Три милиона процеса због повреде радних права

У Србији се тренутно пред судовима води три милиона процеса због повреде радних права, а Агенцији за мирно решавање радних спорова дневно се обрати 10-ак људи који се углавном жале на мобинг на послу, изјавила је данас представница те агенције Олга Кићановић.

Србија 28.12.2014 | 13:05
Три милиона процеса због повреде радних права

Предност укључивања агенције у решавање проблема у области рада је што је поступак бесплатан, траје краће, односно добија се брже извршно решење, навела је она.

Кићановић је упозорила и да се радници јављају за помоћ агенцији, али да је њихов број и даље недовољан будући да то на дневном нивоу учини свега десетак људи, мејлом или телефонски.

Кићановић је казала да се 90 одсто свих предлога односи на мобинг, а агенција је у процесуирању таквих проблема до сада донела више од 150 правоснажних извршних решења што , како је навела, показује да је у решавању таквих проблема веома успешна.

На суду је решено свега 30- ак таквих захтева, упозорила је она и додала да судско решавање радних спорова траје дуже, некад и две године и да кошта више од 2. =000 евра.

Како је казала, тренутно се пред судовима води три милиона спорова из области рада и радних права.

Што се тиче мобинга, у трећини захтева који стижу од радника, регистровано је постојање мобинга, у трећини повреда други права, социјалних и радних, а један део је процесуирање мобинга из лукративних разлога.
"То значи да када људи туже послодавца за мобинг, мисле да су заштићени од отказа јер судски спорови трају годинама, ту би тек било злоупотреба, али нису, они су заштићени од отказа само у интерном поступку код послодавца. Људи мисле да је тако, али није", појаснила је Кићановићева.

Готово свака трећа особа која им се обрати за помоћ злоупотребљава институцију мобинга, јер сматра да ће подизање тужбе против шефа да је заштити од отказа - што не стоји, рекла је она.

Особа је заштићена од отказа само од осам до тридесет дана, прецизирала је Кићановићева.

Осим на мобинг, грађани се жале Агенцији и због отказа уговора о раду, неисплаћених јубиларних награда, али и на родну и политичку дискриминацију која је такође веома заступљена, додала је саговорница Тањуга.

Ове недеље у Београду је одржана регионална конференција о мирном решавању радних спорова и том приликом је речено да би рад Агенције морао би да буде препознатљивији и видљивији како би се што већи број радника и послодаваца у наредном периоду обраћао за помоћ и посредовање у решавању проблема, чиме би се растеретили судови и смањио број штрајкова.

И препоруке Европске комисије за поглавље 19 управо се односе на јачање Републичке агенције за мирно решавање радних спорова, а то ће бити омогућено изменама закона у тој области.

Коментари / 0

Оставите коментар