Белгијски љекари не дају силоватељу да лако умре

Лекари у Белгији одбили су захтев серијског убице и силоватеља да буде подвргнут еутаназији, саопштило је данас белгијско министарство правосуђа.

Свијет 07.01.2015 | 09:54
Белгијски љекари не дају силоватељу да лако умре

Одлука је саопштена на мање од недељу дана пре него што је силоватељ требало да прими смртоносну ињекцију, иако је министар правде Коен Гинс рекао прошле седмице да ће серијски убица Франк ван ден Бликен који служи доживотну робију, примити смртоносну ињекцију 11. јануара пошто је министарство пристало на захтев за еутаназију у септембру.

У саопштењу министарства стоји да је поверљивост везана за медицинску струку, спречила лекаре да открију због чега је процес заустављен, пренео је Ројтерс.

Портпаролка министарства је рекла да пресуда не значи да затвореници више не могу да траже еутаназију.

Еутаназија над ван ден Бликеном била би прва над једним затвореником, од како ју је Белгија легализовала пре 12 година, једна од свега неколико држава у свету која је то учинила.

Психичко стање затвореника ће, уместо тога, бити процењено у новотвореном психијатријском центру у Генту, а затим постоји могућност његовог пребацивања у центар у суседној Холандији, где су смештени појединци осуђени на дуже затворске казне, навело је министарство.

Белгија је друга земља после Холандије која је легализовала еутаназију 2002, а у 2013. је забележила рекордних 1.807 случајева еутаназије.

Један од њених строгих услова за убиство из милосрђа је да пацијент мора да буде способан да у свесном стању поднесе "добровољан, промишљен и поновљен" захтев да умре.

Неподношљиво пати
Ван ден Блекен (51), који се у затвору налази већ 30 година и себе сматра претњом по друштво, годинама је тражио од државе да му помогне да оконча себи живот због онога што је његов адвокат Јос Вандер Велпен назвао "неподношљивом психолошком патњом".

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

љевичар

07.01.2015 09:21

Белгијским докторима,нобела. Нек се ђубре добро намучи.То се зове божија правда.

ОДГОВОРИТЕ