Забраниће санкање због повреда

Због бројних повреда и материјалне штете градови ц́е забранити - санкање!

Свијет 07.01.2015 | 11:04
Забраниће санкање због повреда

Омиљена зимска разбибрига небројених генерација ускоро би могла постати забрањеном у многим америчким и канадским градовима, пише Натионал Пост. Наиме, градови попут Дубукуеа, Дес Моинес и Линколна размишљају о забрани санкања на свим градским површинама или на одређеним, посебно опасним стрминама.

Канадски Хамилтон такву је забрану увео пре 15 година, а у Торонту је забрањено санкање на брегу у склопу спортско - рекреативног Центенниал парка.

"Кад су у питању повреде, санкање је врло рискантна активност", каже др Чарлс Татор, члан управе ПЦ фондације за спречавање повређивања. Др Татор је уједно и неурохирург те често истиче један од првих случајева у својој каријери - младу жену која се повредила на санкању са својом децом и завршила у инвалидским колицима.

Упркос томе, Татор не подржава забрану санкања која је све чешц́а у америчким градовима.
"Не свиђа ми се та идеја, јер ц́емо се сви претворити у дебеле љењивце који не вежбају, а то нас не води никуда."

С њима се слажу иу вец́ини великих градова , поготово у Канади , где градске власти чак нуде штампане водиче за санкање те саветују како санкати сигурно.

Но, несрец́е на санкању и те како знају коштати градске оце у Канади и Сједињеним Државама. Пре две године Хамилтон је морао исплатити 900.000 долара одштете мушкарцу који је повредио кичму док се санкао иако је тај град одавно забранио санкање. Исте је године у канадском Едмонтону једна жена добила идентичан износ одштете због повреде коју је задобила након што је санкама ударила у импровизовано рампу за скијашке скокове .

У суседним Сједињеним Државама такве су одштете још вец́е. Породица 5 - годишње девојчице из Омахе која је остала парализована на санкању, добила је 2 милиона долара, а мушкарац који је повредио кичмену мождину у Сиоук Цитију задовољио се са 2,75 милиона долара одштете.

Др Татор у својој књизи о спортским повредама наводи како је санкање четврти најрискантнији спорт кад су у питању озбиљне повреде , одмах иза роњења , вожњи моторних санки за снег и скакања падобраном. Тврди како градови могу санкање учинити сигурнијим чишц́ењем стаза за санкање од свих препрека, попут дрвец́а , а заговара и обавезу ношења кацига за сву децу приликом санкања .

У Канади је због повреда задобијених на санкању у периоду од 2003. до 2007. погинуло седам особа , а у САД - у је 20.000 деце повређено санкајуц́и се од 1997. до 2007.

Вец́ина људи сматра како градске власти морају ограничити опасне активности како би заштитили грађане , тврди адвокат Кенет Бонд . Пре су се људи држали филозофије према којој је свако одговоран за своје поступке , али сад очекују од власти да спречи опасности где год је то могуц́е. " Била је то одлична идеја на Дивљем западу, али више не живимо на граници", каже Бонд .

Такав приступ , нама прилично несхватљив , многи и у Северној Америци сматрају погрешним. Међу њима је и 40 - годишња Наташа Кос из Мичигена која често санка са својом 5 - годишњом кц́ерком ." Сигурно бих лично преузела одговорност" , каже ова мајка ." Морате имати такав став да знате сами одлучити шта је најбоље за сопствену безбедност", каже она.

 

Коментари / 0

Оставите коментар