Терористи убили 12 људи у Паризу

Маскирани нападачи наоружани аутоматским пушкама упали су у редакцију листа Шарли ебдо вичући "Алах акбар!" (Бог је велики) и "Осветили смо пророка!", и отворили паљбу усмртивши 10 новинара и 2 полицајца. Према извештајима неких медија, нападачи су имали и ракетни бацач.

Свијет 07.01.2015 | 14:27
Терористи убили 12 људи у Паризу

Очевици наводе да су нападачи викали: "Осветили смо пророка!". Запослени у листу су се склонили на кров зграде, а нападачи су се сукобили с полицијом.

 

Маскирани терористи су, одлазећи из редакције листа, ранили једног полицајца а потом га убили. Затим су ускочили у возило које их је чекало и бежећи оборили једног пешака.

На полицијским аутомобилима, фасадама и излозима виде се рупе од метака.

Представник полиције Роко Контенто описао је место напада као "кланицу".

Екстремистичка Исламска држава запретила је Француској нападима, а петнаестак минута пре пуцњаве, часопис је преко Твитера објавио карикатуру лидера Исламске државе, Абу Бакра ел Багдадија.

У пуцњави је убијено дванаест особа, осам особа је рањено, од којих је четворо у критичном стању, рекао је француски министар унутрашњих послова Бернар Казнев.

Адвокат магазина Ришар Малка навео је да су међу 12 убијених главни уредник Стефан Шарбоније, звани Шарб, и још тројица карикатуриста познатих у целој Француској као Каби, Тињус и Волински, пренела је агенција Франс прес.

Влада у Паризу је саопштила да је ниво националне безбедности у Паризу повишен на највиши степен, што значи да је проглашена узбуна због напада.

На лицу места председник Француске Франсоа Оланд оценио је да је смртоносни напад на редакцију терористички напад и да је у протеклим недељама осујећено неколико других терористичких напада, преноси АП.

Истакао је да ће они који су одговорни за тај злочин бити приведени правди.

"Нико не сме да нападне слободу. У шоку смо и сада морамо да покажемо колико смо уједињени. Полиција трага за нападачима и пронаћи ће их. Тражићемо их све док их не нађемо", рекао је Оланд испред зграде у којој се налази редакција листа Шарли ебдо.

Председник Француске је истакао да је широм Француске безбедност подигнута на виши ниво и најавио хитан састанак највиших државних званичника.

Шарли ебдо је више пута објављивао провокативне карикатуре, а медији подсећају да је у редакцији листа 2011. године био подметнут пожар, после најаве да ће у штампу бити пуштен број под називом "Шарија ебдо", с "Мухамедом као главним и одговорним уредником".

Цео свет осуђује напад

Арапска лига је осудила данашњи напад на редакцију листа Шарли ебдо, као и Египат, који га је назвао кривичним делом.

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу рекао је да његова земља осуђује тероризам без обзира на то одакле долази и у ком је облику, и подсетио да Турска већ дуже време упозорава на опасност од терориста.

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер осудио је напад називајући га "недопустивим, варварским чином".

Генерални секретар УН Бан Кимун изразио је огорченост због терористичког напада, који је окарактерисао као ужасан и хладнокрван злочин који се не може ничим оправдати, јавио је Ројтерс.

"Намера овог ужасног напада је да изазове поделе", рекао је Бан новинарима и додао да "не смемо упасти у ту замку".

Ивица Дачић, председавајући ОЕБС-у и српски министар спољних послова, осудио је заједно са генералним секретаром ОЕБС-а Ламбертом Занијером терористички напад, рекавши да је реч о нападу на слободу изражавања.

"Ја сам шокиран вестима о нападу на редакцију 'Шарли ебдоа' у Паризу у коме је убијено и рањено много људи. Насиље над новинарима је неприхватљиво и требало би да буде третирано као напад на друштво у целини. Тероризам у било ком облику никада се не може толерисати или оправдати", поручио је Дачић.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је, преко Твитера, упутио изразе солидарности Француској и оценио да је реч о гнусном нападу на медијске слободе.

Истовремено, нападе је осудио и шеф дипломатије председавајуће Летоније Едгарс Ринкевичс.

