Србија ускоро извози месо у Кину

Србија ће ускоро почети са извозом јагњећег и говеђег меса на тржиште Кине, а кинеска страна је заинтересована и за увоз месних и млечних прерађевина, дечје хране, смрзнутог и прерађеног воћа и поврћа из Србије, као и сувих шљива, изјавила је данас Тањугу министарка пољопривреде Снежана Богосављевић-Бошковић.

Србија 17.12.2014 | 14:41
Србија ускоро извози месо у Кину

Слободан приступ кинеском тржишту када је реч о пласману јагњећег меса биће омогућен захваљујући протоколу који ће бити потписан данас у оквиру Самита Кине и земаља средње и источне Европу у Београду, казала је Богосављевић-Бошковић.

Она је напоменула да су се три кланична објекта пријавила за извоз јагњећег меса и прошла све провере испуњености услова, па би по потписивању протокола, одмах могли да крену са извозом.

Извоз говеђег меса могао би почети у јануару када се очекује потписивање споразума за извоз те врсте меса, након усаглашавања техничких детаља, казала је Богосављевић-Бошковић након састанка са делегацијом кинеске привредне коморе.

Она је указала да је договорено и формирање билатералног координационог тела како би се убрзао процес усаглашавања и
сертификације за извоз.

На данашњем састанку је констатовано и да су количине меса којима Србија располаже мале за потребе тако великог тржишта као што је кинеско, а једна од идеја је да се две стране заједнички ангажују да се кроз инвестиције подигне производња оваца.

Она је додала да су источна и јужна Србија изузетно повољни за узгој великог броја оваца, те ће се радити на изналажењу могућности за заједничко инвестирање у ту врсту производњу.

Српска страна је заинтересована и за склапање споразума са Кинезима који би омогућио извоз биљних производа, навела је Богосављевић-Бошковић, додајући да је договорено да усаглашавање фитосанитарних сертификата у тој области буде један од приоритетних задатака.

Кинези су исказали интерес за производњу висококвалитетне и органске хране, па су српским компанијама упутили позив да
учествују на два велика пољопривредна сајма у Кини наредне године - у јуну у Пекингу и септембру у Шангају, казала је Богосављевић-Бошковић.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

телетина се тражи

17.12.2014 14:06

То је једино у стању да извози. Боље би јој било да извози тајкуне. Збиља их има за извоза.

ОДГОВОРИТЕ