Ово је насловна новог "Шарли ебдоа"

"Шарли ебдо" објавио је како ће изгледати насловна страна броја који ће се у среду, седам дана након трагедије, појавити на киосцима.

Свијет 13.01.2015 | 08:11
Ово је насловна новог "Шарли ебдоа"

На насловној страни је пророк Мухамед са сузом у оку који држи знак "Је Суис Цхарлие". Изнад цртежа биће наслов "Тоут ест Пардоннé" што значи "Све је опроштено".

Недељник, који је био под претњом муслиманских екстремиста управо због тога што је често објавливао карикатура Мухамеда, приказаће пророка како плаче, обученог у бело и како носи натпис са слоганом који је преузео цео свет у масовним демонстрацијама због напада.

Карикатуру, која је вечерас достављена агенцији Франс прес, потписао је Луц (Луз).

Овај број који су саставили "преживели" - Луц је један од преживелих после напада прошле недеље - биће штампан у три милиона примерака, у односу на 60.000 колико их је раније обично излазило, и биће продаван у 25 земаља.

Специјално издање листа, које излази у среду, биће штампано на 16 различитих језика за читаоце широм света, рекао је колумниста "Шарли ебдоа" Патрик Пелу.

Дистрибутер је већ преплављен захтевима у Француској и иностранству због чега је одлучено да се направи ванредни тиарж од три милиона примерака, уместо милион колико их је првобитно било предвидјено.

Адвокат и портпарол листа Ричард Малка подсетио је данас поподне да су се цртежи Мухамеда и других великодостојника свих религија често појављивали у листу већ годинама.

Он је рекао да је у сваком броју "Шарли ебдоа" последње 22 године било карикатура папе, Исуса, свештеника, рабина, имама и Мухамеда и да би било "зачудјујуће" да у броју који ће изаћи у среду не буде цртеж Мухамеда.

У нападу на лист 7. јануара убијено је 12 људи, од којих осам из редакције "Шарли ебдоа", а рањено је 11.

Браћа Саид и Шериф Куаши, која су у прошлу среду у нападу на редакцију "Шарли ебдоа" убили 12 људи, укључујући петорицу најбољих карикатуриста и још три члана редакције, викали су после напада да су "осветили пророка Мухамеда".

Лист "Шарли ебдо" је у прошлости више пута објављивао сатиричке карикатуре пророка Мухамеда, што је у неким муслиманским земљама изазвало велики бес и протесте. Редакција француског листа је због претњи радикалних муслимана од 2006. имала полицијску заштиту.

Извор: Б92/Бета

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Остоја

13.01.2015 07:18

Да нису настрадали људи могли би се смејат бас ка сто се неки смејасе када су из истог тог листа врсили сатанизацију Срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бокац

13.01.2015 07:20

Је суис Цхарлие!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТИНА

13.01.2015 07:23

"ЕНГЛЕСКА" НИКАД НЕ ЗАБОРАВИ ДА СТАРА ДАМА ГАЗИ СВЕ ПРЕД СОБОМ. НАЈВЕЋИ СРБОМРЗЦИ И ПРОТИВНИЦИ ПРАВОСЛАВЉА И СВЕТОСАВЉА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мањо

13.01.2015 07:26

Поново цацкају мецку. Коме то треба?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

13.01.2015 07:29

10 новинара и два полицајца, који су муслимани, изгуби зивот да би успјели од 40 хијада примјерака доци на 1 милион... тако су само и могли успјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

13.01.2015 07:31

ЦРТАЈТЕ, само цртајте...а послије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бил

13.01.2015 07:50

Француска опет цека теористе а то им и треба неце их и цитав свјет сацувати ако то објаве то је срамота председника Фрацуске дата му је опомена и он опет неце да застити народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ми сами

13.01.2015 07:51

И треба тако.Ста треба?Пред идиотима да се упласе и престану да цртају?Сад јос боље цртајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ббзз

13.01.2015 08:45

Ре МИ САМИ..ЦРТАЛИ су они и сина од Саркозија док је био председник па је аутор карикатуре за три дана добио отказ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранислав Доман

13.01.2015 08:47

Религија нароцито она која није у складу са временом је неморална и ради ње су се водили безбројни ратови и јос увијек се воде. Она заглупљује,одваја људе једне од других,искљуцује здрав разум,омогуцава да се ствара један паразитски слој.Ако несто има толико негативног утицаја на насе зивоте онда треба да буде подлозна критици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муслим