Амерички председник Барак Обама понудио је помоћ САД у потери за терористима одговорним за ужасни напад. Обама је у саопштењу осудио пуцњаву и додао да су његове мисли и молитве уз француски народ који је назвао "најстаријим савезником Америке", преноси АП.

"Француска и велики Париз где се овај језиви напад догодио нуде свету безвременски пример који ће трајати много дуже од визија ових убица пуних мржње", навео је Обама у саопштењу.

Председник Русије Владимир Путин упутио је саучешће жртвама напада и осудио све облике тероризма, објавио је његов портпарол Дмитриј Песков, пренео је Тас.

Немачка канцеларка Ангела Меркел такође је осудила напад и поручила да је у питању напад на слободу говора и слободу штампе.

Британски премијер Дејвид Камерон осудио је "одвратни" терористички чин и изразио солидарност са Француском. "Убиства почињена у Паризу су гнусна. Ми стојимо уз француски народ у борби притив тероризма и у одбрани слободе штампе", навео је Камерон на свом Твитер налогу.

Италијански премијер Матео Ренци оштро је осудио напад на Шарли ебдо, као и Ватикан и представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић. Напад је осудило и Удружење новинара Србије, које је упутило поруку солидарности француским новинарима и замолио их да пренесу саучешће српских колега породицама убијених.

Извор: РТС

Коментари / 41

Оставите коментар
Name

Пао с крушке !

07.01.2015 13:48

Нисам знао да је УЧКА демократија стигла до Париза па се смејшка Мона Лиза !

ОДГОВОРИТЕ
Name

постено говореци

07.01.2015 14:23

Под хитно полицијске контроле на ентитетским прелазима, боље икаква застита, него никаква!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.постено говореци

07.01.2015 14:30

Не прицај глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српска

07.01.2015 14:36

Интересује ме да ли се и сад Бернар Куснер смије као ономад у Србији на питање новинара о зутој куци! Јер су ово они које је тако здусно годинама бранио!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

07.01.2015 14:39

Па због њих су Французи бомбардовали Србију и Србе, е па сад је досла маца на вратанца,сад зањете сто сте посијали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики мики

07.01.2015 14:46

Зао ми је недузних људи, а Французи су свугдје у свијету подржавали ислам, а ово раде исламисти. Амери су сколовали Бин Ладена па како им је вратио на једној страни подразавас ислам, а код куце ти убија недужне цивиле против теририста треба заузети јединствен став.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

07.01.2015 14:52

Залосно је ово сто се десава али тога це бити све висе у цитавом свијету! Кукавички чин као и остале исламистицке акције!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СС

07.01.2015 14:55

Могу само рећи да ми је драго што у БИХ, држави са скоро пола муслиманског становништва нема оваквих догађаја, а западњаци су увијек знали да нас жале и ругају нам се па видјећемо за 50 година кад буду долазили у БИХ тражити азил у страху од исламиста.Поздрав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

07.01.2015 15:00

ШТА ЈЕ ОВО КАКАВ ЈЕ ОВО ЖИВОТ УЗМЕШ ПУШКУ НАДРЉАШ ОД ОЛОВКЕ ,УЗМЕШ ОЛОВКУ НАСТРАДАС ОД ПУШКЕ.САМО МЕТЛУ. АКО НАС НЕ ПОЧНУ ТУЋИ И ЗАТО ШТО ЧИСТИМО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

когде

07.01.2015 15:05

Покој недузним дусама... Залост је била док су нам Французи убијали цивиле бомбардовањем и подрзавали отимацину Космета... Све се изгледа враца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

07.01.2015 15:16

Мада осудујем сваки вид тероризма, али могу реци неваља ни пуно демократије. И поред висе упозорења овој новинској Куци да не цртају у смијесним и рузним позама исламског профета Мухамеда они су то цинили и даље. И данас два,три алкаидина медлема улазе у ту новинску Куцу и убијају цетири цртаца ,уредника листа,два полицајца и не знам кога јос. Гледајуци ТВ ,слусам сва муслиманска Удрузења у Француској строго осудују овај цин тероризма, али готово "уцињено је сто је уцињено".

