Вукчевић иде у пензију прије краја мандата

Тужилац за ратне злочине Србије Владимир Вукчевић одлази у пензију почетком наредне године због недавних измјена закона по којем тужиоци одлазе у пензију са навршених 65 година зивота, мада му мандат истиче тек крајем 2015. године.

Србија 10.12.2014 | 21:37
Вукчевић иде у пензију прије краја мандата

У интервујуу за Нови магазин Вукчевић, који је на челу тог Тужилаштва од јула 2003. године, рекао је да му овај мандат траје до краја 2015, као и Републичком јавном тужиоцу Загорки Доловац и тужиоцу за организовани криминал Миљку Радисављевићу.

"У исто време смо бирани, али ја морам у пензију зато што је промењен закон. За само четири дана покренуте су измене по хитном поступку, уз подршку Државног већа тужилаца. Аутор измена је Министарство правде и за само четири дана закон је изгласан и онемогућио је продужење мог ангажовања", рекао је Вукчевић.

Код Уставног суда, како је навео, не само предсједнику, већ и судијама који раде на значајним предметима, мандат се одобрава до краја.

На питање да ли је то лекс специјалис за њега, тужилац је одговорио "да, лекс специјалис Вукчевић. Није то тако често", напомињући да може да се догоди да остане до краја мандата, "исто онолико брзо колико је брзо одлучено да не може".

Њему је, како је навео, лично жао што одлази с посла јер је тужилаштво на прагу да приведе крају неколико значајних предмета.

"Ми смо у исто време покренули четири предмета и то се чуло. Промена закона и напади на Тужилаштво и мене коинцидирају са интензивним радом на овим предметима. Закон је закон и ја ћу остати доследан себи и поштоваћу га", нагласио је Вукчевић.

Описујући страхоте рата, које је чуо током свакодневног посла, Вукчевић је испричао да га је за тужиоца за ратне злочине, препоручио рад на предмету "Сјеверин", прво озбиљно суђење за ратне злочине у Србији.

"Драго ми је што сам тако почео каријеру и што ћу након измена закона о јавним тужилаштвима, којима ми је то онемогућено, моћи да завршим мандат, да предметом Штрпци крунишем рад, мада се надам да ћу завршити још неке предмете", напоменуо је тужилац.

Он је подсјетио да је био у екипи која је завршила, како је навео, најважнији дио посла за државу, сарадњу са Хашким трибуналом, хапшење преосталих хашких оптуженика и добио Сретењски орден првог реда на шта је веома поносан.

"Али, шта могу ја који сам хапсио Младића да очекујем од људи којима је најсрећнији дан у животу онај када су јели чоколаду с њим?", рекао је Вукчевић.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Црни Груја

10.12.2014 22:20

Требао је и раније. Оптужио је више Срба него српских џелата.

ОДГОВОРИТЕ