Све више забрана

Све је мања слобода кориштења интернета - многе земље ограничавају потпуни приступ интернету или уводе цензуру, тврде органзације за заштиту људских права.

Свијет 08.12.2014 | 12:15
Све више забрана

 

Најновије анализе показују да је слобода кориштења интернета у паду, да ограничења на "он лајн" приступ те претраживања и комуникацију расту већ четврту годину узастопно.

Повећава се број земаља чије власти уводе различите облике и методе праћења и цензурисања интернета.

У годишњем извјештају организација за заштиту људских права "Фридом хаус" упозорава да никада до сада није било ухапшено толико много корисника интернета.

Расту и захтјеви и притисци влада на интернет компаније да омогуће увиде у базе података о корисницима, њиховим активностима и контактима.

У извјештају под насловом "Слобода на мрежи у 2014." сумирана су истраживања слободе приступу и кориштењу интернета у 65 земаља.

У више од половине тих земаља државна ограничења и цензурисање интернета су појачана.

Владе неких држава прошириле су и начине електронског надзора над "он лајн" активностима и пооштриле казне за "неприхватљиве активности".

До највећег пада слободе кориштења интернета дошло је у Русији, Кини, Турској и Украјини, а у САД су све чешћи случајеви неовлаштеног надзора Националне агенције за безбједност над интернет комуникацијама.

Извор: Срна

 

Коментари / 0

Оставите коментар