Хан: Циљ ЕУ да одблокира БиХ

Кључни циљ ЕУ је да одблокира европски пут БиХ, и да убаци брзину у тај процес, изјавио је европски комесар Јоханес Хан.

Босна и Херцеговина 16.12.2014 | 12:28
Хан: Циљ ЕУ да одблокира БиХ

Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан изјавио је да закључци Савета за спољне послове Европске уније показују да је Унија озбиљна када је Босна и Херцеговина у
питању и да је њен кључни циљ "одблокирати европски пут БиХ и убацити брзину у тај процес".

Хан наглашава да је сада "лопта" у поседу политичких и институционалних лидера БиХ, који би требало да се обавежу и ангажују у том процесу и остваре видљиве резултате.

"Наравно, Унија је спремна помоћи БиХ да развије иницијалну агенду реформи, укључујући посебно реформе садржане у програму 'Раст и запошљавање', као и успостављање механизма координације ", навео је Хан за "Двевни аваз" након јучерашње седнице Савета у Бриселу.

Европски комесар је појаснио и да спровођење реформи, које БиХ воде према ЕУ, треба бити везано уз знатну финансијску помоћ. "Ради се о неких 800 милиона евра. Ако ми издвајамо толики новац, онда заузврат можемо да тражимо промене", сматра Хан.

Министри спољних послова чланица ЕУ јуче су усвојили сет закључака о БиХ, у којима се усваја нови приступ према држави на европском путу, а ЕУ је управо Хана задужила да заједно са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини прати спровођење реформи и о томе извештава.

Хан и Могеринијева, као и министарка спољних послова Хрватске Весна Пусић, истакли су да ЕУ не снижва критеријуме за БиХ како би се она "провукла" у Унију. Пусић је истакла да је могуће да Споразум о
стабилизацији и придруживању ступи на снагу већ наредног месеца, уколико се БиХ писано обавеже на испуњавање реформских критеријума.

Шефица хрватске дипломатије је додала да очекује и да власт и опозиција дају глас за овај програм европских реформи, нагласивши да "Сарајево зна какав је ово документ".

Хан је, преноси Фена, појаснио да се ради о прераспоређивању реда приоритета и да пресуда Европског суда у случају 'Сејдић и Финци' неће бити гурнута у страну, већ је само редослед промењен.

"Тај приступ значи отварање Споразума о стабилизацији и придруживању. Такође, он би требало да донесе и јачање односа финансијске помоћи и конкретних реформи у БиХ. Тај процес од сада би требало да буде међусобно тесно условљен", каже Хан.

Европски званичник је указао и на то да ЕУ очекује много јачу улогу невладиног сектора у БиХ, објаснивши да то значи и могућност да тај део друштва буде више ангажован у политичким питањима, да НВО дају кандидате за страначке позиције, или чак формирају властите странке.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

аматер

16.12.2014 11:41

ПРВО ДА СЕ ПРЕБАЦИ ТИХ 800 милиона ДА ОНИ ФИНО ПОДИЈЕЛЕ ДОК НИЈЕ КАСНО А ЗА РЕФОРМЕ ЦЕМО ЛАКО - ИМА ВРЕМЕНА !

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

16.12.2014 15:14

Није ваљда да је нешто заблокирало?

ОДГОВОРИТЕ