23. рођендан Републике Српске

Република Српска слави 23 године постојања. Обиљежавање 9. јануара - Дана Републике Српске и њене крсне славе, Светог првомученика и архиђакона Стефана, почело је светом архијерејском литургијом у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци коју је служио патријарх српски Иринеј, настављено свечаном академијом у Банском двору, а окончано пријемом у Влади Српске.

Република Српска 09.01.2015 | 08:34
23. рођендан Републике Српске

Поводом 9.јануара, Дана и крсне славе Републике Српске, патријарх српски Иринеј је заједно са владиком бањалучким Јефремом служио свету архијерејску литургију у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци.

У Банском двору је одржана свечана академија поводом Дана Републике Српске.

"Република Српска је гаранција слободе за српски народ, а у Дану Републике обиљежавамо жртву коју смо поднијели за стварање Републике Српске", рекао је у бесједи предсједник Републике Милорад Додик.

Свечаностима поводом обиљежавања су присуствовали и српски представници на државном нивоу.

На прославу је стигао и лидер ХДЗ-а БиХ и хрватски члан Предсједништва БиХ, који Републику Српску сматра легитимном творевином, али је, каже, свјестан да је ситуација у њој, као у читавој БиХ, није најбоља

И док је Човић на свечаној академији сједио у првом реду, за представнике породица погинулих, заробљених и несталих је био резервисан 11. ред, чиме никако нису задовољни.

Из Србије су стигли директор Канцеларије за Косово и Метохију и министар за рад и социјална питања, Александар Вулин, који су положили вијенце на посменик 12 беба, а потом се и састали са Милорадом Додиком у Палати Републике.

Нашој екипи је поново онемогућено да уђемо у палату, уз образложење да нисмо на списку који је јутрос стигао у палату.

Међу многим бившим, био је и Живко Радишић. Бивши српски члан Предсједништва БиХ истиче да је пред Републиком Српском још доста искушења, али сматра да су многа искушења већ преброђена.

На свечаном пријему у згради Владе РС опозиционари политичари су се могли пребројати на прсте једне руке. Али су зато били присутни сви министри из актуелног, те бројни из прошлог сазива владе.

Пријему су присуствовало и мноштво познатих лица из јавног, привредног и културног живота Републике Српске, као и представници дипломатског кора.

(БН ТВ)