Свијет на путу ка климатској трагедији

Амерички државни секретар Џон Кери рекао је учесницима конференције о климатским промјенама у Перуу да се свијет и даље креће ка "трагедији".

Свијет 12.12.2014 | 14:16
Свијет на путу ка климатској трагедији

Разговори у Лими ушли су у посљедњи дан, а учесници дискусија и даље су подијељени, што би могло да онемогући било какав напредак.Кери је рекао да амбициозан споразум о борби против климатских промјена "није опција, него хитност", пренио је Би-Би-Си.Многе развијене земље желе да виде промјену у начину на који су државе класификоване у борби против килматских промјена, која се води под окриљем УН.

До сада су богате земље биле обавезне да преузму обавезу да ће смањити емисије штетних гасова, док то није важило за сиромашне. Државе попут САД сматрају да је оваква подјела застарјела и желе да сви преузму неки облик обавезе.Кери је рекао у говору да нико више не треба да добије "слободан пролаз".

"Знам да је то тешко за земље у развоју. Морамо да имамо у виду да данас више од половине емисија долази из земаља у развоју, па је императив да и оне ступе у акцију", нагласио је амерички званичник.Оваквом приступу противе се многе земље, укључујући Кину, које желе да се задржи принцип "заједничке, али подијељене одговорности".

Поједине земље сумњају да текст на којем се ради у Лими представља покушај заобилажења концепта подјеле одговорности, који је садржан у оквирној конвенцији УН о климатским промјенама из 1992. године.

Коментари / 0

Оставите коментар