Кирби: 2015. година реформи у Србији

Амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби оценио је да ће се 2015. године видети како реформе и усвојени закони функционишу у пракси, а као главно питање за Србију навео је низак привредни раст. "Есмарк" најпогодније решење за "Железару", поручује Кирби.

Србија 25.12.2014 | 18:29
Кирби: 2015. година реформи у Србији

Мајкл Кирби је, у интервјуу Тањугу, рекао да је Влада усвојила много закона и да улаже озбиљне напоре да, у теорији, доведе у ред економску ситуацију, али да ће тек у 2015. години моћи да се види како све то функционише у пракси.

Као пример реформе која функционише у пракси, Кирби је навео Закон о планирању и изградњи и подсетио да је потписана прва грађевинска дозвола, издата после процедуре која је трајала свега пет дана.

Амерички амбасадор нада се да ће Србија у првој половини наредне године отворити преговарачка поглавља 23 и 24, која се односе на владавину права, слободу и безбедност.

"Али, то значи да у пракси морате да имате владавину права, што значи да судови доносе сопствене одлуке, а да би то функционисало морате имати правнике на обема странама", рекао је Кирби и додао да ће се 2015. и у том смислу показати како ствари функционишу, у оквиру постојећих економских ограничења.

Нарочито наглашава да су уз консултације са ЕУ, усвојени медијски закони, и додаје да ће се и у тој области видети како они функционишу у пракси.

Говорећи о економској ситуацији, Кирби је оценио да се чини да у Србији постоји стабилно политичко окружење и да је Србија прилично добро место за пословање, мада не и савршено.

Пословни људи и инвеститори размишљају дугорочно и одлучују се између Србије, Хрватске, Мађарске, Бугарске, Македоније, на основу прилика и пакета повољности, а Србија је, како каже амерички амбасадор, потписница споразума ЦЕФТА, као и споразума о слободној трговини са Русијом и Турском.

"У односу на Мађарску, Бугарску и Хрватску, ви имате предност приступа руском и турском тржишту, уз дугорочну перспективу да будете у ЕУ", приметио је Кирби.

Он је рекао и да, када га потенцијални инвеститори питају о приликама у Србији и да ли могу да очекују "поштен" третман Владе, увек их упућује на америчке компаније које овде већ послују.

Осврнувши се на "Есмарк стил груп", који је доставио понуду на тендеру за Железару Смередево, Кирби је рекао да је, према његовим сазнањима, та америчка компанија, за разлику од осталих, вољна да отвори и другу високу пећ, што значи отварање нових радних места, уз очување постојећих, али да остаје питање продаје челика.

Упитан о потенцијалним последицама по Србију компликованих односа између ЕУ и Русије, Кирби је подсетио да Србија највише извози у ЕУ.

"Русија није тако велико тржиште за Србију. Искрено, раније смо због билатералног споразума мислили да ту постоји много могућности", рекао је он и додао да не треба заборавити ни украјинско тржиште од скоро 50 милиона људи.

Питање је, према његовим речима, шта ће бити и са европском и са руском привредом, као и са ценом енергената.

Кирби је рекао да Србија и САД могу заједно да раде на циљевима који су обострано прихватљиви и корисни, јер за обе стране је, према његовим речима, корисно да српска привреда напредује, да Србија доприноси светском миру и стабилности, одржава посебне односе са Истоком и Западом и председава ОЕБС-у наредне године.

"Можда људи у то не верују пошто смо морали да пошаљемо војску овде, у регион, деведесетих година које су биле прилично контроверзне, али заиста смо желели да створимо ситуацију какву данас све више и више видимо", рекао је он и закључио:

"Ја бих волео да видим ваш успех. За годину дана ћу отићи, а Србија ће и даље бити овде. Волео бих да се у неком тренутку вратим у земљу која је чланица ЕУ и која напредује," закључује амбасадор Кирби.

Извор: РТС

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

анонимус

25.12.2014 18:15

2015 година распродаје привреде за мале паре и отпуштање радника,па леп термин за реформе г.Кирби.Ваш повереник ће то сигурно маестрално да изведе пред очима народа.

ОДГОВОРИТЕ