама да се не бисмо смрзли. Стварно смо огорчени јер се из године у годину понавља иста ситуација", рекао је  Борис Ј.

На хладне радијаторе пожалили су се и мјештани насеља Нова варош из улице Петра Рађеновића.

ТРОШЕ И СТРУЈУ: "Толико је хладно да сам морао да купим гријалицу да бар загријем просторију у којој ми дијете спава. Смрзавамо се већ данима. Гријање је и више него скупо, а сада ћемо добити и огромне рачуне за струју", видно огорчен прича Синиша Ловрић.

Истакао је да до даљег неће плаћати рачуне које добије за гријање.

"Нећу да плаћам нешто што нисам добио ни потрошио. Ко ће мени да надокнади паре које сам потрошио загријавајући кућу због тога што нисам добио услугу коју је 'Топлана' требало да ми обезбиједи. Ако се гријање и поправи, сигурно ћемо тражити да нам отпишу бар половину рачуна за овај и протекли мјесец. Реално ни толико топлотне енергије нисмо добили", рекао је Ловрић.

Према жалбама грађана, највише проблема са гријањем имају насеља Старчевица, Кочићев вијенац, Обилићево и Борик, али ни у остатку града ситуација није пуно боља.

НЕМАЈУ ПОВЕЋАН БРОЈ ПОЗИВА: Из "Топлане" су саопштили да нису упознати са негодовањем грађана јер је, како кажу, испорука топлотне енергије потпуно нормална те да до слабијег квалитета може доћи само у појединачним становима.

"Немамо повећан број како позива тако ни писмених рекламација на квалитет гријања, што се тиче мјештана Старчевице и њихове петиције, огласићемо се када исту добијемо писмено и тада ћемо све размотрити", саопштили су из овог предузећа.

МАЗУТ: У "Топлани" су рекли да тренутно имају довољне количине мазута за уредну испоруку топлотне енергије.

"У свим ранијим годинама 'Топлана' није могла из сопствених финансијских извора обезбиједити довољно мазута за цијелу гријну сезону. Због тога су јој помагали град и Влада РС. И за преостали дио гријне сезоне 'Топлана' не може сама од својих расположивих средстава набавити довољне количине мазута до краја сезоне, али ће јој због тога морати помоћи град и Влада РС", навели су у овом предузећу.

Повећана продаја гријалица  

Посјетили смо неколико тржних центара и продавница техничке робе и разговарали са руководством гдје је речено да је у посљедњих мјесец дана повећана продаја електричних гријалица и сличних гријних тијела.
Како је појашњено, њихова продаја је повећана усљед нижих температура и проблема с гријањем.

На Старчевици покренули петицију  

Због лошег гријања од почетка овог мјесеца 240 станова у шест зграда у Улици Прве крајишке бригаде на Старчевици јуче је покренуло петицију за смањење цијене гријања од 50 одсто за јануар 2015. године.

 "Тражимо хитно прикључење на нову котловницу, за коју је утрошено седам милиона КМ, а ми се опет смрзавамо. Температура у становима је до 16  степени и морамо се догријавати сваки дан на разне начине, такође неколико дана гријања није било уопште. На најрадоснији дан у години Божић смрзавали смо се као и све дане од 1. јануара", рекао је Милорад Арлов, предсједник Савјета мјесне заједнице Старчевица.

Извор: Независне новине

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

опел астра

13.01.2015 08:16

Јавите се баји, тражили сте добили сте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сандра

13.01.2015 08:23

Лоше грију, сад када је у плусу И даље је хладно. Ако падне температура, не знамо шта ћемо. А ускоро почиње школа, е то је озбиљан проблем. Дијете ми је први разред И бринем се. Бања Лука

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

13.01.2015 08:23

Бас цудно, нема мазута а струја се приватизовала! хм...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

13.01.2015 08:25

И наравно тамо ради драги нам Жељкицин син, или цији вец!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

13.01.2015 08:28

Драги Бањалучани,па тамо вам сједи Баја,како се то могло десити баш вама,који сте му поклонили повјерење,да се смрзавате!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

13.01.2015 08:34

Бирали сте - сада се ледите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

И треба

13.01.2015 08:34

И треба да се смрзавају. Како су сијали тако сада жању. Нека опет гласају за ове на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

13.01.2015 08:54

Да, цисто да напоменем, јос 70-их је урадјен пројекат гдје би топли извори у Шехеру могли да грију цијелу Бл., тако реци, за дз. осим инвестиције у инфраструктуру... опп опп бато... ко је будала овдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

љето

13.01.2015 08:54

издрзите јос само мало,питацемо ове насе метеорологе,какво це вријеме бити,ево јављају кад буду сљедеци избори бице топлије,позурите гласајте из Русије долази мазут и мали и велики кредит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

13.01.2015 09:15

За вас у надоградњи: Шехер = Српске Топлице , како год исто грију...

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

13.01.2015 10:36

Не треба се тако понасати и коментарисати, ја нисам гласао за Бају па се и ја смрзавам. Да и ја цекам те метеорологе??

ОДГОВОРИТЕ
Name

опет ја, сандра

13.01.2015 10:55

Наравно да нисам гласала за Додика, па опет се смрзавамо. О њему имамо исто мисљење. Не знам засто мислите, ако је неко из Бања Луке да је, по аутоматизму, гласо за њега.Није истина И ми смо хтјели промјене, али изгледа има И оних којима нису потребне. Поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

кнд

13.01.2015 11:04

Колико комплекс од бањалуке имају појединци овдје! Провјерите мало како је који град гласао мада то са овом прицом неема везе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Сасарс

13.01.2015 11:15

У праву си,само их је изненедио снег и минуси у Јануару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре сандра

13.01.2015 11:19

А Ви имате радијаторе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

13.01.2015 13:23

То Милорад Додик намјерно ради. Заврнуо је гријање и тако хоће да натјера бањалучане да траже смјену Гаврановића. Бандит је Милорад, није он од јуче! Кад смјени Гаврановића онда ће пребацити топлани пара да набаве мазут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

13.01.2015 14:18

СВАКА ЧАСТ ГОСПОДИНУ ГАВРАНОВИЋУ. НЕКА СЕ ПАПЦИ МРЗНУ.

ОДГОВОРИТЕ