13.01.2015 08:49

Из мог ницкнмн се види ко сам. Ја мислим да слобода нема цијену и потпуно подрзавам новинаре. Само слободан цовјек мозе бити креативан и доприњети напретку заједнице. Слобода је када слободно мозес изразити своје мисљење без да вриједјас другог, када казем другог мислим на појединца а не не на групу јер група је скуп кукавица којом је лако манипулисати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

13.01.2015 09:17

Власнику листа це се оцигледно добро исплатити ови јадници сто су добили метак у главу.Ако ти неко да до знања да му несто смета и вредја а муслимани су то показали много пре проливања крви,засто га онда провоцирати.Ове карикатуре су рецепт запада за стварање немира у свету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јајко

13.01.2015 09:43

Они цртају у својој дрзави и не крсе никакав закон. Па не морају они у својој дрзави да се придрзавају серијатског закона. Ко зна, ако сад одустану, следеце би могло бити да неко затрази да се у Француској не смије тоцити алкохол јер то није у духу ислама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранислав Доман

13.01.2015 10:09

Видим да се не слазете са мном па цу појаснити своје мисљење. Ако је једнакост једна од највецих цивилизацијских тековина и ако је неморално да се за себе тразе веца права него сто се дозвољавају другима онда је Библија нароцито Стари Завјет неморалан. Универзална декларација о људским правима УН у члановима 1. и 2. свим људима јамчи слободу и једнакост у достојанству и правима, без обзира на "било какву разлику као што је раса, боја коже, пол, језик, вера, политичко или неко друго опредјељење, национално или друштвено порекло, власништво, рођење или неки други статус". У Библији су Јевреји изабрани народ.Бог за њих има једна правила а за друге народе друга.То је неморално.У 25 поглављу књиге Бројеви од 1-13 реда се налази прица у којој се Бог разбјесни кад један Зидов хоце да озени Моабицанку и наредјује Мојсију да га обеси.Кад се ради о дискриминацији према зенама о томе не треба посебно ни говорити поцев од цињенице да се Бог цесто приказује као стари мускарац с брадом,Исус је мускарац,пророци су мускарци.Зена је створена од малог небитног дијела мускарцевог тијела као нетко тко це помагати мускарцу.За избацивање и раја одговорнаје зена.У Коринцанима 14:34-5) стоји да зенама не би требало дозволити да говоре него да буду послусне итд.Такодјер има много примјера хомофобије,оправдавања ропства,расизма које нецу наводити зато сто то и сами мозете наци а будуци да видим да сте вјерници нецете лагати (ради користи) сами себе јер је Бог рекао да то не цинимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

снезана

13.01.2015 10:12

Ја само могу да потврдим тезу Карла Маxа: религија је опијум за народ, а Бога ми и отров. Како опијум дјелује, познато је. Нико ме не мозе у супротно убиједити. Са религијама су само нови проблеми, нове подјеле, нови фанатизам, нове мрзње, нова паметовања и обицаји избијали а и ратови и убијања, па ста је у религијама добро? Која је то религија као фина и добра, свака казе једино је она права, једино су њени припадници свети и добри, трла баба лан...цисти фанатизам у свакој религији. Имати неку своју "вјеру" у срцу, која никога другога не потцјењује нити себе узвисује изнад других, то је несто племенито, несто природно усадјено, само своје. Нити је масовно, нити глобално, нити од кога наметнуто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

13.01.2015 12:38

МОземо да мислимо ста хоцемо али не моземо да радимо несто сто Богу није мило, наиме овде неко исмејава Мухамеда и ислам то није у реду, то је провокација сваког муслимана ма где он био, Исус Христос је био 40 дана у пустињи молио је Бога и Бог му даде лековиту исцелитељску моц, Мухамед је био 40 дана у пустињи и Бог му даде магнетицну моц, Буда је био у пустињни 40 дана и Бог му даде моц, као филозофију свакодневног зивота, у Индији Крисма је био 40 дана у пустињи и Бог му даде магицну моц, Мојсије је био 40 дана у пустињи и Бог му даде десет бозијих заповести, Абрахам је био 40 дана у пустињи и Бог му даде идеологију и филозофију коју просири целим светом кад их све ставите у једну собу или дворац они сви заједно представљају Бога у разлицитим народима тако када на неког од њих хулите ви директно Хулите на Бога па се замислите засто и ко вас томе уци или вас је лукаво отровао и од Бога одвратио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈеСуисЦхарлие

13.01.2015 12:50

Браво, Цхарлие Хебдо! Слика за коју нико на свијету не може рећи да вријеђа "танана" осјећања припадника исламске вјероисповјести, а опет тотално побједничка. Живјела слобода!

ОДГОВОРИТЕ