Обалска стража преузела контролу над бродом

Припадници италијанских ваздухопловних снага, још увек спасавају стотине миграната с трговачког брода без посаде, који су трговци људима највероватније оставили на Медитерану.

Свијет 02.01.2015 | 12:15
Обалска стража преузела контролу над бродом

Из ваздушне базе на југу Италије послат је хеликоптер, у сусрет броду "Езадин", који плови под заставом Сијера Леонеа, а у акцију спасавања миграната укључили су се и обалска стража и медицинске екипе, пренео је АП.

Један од миграната на броду, послао је поруку у којој позива у помоћ: "Немамо посаду, крећемо се ка италијанској обали и нема никога да управља бродом!"

Како су објавили италијански медији, на броду, тренутно удаљеном 60 километара од југоисточне обале, налази се око 450 миграната, пренео је АП.

Раније данас, италијанска обалска стража објавила је на Твитеру да се трговачки брод без посаде, с 450 миграната, креће ка обали Италије.

Нова драма на мору, уследила је два дана пошто су италијански морнари пресрели брод "Блу скај Ем" (Блуе Скy М) под заставом Молдавије с најмање 700 миграната, углавном из Сирије, који се вођен аутопилотом кретао ка стенама југоисточне обале Италије.

Брод су претходно напустили трговци људима, који су њиме управљали од Турске, кроз грчке воде.

Велика несрећа избегнута је јер су се шеторица припадника морнарице хеликоптером спустила на брод и успела да га ставе под контролу.

Међу мигрантима је било 60 деце и две трудне жене, а већина њих имала је хипотермију и преломе.

Италијанске власти спасле су 2.300 људи са бродова на узбурканом мору током Божићних празника, чиме је број регистрованих миграната из земаља северне Африке на италијанском тлу ове године премашио број од 170.000.

Десетине хиљада имиграната и избеглица, од којих већина бежи од конфликта или сиромаштва на Блиском истоку, у Африци или Азији, покушавају сваке године да стигну до Европске уније и упућују се опасним путем морем ка Италији или Грчкој.

Извор: ТАЊУГ

Коментари / 0

Оставите коментар