Дигли руке од гроба ђенерала Драже

Комисија за проналажење гроба Драже Михаиловића расформирана, а Комисија за масовне гробнице без новца. Неистражени Лисичји поток и Велико ратно острво. Друга комисија регистровала је 211 стратишта.

Србија 21.12.2014 | 18:00
Дигли руке од гроба ђенерала Драже

Ни три године од „отварања потраге“ за земним остацима команданта Југословенске војске у отаџбини генерала Драгољуба Михаиловића, јавност не зна где је покопан, да ли потрага још траје, ако је заустављена зашто је заустављена, да ли су претражене све потенцијалне локације и колико је то трагање коштало.

Државна комисија за утврђивање околности погубљења генерала Михаиловића, формирана 27. априла 2009, пуне две године истраживала је архиве, саслушавала сведоке, копала по документацијама у Лондону и Москви. Пошто је представила налазе 14. априла 2011, посао преузима Државна комисија за проналажење и обележавање тајних гробница убијених после 12. септембра 1944. И она је почела да ради две године раније. У рукама је имала исказе више сведока да је Дража погубљен крај зида некадашњег затвора на Ади Циганлији. Ископавања, која је водио историчар Срђан Цветковић из ове друге Државне комисије, почела су 18. јуна 2011, а прве рупе близу чувеног ружичњака направили су управо Цветковић, Владимир Тодоровић из Тужилаштва за ратне злочине и Блажо Ђуровић, власник приватног предузећа за геодетске радове и рођак равногорца Ђуре Ђуровића. Нађено је више костију, али је експертиза на Институту за судску медицину Медицинског факултета у Београду, месец дана касније, показала да су остаци - животињски. После тога све је замрло и завладала је тишина.

Данас, три године касније, једини који је расположен да прича о ономе што се десило јесте Срђан Цветковић из Комисије за откривање тајних гробница. Он каже да Државна комисија за истину о Дражи више не постоји чак ни на папиру, док Комисија за тајне гробнице формално постоји, али фактички су јој везане руке јер не добија ни динара за рад. Цветковић не зна колико су истраживања тзв. Дражине комисије коштала, али објашњава да је сондирање терена било донација Ђуровића, а његов ангажман волонтерски. Такође каже да је та комисија урадила максимум који је могла: прегледала је све доступне архиве, саслушала више десетина сведока и на основу поклапања исказа њих четворо лоцирала Аду Циганлију као место погубљења и потенцијалну тајну гробницу.

- Сви сведоци су били секундарни, ниједан није био очевидац. Записник са стрељања није нађен, јер је „шетао“ од једне политичке инстанце до друге, и на крају нестао. Архивски фондови су исцрпљени и док се евентуално не појави нестали, кључни документ, нових трагова нема, као ни нових сведока. Остало је само уверење да је тело генерала Михаиловића после стрељања или уништено или измештено на другу тајну локацију - објашњава Цветковић.

Остала места помињана током рада комисије као потенцијалне скривене гробнице (Лисичји поток и Велико ратно острво), како потврђује Цветковић, никада нису испитане. Каже, сведочења о тим локацијама била су „одокативна“.

Што се тиче рада ове друге комисије, она је направила велику базу од 56.000 жртава које су ликвидиране махом без суђења, из политичких разлога, и закопане у масовне гробнице. Утврђено је ко је када и где стрељан. Лоциране и ексхумиране су гробнице у Сивцу, Бољевцу и Гумишту код Власотинца.

- Само у Београду има десетак таквих стратишта, а у осталим општинама у Србији по једно или два. Новца, међутим, за даље истраживање нема, а Комисија нема ни ингеренције да наложи сондирање, копање, ексхумацију и вештачење. То могу да одраде само суд и тужилаштво. Ми чак не можемо ни да обележимо места егзекуције - тврди Цветковић.

Додаје и да је Комисија пописала 211 тајних гробница до сада, иако их сигурно има много више. Тридесетак највећих, каже, требало би обележити. Између осталих: Лисичји поток, Славник код Лесковца, крушевачку Магдалу, Бубањ код Ниша, Краљевицу код Зајечара, Чачак поред Мораве и ваљевско насеље Пети пук. Стратиште крај моста на Сави у Шапцу већ је обележило једно удружење грађана.

- Вероватно неће бити никаквог помака док се не донесе политичка декларација у парламенту којом би се осудила ова масовна стрељања. То нам је, уосталом, препоручио Савет Европе 2006. и Европски парламент 2009. - закључује Цветковић.

-Српски голооточани на Мирогоју

Комисија за тајне гробнице пронашла је доказе да је немали број голооточана из Србије сахрањен на загребачком гробљу Мирогој, у необележеним гробницама. Да би се истражило ко све тамо почива потребан је међудржавни договор Београда и Загреба. Међу онима који су готово сигурно тамо сахрањени је и Ђорђе Младеновић, који је на пакленом острву био истовремено кад и његов син Радослав. Дешавало се да један од њих двојице буде у „топлом зецу“ и батина другог. Радослав је преживео. Ђорђе је нађен мртав, са ексером у глави! Неистражених масовних гробница има и око Призрена, Дечана, Пећи...

