Срби да се врате на Космет

Епископ западно-амерички Максим јутрос је, у присуству неколико десетина вјерника, и уз саслужење владике рашко-призренског Теодосија и других црквених великодостојника ове епархије, служио литургију у храму Светог Николе у Приштини, позивајући Србе да се врате и опстану на Косову и Метохији, светој српској земљи.

Србија 19.12.2014 | 15:09
Срби да се врате на Космет

Честитајући славу свим вјерницима који данас славе Светог Николу, епископ Максим је пожелио да се Срби врате и опстану на Косову, јер ће само тако и уз сједињење душе са Богом постати вјечни. И његов домаћин, епископ рашко-призренски Теодосије, позвао је расељене Србе да се врате на своје, да не дозволе да самује храм Светог Николе.

"Не посустанимо, сабирајмо се и вратимо се овом храму који носи ране прошлих времена. Сетимо се ових светиња и вратимо њима, јер је то једини пут да ове светиње и Косово и Метохија буду наши", поручио је владика Теодосије. Он је подсјетио да је храм Светог Николе рушен, скрнављен и пустошен, али је "силом Божјом" васкрсао и обнавља се.

"Само захваљујући опстанку најупорнијих, цркви и њеној обнови опстали смо као народ на Косову и Метохији", нагласио је владика Теодосије. Он је захвалио владики Максиму за бригу о српском народу и српске светиње на Космету.

"Велика је његова брига за наш страдални народ, за нашу страдалну цркву на Косову и Метохији", рекао је владика Теодосије. Светој литургији после дужег времена нису присуствовали представници српских и косовских институција, као ни представници међународних организација и Кфора. Храм Светог Николе за вријеме литургије обезбјеђивала су двојица припадника Косовске полицијске службе.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Додано,

19.12.2014 15:06

сто сетате те Србе са Космета,прво да напусте Космет па сада да се врате на Космет,пустите људе да зиве тамо гдје зеле.

ОДГОВОРИТЕ