ДНК Нојева барка

Универзитет Ломоносов у Москви добио је из државног фонда за науку највећи износ икада одобрен како би прикупио "ДНК узорке свих живих, али и изумрлих бића" и створио прву светску базу генетског материјала тог типа.

Свијет 26.12.2014 | 22:42
ДНК Нојева барка

"Пројекат зовемо Нојева барка. Циљ је да створимо базу података у којој ће бити ускладиштени гени целокупног живог света на нашој планети, укључујући живе врсте, врсте у изумирању и доступан материјал изумрлих врста. То је задатак који смо себи поставили", рекао је ректор Виктор Садивнич новинарима.

"Генетска барка" би требало да буде завршена 2018. године, биће изграђена у универзитетском кампусу у Воробјевим брдима, а одобрен буџет за то је милијарда рубаља, односно око 195 милиона долара.

"Барка ће нам омогућити да замрзнемо и чувамо најразличитије материјале, које касније можемо да репродукујемо. Такође ту ће бити и напредни информатички системи, јер не мора све да се чува у Петријевим шољама", рекао је ректор.

Пројекат ће у првој етапи прикупити материјал из свих природњачких музеја у земљи, а све катедре на Ломоносову ће бити укључене у његову реализацију. Програмом је посебно регулисано учешће најмлађе генерације руских научника.

"Банка материјала ће бити директно повезана са највећим универзитетима у земљи, могуће и у иностранству. Ако ово остваримо, ово ће бити велики корак за Русију, која ће постати прва земља у историји која ће створити праву Нојеву барку", рекао је он.

Наравно, Руси нису једини са овом идејом, јер Британци имају свој пројекат "Замрзнуте барке", која чува генетски материјал свих угрожених врста, а ту је и пројекат "Миленијумско засада", који има за циљ да сачува семе сваке постојеће биљне врсте на планети.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мики

26.12.2014 22:55

Па да па кад пројде трећи светски рат да имамо ста да садимо и размнозавамо .

ОДГОВОРИТЕ