Пси луталице заштићенији од новинара

Протест новинара у БиХ се наставља. Након Бањалуке јавно окупљање новинара данас је одржано и у Сарајеву.

Босна и Херцеговина 06.01.2015 | 16:00
Пси луталице заштићенији од новинара

Јавним окупљањем новинари желе скренути пажњу на све учесталије нападе на њих, на кршење права на слободу изражавања у БиХ те на дугогодишњу праксу несанкционисања физичких напада на новинаре.

Напади на новинаре у БиХ се дешавају већ годинама, али ово што се ради у последње вријеме превшило је сваку мјеру. Напогубније је то што већину напада на новинаре врше припадници тзв. политичких елита који су се у последње вријеме толико осилили да не презају ни од пријетњи смрћу новинарима.

Од 2006. године почињено је 60 кривичних дјела над новинарима, али само 9 је процесуирано, од чега су два напада квалификована као кривично дјело, а остали као блажи прекршаји.

"Све то говори о томе да се физички напади на новинаре, одузимање и уништавање опреме, наношење физичких повреда и пријетње смрћу новинарама, у БиХ не третира као кривично дјело већ као прекршаји и најобичније кафанске туче", каже Борка Рудић генерални секретар Удружења "БХ новинари".

Умјесто да кажњавају нападе на новинаре полицијске и правосудне институције покушавају да туђа кривична дјела ставе на терет новинара. Очит доказ тога је претрес просторија портала Кликс.

БХ новинари инсистирају на вјештачењу снимка, на којем се јасно чује да премијер Српске Жељка Цвијановић говори о куповини народних посланика, те на јавном објављивању резултата тог вјештачења.

"Нећу да сумњам у институције у БиХ, али начин на који је до сада вођена истрага у вези са спорним снимком, оставља простор да сумњамо да постоји могућност за разне манипулације. Уколико не будемо задовољни начином на који се све буде даље одвијало тражићемо вјештачење међународне, квалификоване фирме за такве врсте послова", каже Рудић.

Новинари најављују да неће престати са јавним окупљанима, те да ће уколико се напади и некажњавање тих напада на новинаре наставе позвати све колеге у БиХ на бојкот институција које у томе учествују.

"Сигуран сам да ће ове наше акције дати резултат. Нама треба само једно, нормални услови за рад'', поручио је Дарио Новалић предсједник Управног одбора Савјета за штампу БиХ.

Суочени са свакодневним нападима и са чињеницом да су у БиХ више заштичени пси луталице него новинари на радном задатку, новинари немају времена да се баве борбом за заштиту својих економских и социјалних права, а и на том пољу су међу најугроженијим у БиХ.

(БН ТВ)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

МИЛОШ

06.01.2015 15:57

Ана ТВ снимку из Брчког се "ништа" не види нити чује?

ОДГОВОРИТЕ
Name

новинар

06.01.2015 19:28

Ти који раде на терену нису новинари они мисле да јесу они су репортери .Новинари у бих су газде .њихова примања су огромна и до триста хиљада км за год.за промоцију једног политицког субјекта.веома су постовани и увазавани за разлику од дриугих занимања .одлицно раде и по мени носе вецу одговорност од политицара.зато мислим да је ово све по нецијем налогу

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

06.01.2015 19:32

да ли су новинари заборавили привођење новинарке Јашаревић,са сниматељем у полицијску станицу Центар у САРАЈЕВУ.Мало и смета поређење са псима луталицама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

новинар

06.01.2015 20:22

Требали би признати, да понекад претерујемо. Сто смо вреднији од осталих људи који страдају на задатку. Будимо реални.

ОДГОВОРИТЕ
Name

па сад

06.01.2015 20:50

Како се узме и из које се перспективе гледа . неки јесу угрожени , а неки то и траже својим понашањем , упадањем у ријеч,сјецкањем и навођењем саговорника , на ону истину коју је добио као задатак да протури , вјероватно од уредника . ја би у сваком случају устао и отишао , а не би дозволио никад да ми новинар гура ријечи у уста . међутим то трпе и прихваћају они којима су ђжепови пуни ораха , па мисле тако да се оперу . добар новинар није нападан и треба да пусти саговорника , а он сам надође .

ОДГОВОРИТЕ