Дан када је свијет остао без 4 велика умјетника

На данашњи дан свијет је остао без четири врхунска умјетника који су, иако из различитих умјетничких сфера, оставили дубок траг у свјетској историји: Чарлија Чаплина (1889-1977), Хуана Мироа (1893-1983), Дина Мартина (1917-1995) и Џејмса Брауна (1933-2006).

Свијет 25.12.2014 | 17:49
Дан када је свијет остао без 4 велика умјетника

Чаплин, један од пионира кинематографије и највећих умјетника у историји филма, британско-амерички филмски глумац, сценариста, режисер и продуцент створио је лик симпатичне скитнице који је до данас остао његов заштитни знак и захваљујући којем је постао прва филмска звијезда у свијету.

Његове врећасте панталоне, смијешан полуцилиндар и велике ципеле обиљежиле су историју филмске индустрије.

У САД је отишао 1910. где је снимио своја прва два нијема филма "Кеyстоне Wас Макинг а Ливинг" и "Кид Ауто Рацес ат Венице".

Највеће успјехе тридесетих година постигао је филмовима "Мали луталица" и "Златна грозница". За овај други филм је 1928. године добио Оскара.
Овај контроверзни умјетник је 1931. снимио први филм са музиком и звучним ефектима, док је наредних година компоновао музику за многе старе, нијеме филмове.

Филмове које је Чаплин снимио послије 1945. године карактерише сатира на многе политичке теме. Године 1937. снимио је "Великог диктатора" у којем је исмијавао Адолфа Хитлера и Бенита Мусолинија. То је био први Чаплинов тонски филм.

Због исмијавања америчких политичара, током педесетих година био му забрањен повратак из Европе у Америку, а филм "Краљ Њујорка" био је забрањен у Америци више од 15 године (до 1973).

Британска краљица Елизабета Друга 1975. године додијелила му је, као једном од најзаслужнијих градјана земље, чин витеза.
Чаплин је имао пуно љубавних веза и афера, четири брака и десеторо дјеце. Његове супруге биле су и по више од 30 година младје од њега, због чега је често био критикован у јавности.

Шпански сликар и вајар, из Каталоније, Хуан Миро био је један од највећих умјетника надреалиста. Изградио је непоновљив лични стил, заснован на крајње спонтаном регистровању форми и знакова који евоцирају подсвјесне представе примарних и елементарних виталних стања.

Школовао се у Барселони, а у Паризу је створио своја најзначајнија дијела и био је укључен у рад битних умјетничких покрета.

Током Шпанског градјанског рата био је на страни револуционара када је урадио серију плаката, а током Другог свјетског рата вратио се у Барселону, након чега се настанио на Мајорци гдје је дочекао дубоку старост.

Миро је био свестрано талентован, радио је костиме и декор за Руски балет, био је керамичар и пјесник. Основна сликарска средства су му цртеж и мрља, а главне теме су му ноћ, звијезде, мјесец и жене.

На Венецијанском бијеналу 1953. добио је Велику награду за графику.

Амерички филмски глумац, пјевач и забављач Дин Мартин, почетну славу стекао је у тандему са комичарем Џеријем Луисом, с којим је снимио 18 филмова.

Играо је и у многим вестернима и криминалистичким филмовима: Артисти и модели, Холивуд или пропаст, Рио Браво, Четворо за Тексас...

Икона популарне музике педесетих и шездесетих година, овај глумац и комичар италијанског поријекла, познат је и по хит пјесмама, као што су Мемориес Аре Маде Оф Тхис, Тхат'с Аморе, Еверyбодy Ловес Сомебодy, Мамбо Италиано, Сwаy, Воларе и Аин'т Тхат А Кицк Ин Тхе Хеад?.

Џејмс Браун, један од најуспјешнијих америчких пјевача соула и блуза, током своје 40-годишње каријере имао је 98 хитова на листи "Билборд Топ 40", што је рекорд у ком мало ко може да му парира.

Његових 17 хитова је стигло до броја један на топ листама, што су надмашили само Стиви Вондер и Луис Џордан, док Арета Френклин има исти број хитова.

Признат је као једна од најутицајнијих личности у популарној музици 20. вијека и стекао је реноме прије свега својим пјевањем и "грозничавим" плесом.

Познат је као "кум соула", а у другим приликама и као предани радник у шоу бизнису.

Браун је уз Елвиса Прислија и Боба Дилана најбитнија појава музичке индустрије САД друге половине 20. века.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар