Слобода јавне ријечи мора се штитити

Центри цивилних иницијатива (ЦЦИ) принципијелно осуђују свако угрожавање слободе јавне ријечи као темеља демократског друштва, а поготово опасним сматрају ситуације када угрожавање долази од институција власти или када институције власти толеришу или подржавају угожавање слободе и насиље над медијима. 

Босна и Херцеговина 07.01.2015 | 14:03
Слобода јавне ријечи мора се штитити

У ЦЦИ-у су става да су институције власти дужне обезбједити друштвени оквир у коме је слобода јавне ријечи неупитна, те заштитити новинаре у обављању својих професионалних задатака. 

Истиче се да су власти дужне санкционисати сваки покушај угрожавања слободе и чинове насиља над новинарима. 

У том контексту, ЦЦИ не сматра довољним само уважавање жалбе од Општинског суда и враћање ствари изузетих у претресу портала Клиx.ба, него захтијева утврђивање одговорности свих који су умјешани у случај еклатантне злоупотребе овлашћења и угрожавања људских права и медијских слобода, што је био случај с чином упада у редакцију медија, који је само радио свој посао у јавном интересу. 

- Само тако ћемо моћи вјеровати да се овакве појаве више неће дешавати и да су све структуре власти и друштво у цјелини из овог скандала извукли поуку која ће омогућити позитиван искорак у даљој демократизацији земље - наводи се у саопштењу ЦЦИ-а.

Коментари / 0

Оставите коментар