"Косово је најважније српско питање"

Његова светост патријарх српски Иринеј рекао је да је Косово и Метохија најважније српско питање и да се нада да ће план, који је најавио предсједник Томислав Николић, бити у интересу Срба, културе, историје и Цркве.

Србија 08.01.2015 | 16:28
"Косово је најважније српско питање"

"Морамо сви да помогнемо да тај план за Косово буде у интересу наше нације, културе, историје цркве", рекао је патријарх Иринеј.

Он је за београдски "Недељник" навео да не зависи све од Николића и премијера Александра Вучића, већ се "и други, нажалост, питају".

"Али, морају увек да имају на уму да је Косово и Метохија најважније српско питање", каже патријарх Иринеј.

Српски патријарх је изразио очекивање да ће Србија ове године имати више разумијевања од својих комшија.

"Живимо у нади да ће бити боље, има изгледа да ће тако и бити. Томе сви морамо да допринесемо, да чинимо добра дела и да не чекамо да неко други уместо нас нешто уради. Не зависи све од других, него зависи од нас самих", каже патријарх.

Патријарх Иринеј је нагласио да је вјера без добрих дјела мртва и да се мора чинити добро према свакоме.

"Будите бољи и чините добра дела", поручио је патријарх Иринеј.

Он је рекао да су кључни планови Српске православне цркве у 2015. да настави мисију Цркве, а настојаће да обнови храм Светог Саве.

"Мисија Цркве је да промовише смисао живљења, поредак, морал, да је Бог присутан у нашим животима. Биће нам боље што пре схватимо да живот није само вегетирање, него да је живот и велика обавеза", навео је патријарх Иринеј.

Он сматра да се премијер Србије Александар Вучић труди и да има "неких назнака да ће бити и резултата".

"Морам да верујем да ће успети да подигне Србију из овог пепела. Надам се да ће дати Бог да нам буде боље", рекао је патријарх Иринеј.

Извор: Агенције

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

постено говореци

08.01.2015 15:50

Били смо под Турцима висе стотина година, па смо се спасили, спасицемо и Космет, кад-тад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалука

08.01.2015 17:37

Срби(народ,људи) су најважније српско питање! Хајде да прво сачувамо народ,да га описменимо,запослимо и бројчано увећамо,па све остало.И ту треба прво црква да помогне.Али визионарски,а не ускостраначки и дневнополитички. За почетак да почну са плаћањем пореза и обавеза које важе за све пословне и обичне људе.Да богатство које имају у новцу и некретнинама употријебе за запошљавање народа и напредак привреде.А упоредо са тим враћати и ојачавати моралне вриједности човјека.Јер кућа није тијесна ако чељад није бијесна.А кад то урадимо онда ће све бити лакше,па и борба за повратак(овоземаљски) Косово и Метохија у састав наше матице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајста

08.01.2015 18:37

Људи ми морамо да схватимо, Косово смо изгубили и томе је крива наса лоша политика!

ОДГОВОРИТЕ