ОДГОВОРИТЕ
Name

папагај

07.01.2015 15:21

Ово је један од примјера, да од прављења спрдње, може постати збиља! Није сатира за свакога!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

07.01.2015 15:46

Људи, не бламирајте се коментарима, док се не утврди идентитет убица. Не могу да вјерујем да војна велесила не мозе да неутралисе убице???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

07.01.2015 15:56

У питању је крвави рукопис Ватикана. Зна се да је у питању субверзија крваве шапе из Ватикана. Цео свет зна да је иза масакра у Паризу стоји у дифолту болесни ум Ватиака Ватикан од шизме од 1054 године од када се одрекао Бога извора и прихватио сатану убија људе широм света ради отимања ресурса. На срећу човечанства Аждаја са 9 глава у Ватикану је на самрти. Католички не постојећи електронски новац нема покрића. Крај!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ацо

07.01.2015 16:03

А први су се дигли из Европе бомбардовати Ирак и Либији, па Садама објесисе, а Гадафија убисе као пса а и деведесетих први бомбардовати Југославију,ех ето како се враца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоко

07.01.2015 16:04

Мозе ли ми неко реци да ли је икад али икад цуо да се муслимани изругују тудој вјери или њиховим светостима

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

07.01.2015 16:13

Ја сам заклети лијевичар, те подржавам слободе медија, али мислим да се не треба поигравати са вјерским осјећањима било којих вјерника. Овај "медиј" је то чинио са великом жестином игноришући и молбе да то не чине, и упозорења. То што се десило могло се претпоставити, када се то најмање очекује, нпр. данас али, бојим се да на томе неће остати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

07.01.2015 16:36

У потпуности се слазем са Зоком ником немој па се не бој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сссссаааееее...

07.01.2015 16:38

Наравно да је ово барбаризам, али упозорења су долазила да спрдња није за свакога , одговор је стравицно безобзиран ... Зато људи не салите се са Исусом и Мухамедом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

крајина

07.01.2015 16:41

Не ваља се ницијој вјери ругати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрдја

07.01.2015 16:43

Нема оправдања за ово драги наси муслимани! Ово цине они које ви подрзавате и то сто посто у свему. Нико ама бас нико у Европи вам висе ниста не вјерује. Глупо је било ста коментарисати у том смијеру за вас Ватикан спрема посебан рат који је неизбјезан. С њима ко се каци продје лосе, то сте могли видјети на примјеру Срба у Хрватској или на Косову. Побили су 2 500 особа у Олуји и сви ослободјени. Протјерали 300 000 Срба и ником ниста. Тако и на Косову. Ми смо своју лекцију науцили, а ви це те тек да науците.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Мрдју

07.01.2015 17:08

Отку знаш да су муслимани ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

07.01.2015 17:49

Залосно је увјек кад недузни гину али они гину сваки дан. Ста је разлика кад гину Французи или Сиријанци или Палестинци. Цему оволика галама? Сви они гину од исте руке. Терористицке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈМО

07.01.2015 18:09

Само луд цовјек мозе несто овако страсно правдати са нецим. Моје питање за све хрисцане и католике када је и једна медијска куца или новине у БиХ или било гдје у свијету којом управљају муслимани исмијавали Исауса или било којег бозијег посланика као ови овдје? Јос једном не оправдавам никога само Бог има право неком одузет зивот оно нико висе без обзира на разлог,јесте ли видјели слику гдје хазрети Мејрема,Марија радја Исуса сто су објавиле ове новине,мислим нема смисла.Свакаве сам процитао коментаре уврједљиве од муслимана и према хрисцанима и католицима,али никада нисам видио да вриједјају нити Марију нити Исуса или пљују по њима као сто неки раде према Мухамеду!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

07.01.2015 18:09

Само ми није јасно како у вријеме врхунске технологије нису успјели да их лоцирају. Људи су једноставно одсетали низ улицу преплављену камерама и замислите испарили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Партизан

07.01.2015 18:15

Фанатике свих религија, као и плаценике који иду ратовати од Сирије до Украјине, треба ставит у једно те исто мјесто: сметљисте историје!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СМИРИТЕ СЕ