-Кључни исказ снимљен

„Драгољуб Михаиловић стрељан је 17. јула 1946, у првим јутарњим часовима, на Ади Циганлији, а његово тело бачено је у кречану покрај ограде затвора, која је после неколико дана затрпана. Оружјем са пригушивачем стрељана су тада још седморица осуђеника, а осми, Драги Јовановић, упркос званичном државном саопштењу да је ликвидиран, живео је још две-три године и потом убијен. Том чину присуствовали су Слободан Пенезић Крцун, министар унутрашњих послова Србије, Јосип Хрнчевић, тужилац ФНРЈ, пуковник Милош Минић, војни тужилац, Михајло Ђорђевић, председник судског већа, Слободан Крстић Уча, функционер Озне...“

Ово је кључни траг за „Дражину комисију“ - исказ Слободана Крстића, који су деведесетих снимили Миладин Гавриловић из Задужбине краља Петра на Опленцу и новинар Милета Недељковић.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Дејан Раденковиц

21.12.2014 13:48

Срамота за нашу Србију за све и свашта се одваја новац па ваљда је ред да пронађемо остатке нашег генерала кад већ неможете главу цара Лазара

ОДГОВОРИТЕ
Name

громовник

21.12.2014 14:45

Продасе све примили паре да нетразе даље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крцун и остали удбаси

21.12.2014 15:30

Ти удбаси су били велики српски издајници попут Крцуна,Јове Капицица и осталих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојша

21.12.2014 15:59

Којег нашег генерала? Дај људи маните се неоснованих прича о овом издајнику и нацистичком и фашистичком слуги. Као прво треба знати да тај официр труле краљевине није био дорастао задатку који можда он сам себи на почетку рата,односно након капитулације краљевине и јест поставио. Тај ћовјек читаво вријеме рата заједно са непријатељом,Нијемцима и Италијанима ратује против партизанских јединица. Злочини четника су кристално јасни и историја их је давно препознала и издефинисала. Нажалост,свједоци смо бруталне преправке историје,у којој нажалост учествују и неки квази историчари,који за рачун српског национализма износе морбидне лажи које величају четничку идеологију. Сваки Србин који иоле зна чињенице о другом свјетком рату,засигурно неће насјести на приче о позитивној улози ових квислиншких формација. Онај ко пласира овакве приче сигурно не мисли добро свом народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

07.08.2017 13:56

Да Небоја, сваки Србин који нешто зна о Другом св. рату, рећи ће ти да скоро ништа не знаш, а још мање разумеш, јер све што пласираш јесу ставови једне странке - КПЈ.Ти несвесно наступаш као њен портпарол.Наука је одавно почела да превазилази део по део те пропаганде, али неки људи то не желе да виде и прихвате.Но, чињенице су неумољиве и сваком остаје да одлучи да ли ће стајати уз вертикалу слободе: Карађорђе-Ж.Мишић-Д.Михаиловић-Р.Младић или уз вертикалу масовних убица Срба - Ф. Јозефа, Хитлера, Павелића, Ј. Броза, Туђмана и Изетбеговића.

Name

Чича

21.12.2014 16:07

Ми њега волимо и вољећемо га, то нам не можете забранити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

21.12.2014 16:12

ма формираце они безброј комисија само да имају разлог за пљацку народног добра ао њиховом патриотизму сувисно је коментарисат крецем од себе досло вријеме да ми се сав патриотизам свео на лицни будзет и како да прехраним породицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

војвода

21.12.2014 16:45

Ти небојса не знас ста прицас он је бранио свој народ да је богдом било такви јос ка он цвијетин тодиц с Озрена сад би било другације и боље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хајдук

21.12.2014 16:53

Треба за то одредити мјесто,измислити косцице , подици споманик па то рјесити за сва времена . нека народ долази ,бице и зараде .

ОДГОВОРИТЕ
Name

муња

21.12.2014 17:04

То је Четник био некад па му партизани уништили гене што се нисте уздизали За време Yугославије тако са тим Четницима .Зато сте Југославију растурили да се неморате скривати по пећинама

ОДГОВОРИТЕ
Name

тетак мата

21.12.2014 18:58

А наћи ће га пред изборе кад буде требо ко и антонију билић што је убио паравиња одједном случајно нашли поред паркинга а вамо исусили језеро и спровод био без публике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Партизан

21.12.2014 20:56

Да је оваквих као Небојша , да се ствари мало појасне. Мој отац је био учесник рата ,41-45, Доста сам се рузних прича наслушао ста су радили властитом народу. Па ваљда ћу вјеровати оцу !

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

21.12.2014 21:39

Ре Партизан.Ста казе Тата,неимадосе задатак за 4год да нападну Српску клаоницу у ЈАСЕНОВЦУ.Видис гдје су све велике битке водјене,гдје су 95%зивјели Срби.Подијели брацу у двије војске па удри,плус устасе,хандзар дивизије,свабе и остали.То је бијо циљ,сто висе да изгине Срба.Све сто вам није јасно,обратите се господину МИЛОМИРУ МАРИЦУ ,,ЦИРИЛИЦИ,,нека вам објасни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Небојшу

21.12.2014 22:44

Иди па се се лијечи од комунистичке идеологије. Дража је био срБски патриота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин са Мајевице

21.12.2014 23:04

Ви,црвени,да уцутите.Па ви сте управо они који су преправљали историју онако како вама одговара.У сваком слуцају треба пронаци посмртне остатке и подици споменик какав одговара СРБСКОМ ЈУНАКУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Његос

22.12.2014 02:53

Ре.Небојса. свака ти је ка Његосова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозиција

22.12.2014 09:13

Има ли каква комисија да помогне зивима, да се запосле људи , да плата буде бар 500 € ? На Мањаци има простора за 50 000 људи и милион оваца па кад узмете паре будите ста хоцете оцетници или партизани. Свака тема која није економска треба цовјеку да одузме пола сата времена дневно уз кафу а онда на посао. Овај народ се прво мора изборити да ови на власти зиве не третирају као стоку а онда гањај идеологију какву хоцес.

ОДГОВОРИТЕ