У Турској влада атмосфера страха

Турски писац и нобеловац Орхан Памук изјавио је у интервјуу листу "Хуријет" да у Турској влада атмосфера страха и оптужио турску владу да врши притисак на медије и малтретира новинаре.

Свијет 07.12.2014 | 14:57
У Турској влада атмосфера страха

"Најгоре од свега је то што постоји страх. Мислим да се сви плаше, а то није нормално. Слобода изражавања је пала на врло низак ниво", рекао је Памук који је 2006. добио Нобелову награду за књижевност.

Он је оптужио владу да врши притисак на медије, а нарочито је критиковао малтретирање новинара, преноси АФП.

"Многи пријатељи су ми рекли да је тај и тај новинар остао без посла. Сада су малтретирању изложени чак и новинари који су блиски влади", казао је 62-годишњи писац који је често долазио у сукоб са турским властима.

Он је, такође, изразио разочараност због недавних изјава турског председника Реџепа Тајипа Ердогана који је рекао да мушкарци и жене нису једнаки.

Памук је рекао да је се у његовом тек објављеном
роману "Нешто чудно у мојој глави" ради о репресији коју трпе жене у Турској.

Памук, први турски писац који је добио Нобелову награду, познат је по романима као што су "Снег" и "Моје име је ружа". Његове књиге су преведене на више од 60 језика.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

цоттон

07.12.2014 15:38

Битно је да један цовјек мозе реци какво је стање у Турској. То га је западна демократија науцила. Благо Турској кад има памука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре цоттон

07.12.2014 16:20

Видим да има још љубитеља Турске на Балкану; па што се ти не би преселио у Турску?

ОДГОВОРИТЕ