07.01.2015 19:38

АЈТЕ СЕ ФИНО СВИ СМИРИТЕ. БОЖИЋ ЈЕ. ЈА САМ ПРАВОСЛАВАЦ АЛИ ВРИЈЕДЈАЊЕ БИЛО ЧИЈЕ ВЈЕРЕ НИЈЕ ДЕМОКРАТИЈА, УБИСТВО БИЛО КОЈЕ ОСОБЕ ТАКОДЈЕ НЕМА ВЈЕРЕ НИ С ЈЕДНОМ ВЈЕРОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рале

07.01.2015 20:01

када су срби ратовали против исламских фанатика,срби су били варвари а они жртве...како би сада дефинисали...француска полиција јури те исте жртве...ста је сада та полиција у овој причи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирза

07.01.2015 20:08

Људи будите нормални. Нема оправдања за ово, нема нити це бити. Ово је злоцин, класицно убиство. Молим вас господо ријец је ријец, сви се вриједјају, пљују једни на друге, пријете итд али неког онако убити на тротоару је за сваку осуду. Ја се немогу нацудити како неко трази оправдање за ово. Зао ми је моје дјеце сто ни крива ни дузна морају бити обиљезена као муслимани у овом слуцају терористи. Зивим у Аустрији и вец осјетим како ме комсије гледају. А никад у зивоту нисам мрава згазио и нисам ја бирао кад се родим ста цу бити ( муслиман, католик или православац).

ОДГОВОРИТЕ
Name

рале

07.01.2015 20:13

морам одговорити овоме (зоки)сто је дао коментар....дали је неко цуо да су муслимани рекли несто лоше о другој вјери...еееее мој зоко у којем свијету живиш? зар не видис да у Сирији и Ираку убијају све сто није хрисанско

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знао

07.01.2015 20:21

Можеш радити шта хоћеш али нећеш докле хоћеш е па Хебдо задлужијо си

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додо-ронхил

07.01.2015 21:08

Овако сам ја исто мислио са оним из КЛИX.БА,неце они мени прислускивати моју цвијановицку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Халид

07.01.2015 21:15

За "смирите се" Коментар ти је за десетку и нека ти је срецан Бозиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрдја- за ре мрдја

07.01.2015 21:32

Ево Мујо видис сад су објавили имена Саид,Шефик,Хамид... Јбт у праву си нису муслимани ово су Срби сто посто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЛО

07.01.2015 22:27

Спрдати се годинама нецему сто је неком свето, је јако неозбиљно.У сваком народу и религији имате људи који сваки проблем рјесавају силом,сто се данас показало у Француској.Свијет је затрован мрзњом и зато имамо терор скоро сваки дан.Видим по неким коментарима да им је ово данасње зло досло ко кец на десетку за спрдњу на рацун Ислама,као ето видите ко су они,ским смо имали посла у Босни 90-их,итд.Нема потребе да ме неко прозива, као Мујо сути ,знамо ми вас,одмах казем да сам Босњак и да ово данас сто се десило у Француској нема везе Исламом и да ми је јако зао тих људи.Сви смо ми Бозији дар и сви подједнако имамо право на зивот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

07.01.2015 22:52

Шериф Цуасцхи превод на нас језик Шериф Коњевиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

са.

08.01.2015 09:32

Увијек су криви они други - Жидови, ционисти, Ватикан, Америка, Њемачка, Француска... Све док је тако бит ће нам неупоредиво горе од овако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вуковић

08.01.2015 19:07

Нису то терористи то су борци за слободу, боре се против оних терориста који су бомбардовали либијски народм предвођени Ницоласом Саркозy-јем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рацак

09.01.2015 07:34

Одмах да се ангажује Вилијам Вокер да утврди да ли су француске снаге безбедности употребиле прекомјерну силу против недужног становништва исламске вјероисповијести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

09.01.2015 17:00

Акција завршена,терористи елиминисани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ферид

14.01.2015 21:37

Арапи и остали муслимани као осудјују овај акт, а тајно наздрављају овај злоцин уз сампањац...Ко их не зна скупо би их платио....У исламу постоји ТАКИЈА,која дозвољава да лазес...

ОДГОВОРИТЕ