Обичан хљеб боје кафом и какаоом

Многе пекаре од обичног белог брашна праве лажни црни хлеб, препун супстанци које не би смеле да постоје у овом пекарском производу.

Србија 08.12.2014 | 09:57
Обичан хљеб боје кафом и какаоом

Један од првих савета који добијемо кад одлучимо да се правилно хранимо јесте да смањимо унос белог хлеба и да пређемо на црни или ражани.

Међутим, није сваки хлеб који се зове ражани 100 одсто ражани јер хлеб који садржи само 35 одсто ражаног брашна спада у ту категорију.

Поред тога, такво пециво може да буде пуно адитива и емулгатора. Има оних који се одлучују за такозвани бесквасни хлеб, али стручњаци наводе да се бенефит бесквасног хлеба губи ако се у њему налази много соде бикарбоне, а управо тако је у већини случајева. Иако нам, кад помислимо на нездрав хлеб, прва асоцијација буде управо бели, требало би истаћи да није ни сваки хлеб који није беле боје обавезно и здрав.

Поједине пекаре праве црни хлеб који заправо то није.

"Он има тамну боју, добијену употребом супстанци које не би смеле да постоје у хлебу - ражани малт, кафа, какао, пекарске природне и вештачке боје, црвено вино", каже за Курир један од пекара одлично упознат с методом бојења хлеба.

Оно што је проблем с којим се срећу потрошачи јесте то што већина произвођача не крши закон јер правилно декларишу свој хлеб.

Председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић каже да у Србији не постоји лабораторија која може да провери да ли у ражаном хлебу има минимум 30 одсто ражаног брашна.

"То значи да, ако инспектор не контролише пекара током производње, кад тај хлеб касније дође у продавнице, немогуће је проверити о каквом се хлебу ради ", каже Паповић.

Извор: Курир

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Црни Груја

08.12.2014 09:02

Пекари су обични преваранти. Од хлеба су направили сунђер. У њему има свега само нема брашна. А инспекција спава зимски сан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пд

08.12.2014 09:57

Зато ја правим домаћи хљеб јер овај што они праве не личи ни на шта и ко ће знати шта у њега све мијешају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кукурузовина

08.12.2014 10:01

Кажем ја својој жени да је тај црни хљеб само офарбани бијели али џабе јој говорити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А Валтер брани сарајево

08.12.2014 10:08

Пекари су бандити само такви. Сваки се обогатио. Посебно на пицама које изрежу на 6 дијелова које продају по 2КМ. Та пица онда кошта 12КМ! А у њој уложеног материјала нема више од 2КМ. Зарада по јенсој пици 10КМ. Ако дневно прода само 20 таквих пица, зарада само на њима је 200КМ. А гдје све остало, буреци, сирнице, земичке,...Дакле дневно муну бар 1000КМ. Мјесечно је то 30,000. А и више...Чисте зараде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Критеријум

08.12.2014 11:43

Постоји критеријуми како се врси класификација пекарских производа. На подруцју БН, само три (3) хљеба су "права црна хљеба" јер се производе од брасна тип 1100. Све остало су мијесани хљебови и специјалне врсте хљебова (тако им је класификација). Један је велики БН-производјац (са два таква хљеба) и један "мали". Е сад, разне инспекције (локалне, републицке)... то не бих коментарисао. Само обратите пазњу на издавање фискалних рацуна, на цистоцу производних погона - ко мозе (не малопродајних објеката), ко ради у производњи, санитарне књизице радника, у цему нам комсија који ради у пекари иде на посао и да ли се тамо пресвлаци. То треба инспекције да гледају (понијело ме па их прозвах)

ОДГОВОРИТЕ
Name

тб

08.12.2014 11:56

лични ств,узимам хљеб у искључиво домаћим пекарама не у Шиптарским јер мислим да у Шиптарским можеш у свако доба дана да купиш топао хљеб који када се охлади не ваља ни за шта.Стављају пуно адитива а слабије брашно користе тако да имају велику зараду.Ми смо Срби нација са проблемом ,више волимо туђе и ако је пуно горе а можда, намјерно и опасније???

ОДГОВОРИТЕ
Name

пекар

08.12.2014 20:22

Ниста ново,разени хљеб се фарба вјестацким бојама од рата на овамо. Зар то неко није знао до сада. Мисмо то навикли, ако их инспекција упозори они це одма поскупјети хљеб и гдје смо онда. Боље је недирајте, мозе докле мозе.

ОДГОВОРИТЕ