Пара нема: У штрајку и Радио Србац

Запослени у Јавном предузећу „Радио Србац“, због тешког финансијског стања у једином електронском медију ове општине, данас су од 15 до 16 часова одржали штрајк упозорења, тако да је изостало емитовање централне информативне емисије Дневне новости у 15 часова и 30 минута.

Република Српска 22.12.2014 | 16:53
Пара нема: У штрајку и Радио Србац

Упућен је позив општинским функционерима за преговоре како би се избјегло ступање у генерални штрајк – изјавио је предсједник Штрајкачког одбора Синдикалне организације Радија Велимир Јовичић.

- Исцрпљене су све могућности директора Дејана Угрена да од начелника општине Драге Ћирића издејствује дознаку планираних средстава за ову годину из општинског буџета, били смо принуђени да формирамо Штрајкачки одбор који ће у име радника тражити од осинивача да испуни обавезе и не дозволи даље финансијскоко посрнуће - каже Јовичић.

Он додаје да су овој радио-станици блокирани сви рачуни од Пореске управе РС због неизмирених обавеза од 15.000 марака. Радницима нису исплаћене четири плате, нису уплаћени порези и доприноси за 9 мјесеци, топли оброци за 7 мјесеци, путни бтрошкови за 8 и регрес за годишњи одмор за 7 година.

Финансијски проблеми Радио-Српца почели су прошле године када су буџетска средства овој информативбној кући умањена за 40.000 марака, што је за посљедицу имало завршетак пословне године са 35.000 губитка.

Слична ситуација настављена је и у овој години, каже Јовичић, јер оснивач није дозначавао редовно планирана средства по гранту. Умјесто 9.100 марака, са великим закашњењима уплаћивано је од 4 до 5 хиљада марака мјесечно због чега су радницима исплаћиване само нето плате за 7 мјесеци, па је Пореска управа РС блокирала рачун.

У Радио-Српцу ради седам запослених, који припремају свакодневни програм од 8 до 18 часова. Располаже са дугорочном дозволом Регулацуионе агенције за комуникације на 20 година, па је због тешког материјалног стања у питању да ли ће наредне године, 21. Јуна, дочекати обиљежавање 40 годишњице непрекидног рада.


аутор: Саво Кесер

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Мара

22.12.2014 16:04

А сто неидете код Зорке Видовиц, она има паре?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

22.12.2014 16:27

Нису измирили обавезе и исплатили плате са доприносима па им је блокиран рацун!? Ста је са болницама и јавним установама којима доприноси нису измирени 5 година, засто се и њима не блокира рацун!? Тамо гдје је СНСД једна политика а тамо гдје није друга... Докле висе дупли арсини?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инжењер

22.12.2014 20:02

Свако село хоће имати своју радио станицу и своју ТВ кућу. Машала народ, нема шта. Све наопако. Умјесто да се нпр баве узгојем буковаче и шампињона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мића

22.12.2014 21:42

Инжињеру провјери мало радио Србац је један од старијих радија из бивше нам државе.А за овакво стање није крива садашња власт зна се ко је оставио дуг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овом Инзињеру

23.12.2014 07:50

Инзињеру,овај сељацки радио следеце године пуни 40год рада,а ти слободно се затвори у подрум и гаји те гљиве.

ОДГОВОРИТЕ