Најјезивији обичај

Док је Србија била под владавином Османског царства, народ у њој је условно речено прихватио разне народне обичаје. Међу њима има свакаквих – од вјерских до сексуалних.

Србија 21.12.2014 | 12:32
Најјезивији обичај

Овај о коме данас пишемо један је од најјезивијих. Зове се снохачење и подразумијева сексуални однос између свекра и снахе, који се јављао због сексуалне незрелости или одсутности сина, што је трајало све до његовог пунољетства.

Снохачење је наслијеђено од Јужних Словена. Постојало је од 1878. године, па све до повлачења Османског царства с Балкана 1912. Међутим, потпуно је искоријењено тек крајем Другог свјетског рата.

Практиковале су га све класе друштва, без обзира не етничку припадност и вјероисповијест.

Међутим, овај обичај није се “поштовао” само у Врањском крају, већ и у Поморављу, гдје је правило било да се ожени малољетни дјечак, који још увијек није способан за сексуалне односе, с одраслом дјевојком.

Нажалост, из оваквих веза, често се дешавало да снаха свекру роди дијете.

Био је распрострањен, како у селима, тако и у планинским дијеловима. Снохачење нико није сматрао гријехом, па чак ни млади мушкарци чије су жене спавале с њиховим очевима, јер су и они понављали овај обичај када су одрасли.

Овај бизаран обичај је пронашао и своје мјесто у роману "Нечиста крв" Боре Станковића, гдје се говори о деда Вељи који је са свим својим снахама снохачио, а оне су остајале трудне с њим, пише Телеграф.

- Сви из једног села као да су од једног оца, мајке, једне куће, а не из читавог краја – на овај начин је Бора Станковић у свом роману описао снохачење.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

маки

21.12.2014 12:42

Болесници, немам ста друго додати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Историцар

21.12.2014 13:23

Снохацење је, на залост, србијански стари обицај и постојао је прије доласка османлија на насе просторе. Доказ томе је недостатак тог болесног обицаја у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

свекар

21.12.2014 19:05

Нека се то опет уведе није то ни лоше ионако није иста крв ал има тога и данас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стари мој

22.12.2014 00:37

Па хајде нека неко проба данас уцинити исто??? Пробај, људинооо.Није Србија сака пиринца....путнице....пробај уцинити то!!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гиле

22.12.2014 18:42

Овакве ствари висе непостоје ни у Србији а ни у БиХ . Како себе сами волимо правити будалама то је чудо једно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

црни

22.12.2014 22:20

Само историја политика И вјере а наравно И медије данашње су : мржња и сукоби народа .Ако си вијерник За Себе то чиниш За своје добро на овом и оном свијету а ово друго све треба уништити да се не понавља мржња И ратови што је некад било било је не може се ту ништа идемо напријед а не назад као што то сад хоће

ОДГОВОРИТЕ
Name

петар

23.12.2014 11:36

ЉУДИ СУ ЗИВЈЕЛИ У ВЕЛИКИМ ЗАЈЕДНИЦАМА А У МАЛИМ КУЦАМА БАС ЈЕ БИЛО ЗАНИМЉИВО БОЉЕ НЕГО ДАНАС ...

ОДГОВОРИТЕ