Српски репер против Кастра

Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) послала је почетком 2009. године српског музичког промотера Рајка Божића на Кубу, са тајним задатком да се удружи са једним од најозлоглашенијих репера у Хавани и нахушка омладину против кубанске владе, тврди АП.

Свијет 11.12.2014 | 22:34
Српски репер против Кастра

На комунистичкој Куби то је био пројекат због којег је Божић могао да се нађе у затвору, те он није открио своје праве намере кубанском хип-хоп уметнику Алду Родригезу, чувеном по извођењу протестних нумера против утицаја Кастрове владе на свакодневни живот, јавља Асошијетед прес, а преносиТањуг.

Родригез и његова група "Лос Алдеанос" требало је да буду несвесно увучени у тајни рат између Хаване и Вашингтона, као што показују хиљаде страница докумената до којих је АП дошао, као и десетине интервјуа.

Божићева улога је била да повећа број Родригезових протестних песама, а његов пројекат је инспирисан протестним концертима студентског покрета који је помогао у свргавању некадашњег председника Србије Слободана Милошевића 2000. године, наводи америчка агенција.

УСАИД-ов тајни хип-хоп пројекат на Куби имао је за циљ ширење демократије, али је као и друге америчке операције на овом острву за извођаче имао аматере, примећује АП.
Документа показују да је УСАИД више пута довео недужне Кубанце и своје оперативце у опасност, упркос упозоравајућим знацима.

Власти су затварале или испитивале музичаре или оперативце УСАИД-а најмање шест пута.
За Божића су тензије са властима биле део игре, а хип-хоп сцена је, како је написао, била "довољно субверзивна да би била екстремно хладна, али у исто време не превише опасна да би се на њој играло".

У писаном саопштењу, УСАИД је јуче навео да је овај програм био део четворогодишњег уговора у циљу јачања цивилног друштва који је окончан 2012. године, али пориче да је реч о тајном програму.

Божић је био ангажован на пројектима и у Тунису, Украјини, Либану и Зимбабвеу, а операцију на Куби није желео да коментарише.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

007

11.12.2014 21:42

ХАХАХАааа!Докле иде оба Америка.Музиком против КАСТРА???

ОДГОВОРИТЕ