Странци не желе да улажу у неуређену земљу

Економски аналитичар Дуљко Хасић упозорава да страна предузећа не желе да улажу у неуређену земљу попут БиХ.

Босна и Херцеговина 02.01.2015 | 08:59
Странци не желе да улажу у неуређену земљу

"У овој години треба имати јасну визију и стратегију развоја, ефикасан систем координације и секторске приоритете у које треба улагати", наводи Хасић у интервјуу Срни.

Он оцјењује да су потребни: стабилан политички и правни систем, ниске пореске стопе уз подстицај реинвестирања добити, ефикасна администрација, те радна снага - способна, квалификована, едукована и адекватно плаћена за свој рад.

Посебно је важна подршка домаћој производњи, уколико се жели побољшати спољнотрговинска размјена.Приоритет надлежних институција, краткорочно гледано, у 2015. години мора бити: рјешавање питања извоза млијека у ЕУ, али и других производа попут меса, перади, јаја, кромпира, сматра Хасић.

Према његовој процјени, отклањање препрека на путу БиХ према Свјетској трговинској организацији један је од изазова, као и хармонизација прописа.Хасић, директор Института за едукацију у Спољнотрговинској комори, сматра да се тек након реформи могу очекивати велике инвестиције, већи интерес за улагања, рационална и ефикасна употреба донаторских средстава, мања незапосленост, развој и бољи стандард грађана.

"Без изградње повољног пословног окружења, све иницијативе које долазе преко донаторских конференција имаће мањи синергијски учинак за економију БиХ", наводи он.Хасић упозорава да су досадашњи покушаји да се задуживањем обезбиједи функционисање система довели БиХ до границе презадужености и повећања ризика од сервисирања обавеза.

Према његовим ријечима, сада свако свакоме дугује, јер фирме, редовне платише, без обртних средстава у виду кредита и саме постају дужници, чиме се ствара ланчана реакција."При блокирању рачуна због неплаћања приоритет имају банке и пореске управе, па тек онда привредници.

Кључни проблеми и даље су низак ниво производње, посебно оне извозно конкурентне, као и лоша структура извоза" - појашњава Хасић.У 2015. години напори морају бити усмјерени на отклањање кључних диспаритета између производње и потрошње, домаће штедње и нивоа неопходних инвестиција, сматра Хасић, који наглашава да се ствара јаз који се покрива задуживањем, развијених и неразвијених региона.

Хасић указује на драматичан пад прилива страних инвестиција у овој години у односу на претходни период."Пад страних инвестиција у БиХ, у просјеку, двоструко је већи од било које земље из окружења, а пад страних инвестиција резултат је неуспјешне економске политике, јер се не поправља пословно окружење", процјењује Хасић.

СРНА

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

реално

02.01.2015 15:02

Питам да ли је несто рекао сто сви ми не знамо?Није!Такодјер питам колику плату он,Гавран и бајни економски аналитицари из ВТК имају и ко их плаца,вјероватно су на будзету дрзаве БиХ?Ако су врсни економски струцњаци нека оду са будзета и направе приватну фирму запосле десет-двадесет радника и теоретска искуства примјене у својим фирмама.Овако испаде да само паламуде,паметују и добијају дзаба плату.

ОДГОВОРИТЕ