Једномјесечни притвор за осумњичене

Суд БиХ одредио је једномјесечни притвор за десет лица осумњичених за ратни злочин против цивилног становништва у Вишеграду 1993. године.

Босна и Херцеговина 08.12.2014 | 13:06
Једномјесечни притвор за осумњичене

Притвор је одређен Луки Драгичевићу, Бобану и Петку Инђићу, Вуку Ратковићу, Новаку Полуги, Радојици Ристићу, Драгану Лакићу, Оливеру Крсмановићу, Момиру Николићу и Обраду Полуги.

Суд је увидом у поднесени доказни материјал утврдио да постоји основана сумња да су осумњичени починили кривично дјело за које се терете, а притвор им је одређен да не би могли да ометају кривични поступак, утицајем на саучеснике и свједоке, саопштено је из Суда БиХ.

Притвор према овом рјешењу може трајати до 5. јануара наредне године или до нове одлуке Суда.

На подручју Вишеграда и Приједора 5. децембра ухапшено је 10 лица осумњичених за ратни злочин почињен на подручју Вишеграда 1993. године.

Припадници Службе Министарства унутрашњих послова Србије за откривање ратних злочина истог дана су ухапсили петоро осумњичених за ратни злочин над цивилима у Вишеграду и Штрпцима.

Ова лица осумњичена су да су извела из воза у Штрпцима 20 путника, од којих је 18 било бошњачке, један хрватске националности и још једно лице, страни држављанин, највероватније афроазијског поријекла, које никада није идентификовано.

Отмица у Штрпцима догодила се 27. фебруара 1993. године, када су припадници паравојних јединица под командом Милана Лукића отели групу путника из воза 671 на релацији Београд - Бар.

Отети путници су потом ликвидирани. Већина убијених су били држављани Србије и Црне Горе и били су углавном из Прибоја, Пријепоља, Београда и Подгорице. Међу њима је било и држављана БиХ.

Посмртни остаци 16 путника још нису пронађени, док су посмртни остаци Расима Ћорића и Јусуфа Растодера пронађени у језеру Перућац. Некомплетни остаци трећег путника Халила Зубчевића су, такође, пронађени у језеру Перућац.

Милан Лукић је у Хашком трибуналу проглашен кривим за злочине над вишеградским муслиманима и осуђен на казну доживотног затвора, а почетком ове године пребачен је на издржавање казне у затвор у Естонији.

 

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар