Србија дугује грађанима

Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да Србија мора да учини за грађане оно што је обећала и на шта се обавезала буџетом, да отвара нове инвестиције, жапошљава, а да су грађани своје обавезе према Србији већ испунили.

Србија 30.12.2014 | 14:07
Србија дугује грађанима

Председник Србије је рекао Тањугу да грађани не дугују много Србији, већ да Србија дугује грађанима који су, како је навео, имали стрпљења и разумавења, и да је време да сви који су на функцијама окрену своје напоре ка грађанима и њиховом животу.

"Србија мора да школује своју децу, макар колико то било тешко уз сталне штрајкове. Србија мора да обезбеди правосуђе макар колико то било трешко уз сталне штрајкове", рекао је Николић у интервјуу Тањугу.

"Ја мислим да већег споменика, већег сећања на некога нема, осим тога да је нешто урадио за своје грађане", рекао је Николић.

Према његовим речима, грађани су своје обавезе према Србији већ извршили јер су изабрали власт која им је била по вољи, а потом разумно прихватили тешке мере.

"Па, када су могли да прихвате тешке мере, оне које су им доносиле тешкоће, сигурно ће много лакше прихватити оно што ће позитивно да се дешсава већ током наредне године, а што ће им дати за право да кажу да су добро учинили када су ове године гласали за ову власт", рекао је Николић.

Грађанима је пожелео много среће и здравља и да престане бојазан за будућност, страховање да ли ће сутра имати своје радно место.

"Ја им желим да увек са много више воље, много више оптимизма, с много више среће чекају дане који су пред њима. Ја сам убеђен да ћемо ми то успети да им обезбедимо", рекао је Николић.

Према његовим речима, резултати парламентарних избора били су апсолутно реални и дали су подстрек да многи грађани Србије буду уверени да мора да буде боље.

"Зато што се посебно Српска напредна странка обавезала да уради све што је могуће у једном мандату који им је поверен и за који има чврсту подршку и у скупштини и међу грађанима. Да у том мандату обезбеди да коначно престане суноврат, да се зауставимо и да кренемо напред и мислим да су у то сада већ убеђени и они који тада нису имали поверења на овим изборима у СНС", рекао је Николић.

Каже и да се први пут се у Србији другачије воде финансије и републички буџет, јер се више не задужујемо како бисмо остали на власти.

"Догодило се оно што нико пре не би хтео да уради, да каже ја ћу сада мало другачије да водим и наше финансије и наш буџет и ваш живот и биће вам можда мало лошије, али више нема могућности да останем на власти тако што ћу да вас задужим и да једног дана неко дође па да каже - ево, задуживао вас је овај или онај", рекао је Николић.

Други су вас задуживали и нећу да остане таква оптужба иза мене, рекао је Николић, и додао да зато грађани морају мало да издрже да би живели боље.

Такав преокрет у држави је оно најбоље што се догодило у овој години, рекао је Николић и посебно истакао апсолутно поверење народа у оне који су тај преокрет обавили.

"То поверење је свима створило много већу одговорност него до сада. Нико паметан, нико разуман, нико нормалан не сме да изигра оволико поверење", рекао је председник.

Николић је истакао да 2015. година мора да буде боља, а 2016. још боља, а да сви који о томе одлучују морају да испуне своја обећања како би у Србији коначно онај ко испуњава обећања добио поверење, а онај ко их не испуњава то поверење изгубио.

"Тако да и мандат који траје пет или четири године не мора да буде толико везан за датуме, колико мора да буде везан за успехе или неуспехе. Онај ко је успешан нек с правом спроведе цео мандат, онај ко је неуспешан нек стане пред огледало и пита - а како ја то вршим власт кад знам да грађани Србије или локалне самоуправе или покрајине више не мисле да тај посао радим добро", рекао је Николић.

У том смислу он се, каже, као председник искрено труди да омогући и помогне влади да спроведе своје мере и тврди да стоји уз владу потпуно.

Не спори да су мере веома тешке и да доводе до политичких сукоба између власти и опозиције, али додаје да се, на срећу, ти сукоби не осећају међу грађанима већ тамо где им је место - у парламенту.

Уверен је да сви осећају да је ово преломни моменат после којег ће кренути на боље у Србији, као што је обећано, или ће земља "остати негде на дну и чекати да ли ће неко да се смилује и да јој омогући да боље живи".

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар