Више од 60.000 радника без доприноса

Више од 60.000 радника у Републици Српској не може да овјери здравствену књижицу или оствари пензију, а овај тренд је у посљедње вријеме посебно видљив у јавним предузећима и установама, што раније није био случај.

Република Српска 05.01.2015 | 09:25
Више од 60.000 радника без доприноса

Ово је потврдила Ранка Мишић, предсједник Савеза синдиката Републике Српске, која је нагласила да је овај негативни тренд са дуговањем за доприносе посебно изражен у сектору здравства.

"Поред здравствених установа, гдје предњаче болнице које доприносе радницима не уплаћују и по пет година, радници у 'Жељезницама РС' не могу да остваре пензију због дуга за доприносе, а било је, такође, проблема и у 'Поштама Српске' са кашњењем за доприносе", казала је Мишићева.

Миодраг Фемић, потпредсједник Уније синдиката запослених у здравству Републике Српске, казао је да је ситуација са дугом за доприносе све тежа и да тренутно хиљаде здравствених радника раде на црно.

"Здравственим радницима у појединим установама у Републици Српској касне и до три плате, а доприносе не уплаћују за око 85 одсто запослених у овој области", казао је Фемић, додајући да неке здравствене установе касне по неколико мјесеци, док неке годинама не уплаћују доприносе.

Из Фонда здравственог осигурања Републике Српске је саопштено да је дуг овој институцији за доприносе за здравствено осигурање премашио 230 милиона марака.

"С овим износом Фонд би могао, примјера ради, да финансира чак двије године пружање здравствених услуга у 54 дома здравља у Српској и слично", сликовито су илустровали у Фонду.

Дарија Филиповић, портпарол Фонда, казала је да се свака нередовна уплата доприноса директно одражава на квалитет пружања здравствене заштите и цијели здравствени систем се доводи у неповољан положај.

"Дуговања за допринос могу довести у питање редовно снабдијевање болница лијековима", каже Филиповићева.

Она је истакла да приходи запослених чине више од 85 одсто прихода Фонда, што значи да радници готово сами финансирају здравствени систем Републике Српске, због чега се свака нередовна уплата за ове категорије осигураних лица одражава на квалитет и доступност здравствене заштите.

"Ако се узме у обзир да око 60.000 радника у Републици Српској тренутно не може да овјери књижицу због нередовне уплате доприноса, Фонд само по том основу на мјесечном нивоу губи око 9,8 милиона КМ", прецизирала је Филиповићева.

Тихомир Јоксимовић, портпарол Фонда за пензијско-инвалидско осигурања Републике Српске, казао је да укупни, акумулирани дуг за доприносе према овом фонду износи преко 400 милиона КМ.

"Допринос за пензионо осигурање се не плаћа мјесецима, па и годинама. Тај дуг нам у великој мјери отежава исплату пензија. Тренутно имамо око 248.000 корисника пензија у Републици Српској", казао је Јоксимовић.

Обавезна овјера

Значајан број радника, иако за њих нису редовно уплаћивани доприноси, користи здравствену заштиту о трошку Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Фонд овјерава књижицу без обзира на уплаћене доприносе дјеци до 15 година, трудницама, породиљама, обољелим од малигних болести, дијабетеса, заразних болести, менталних болести, прогресивних мишићних обољења, ратним војним инвалидима, лицима са трансплантираним органима, као и лицима старијим од 65 година која имају рјешење Центра за социјални рад.

Извор: Независне новине

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Логика..

05.01.2015 08:34

Мој комсија прије два дана сав радостан казе да је од ове нове године најзад осигуран.. Послије 16 ГОДИНА крвавог рада код једног приватника. Узгред тај дан је исао код доктора, отисла кицма..

ОДГОВОРИТЕ
Name

РСПхантом

05.01.2015 09:04

Ја вец три године немам здравственог,уплацује уназад здраствено.Кад продје пар мјесеци,онда уплати. Сад је и минималац постао нередован.Ја мислим да је време да се повеца минимиалац са 400км,на 600км. Бар би се могло некако зивити. То је све дрзава крива,дозволила им да раде ста хоце,нико никога не терети и јос је закон донесен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар

05.01.2015 09:11

Реформу цу да спроведем. Поцео са Бањом па преко Истоцног Сарајева и Клиницког центра Бањалукастигао до Института за јавно здравство. Требаце му 12 мандата да до Фонда и Министарства здравља стигне

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањеваx

05.01.2015 09:32

Ста оцекивати од пљацкаске владе која подрзава израбљивање народа и униставање нације. Овако се не брани и не цува РС. А министар здравља Густав Богданиц брине како це Скрбица да задовољи...бљак!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

05.01.2015 10:01

Нека захвале баји сто немају годинама осигурање. Ти истице сто немају су и гласали за истог

ОДГОВОРИТЕ
Name

постено

05.01.2015 14:14

Радници запослени у здравству имају плату у просјеку 950 км, лијече се бесплатно њима не уплацују осигурање- и не треба им. Полиција има плату око 1000 км имају тетку и стрину у здравству ни њима не треба, додју у униформи и имају предност. Сколство има плату око 1100 некако се провлаче, на срецу нису ни болесни. Ови сто не раде, они углавном немају близе родбине у здравству, јер да су је имали, негдје би се запослили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Војислав

05.01.2015 16:09

Ево, не могу се овјерити књижице ни у РТРС-у. Почело је пропадање додикове фирме.

ОДГОВОРИТЕ