Више од половине грађана вјерује у пун мандат Владе

Више од половине грађана Србије вјерује да ће влада премијера Александра Вучића одрадити пун четворогодишњи мандат, а 86 посто је рекло да се не слаже да Србија призна Косово зарад уласка у Европску унију, показује истраживање које је за "Политику" урадила агенција "Фактор плус".

Србија 03.01.2015 | 09:13
Више од половине грађана вјерује у пун мандат Владе

У истраживању спроведеном између 21. и 29. децембра, на узорку од 1.100 грађана, 51 посто анкетираних мисли да ће Вучићева влада одрадити пун мандат, до 2018, негативно је одговорило 15 посто, 14 посто каже "вјероватно да", 12 посто "вјероватно не", док осам посто није имало став.

На питање да ли се слажете да Србија званично призна Косово зарад уласка у ЕУ, чак 86 посто анкетираних се није сложило, девет посто се слаже, а пет посто није сигурно, пренијела је данашња "Политика".

Укупно 26 посто испитаних мисли да ће Брисел тражити од Србије да формално призна Косово као државу да би ушла у ЕУ, 25 проценета мисли да се то неће десити, вјероватно не је одговорило 24, а вјероватно да 18 посто.

За наставак европског пута Србије опредијелило се 65 посто испитаних, док је 20 посто за потпуни прекид и политичку неутралност.

На листи политичара који су оставили најпозитивнији утисак у 2014. године, далеко на првом мјесту је Александар Вучић са 56 посто, а следе Ивица Дачић са 10, Томислав Николић са осам и Бојан Пајтић са шест одсто.

Најнегативнији утисак оставили су са по 17 посто Пајтић и Зоран Живковић, а слиједе Борис Тадић са 14, Дачић и Војислав Шешељ са по 11 и Николић са 10 посто.

Предсједник Николић је, у оцјењивању од један до пет, добио просјечну оцјену 2,4. 

Када је ријеч о влади, премијер Вучић је добио просјечну оцјену 4,1, а од министара следе Златибор Лонча са оцјеном три, Дачић, Расим Љајић и Братислав Гашић са по 2,8, Јадранка Јоксимовић и Душан Вујовић са по 2,7.

Најлошије су оцијењени Снежана Богосављевих-Бошковић са просечном оцјеном 2,2 и Велими Илић са два.

На питање који су догађаји у Србији обиљежили 2014., уз могућност више одговора, 75 одсто анкетираних је навело велике пополаве у мају, 51 одсто војну параду са специјалним гостом Владимиром Путином, 43 одсто самит у Београду, 35 посто смањење плата и пензија, 33 посто вишемјесечни штрајк адвоката...

Најјачи утисак у свијету оставило је присаједињење Крима Русији и сукоби у Украјини (71 посто) и руско одустајање од Јужног тока (35 посто), у вези чега 48 одсто испитаника сматра да је крах Јужног тока посљедица односа међу највећим силама, 23 посто да су криви ЕУ и САД, а 21 посто да је крива Русија.

У овој, 2015. години, грађани највише страхују од продубљивања економске кризе (38 посто), губитка посла (37), даљег пада животног стандарда (35 посто), елементарне непогоде (27 одсто), од продубљивања сукоба између Запада и Русије (21 посто).

Када је ријеч о пројекту "Београд на води", 38 одсто испитаних верује да ће бити завршен у року (осам до 10 година), 32 одсто да ће бити завршен али не у предвиђеном року, док 30 сматра да никада неће бити завршен, показало је истраживање које је за "Политику" урадила агенција "Фактор плус".

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар