Пустите обећања, грађани желе посао

Политичари у БиХ показали су вољу да убрзају интеграцију државе у Европску унију, али ово није вријеме за обећања, јер грађани желе конкретне резултате: посао, владавину права и европску перспективу.

Босна и Херцеговина 05.12.2014 | 20:25
Пустите обећања, грађани желе посао

Поручила је ово у петак у Сарајеву Федерика Могерини, висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност, након разговора са лидерима 12 парламентарних странака из БиХ.

"Нема спуштања критеријума, услови ЕУ остају исти. Мијењамо само редослијед приоритета како бисмо што брже дошли до конкретних резултата, а то су социоекономска реформа и функционалност земље", изјавила је Могеринијева говорећи о новом приступу Уније према БиХ.

Шта ће конкретно садржавати тај приступ, тек ће одлучити институције Европске уније, а утиске својих разговора са бх. лидерима Могеринијева ће 15. децембра пренијети министрима спољних послова свих земаља чланица Уније.

"Сврха није само декларативна подршка него обезбјеђивање конкретних резултата за грађане БиХ. Имамо прилику да превазиђемо подјеле и разлике из прошлости и заједно обезбједимо да БиХ постане дио европске породице држава", нагласила је висока представница ЕУ, које је у посјету БиХ дошла са Јоханесом Ханом, евроспским комесаром за политику сусједства и преговоре о проширењу.

Након сједнице Савјета за спољне послове ЕУ, заказане за 15. децембра, најавила је Могеринијева, биће дефинисане конкретне мјере које ће се проводити у БиХ. Она је најавила и да ће ускоро поново доћи у БиХ, што говори о "новом начину функционисања Европске комисије", која је опредијељена за блиску сарадњу са БиХ.

Комесар Хан истакао је да је механизам координације још међу првим обавезама БиХ. Подсјетио је да је, због непостојања овог механизма и изостанка договора међу бх. политичарима, ЕУ смањила годишњи буџета за БиХ са 80 на 40 милиона евра.

"Спремни смо повећати буџет ако се постигне договор о механизму координације у вези с питањима европских интеграција. Из БиХ требамо јединствен глас у процесу преговора са ЕУ. Спремни смо помоћи, али то подразумијева одлуке политичких лидера", поручио је Хан.

Страначки лидери, послије сусрета са Могеринијевом и Ханом, истакли су да су се усмено обавезали да прихватају да, на основу понуде Брисела о новом приступу, конкретно раде на деблокади европског пута БиХ. Никакву изјаву нису потписали, а умјесто тога, чланови Предсједништва БиХ Младен Иванић (ПДП), Драган Човић (ХДЗ) и Бакир Изетбеговић (СДА) преузели су на себе обавезе да наредних седмица припреме декларацију коју би потом потписали представници свих 12 политичких странака.

Послије тога би декларацја, као потврда политичке спремности лидера у БиХ, била достављена институцијама ЕУ. План је да, након што Савјет ЕУ одобри нови приступа за БиХ, домаће институције и институције Уније заједно направе конкретан план реформских активности.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Драга Господјо Могерини

05.12.2014 19:42

Они гледају само себе,а колико то год звуцало некоме у Републици Српској мање вазно,нама је у Републици Српској мозда најпотребнија владавина права.Са овом приватном партијском полицијом ово је катастрофа

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

05.12.2014 19:42

ПАВИЋ ДАНАС ПРИЧА О ЗАПОШЉАВАЊУ КОРУПЦИЈИ И КРИМИНАЛУ, ЉУДИ ОВАЈ НАМ СЕ РУГА, ОВАЈ ... НАС ПЉУЈЕ, СМИЈЕ НАМ СЕ ИРОНИЧНО, И ТО ЈАВНО У КАМЕРУ, УЖИВА ... У ТОМЕ, А МИ ЋУТИМО, ДОКЛЕ ЋЕМО ЋУТИТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Капетан

05.12.2014 19:42

Бугарска и Румунија су својевремено без скоро икаквих услова примљени у ЕУ. Данас су то убједљиво најсиромашније земље у ЕУ са нивоом корупције сличним овдје у БиХ. Живот у Румунији је за обичног човјека јако тежак јер су плате као код нас а трошкови живота су већи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А РАЈКУЛА?

05.12.2014 21:29

СТА КАЗЕ РАЈКО ВАСИЦ РАЈКУЛА НА СВЕ ТО??РЕД ЈЕ БИО ДА И ЊЕГА ПОЗОВУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Приједор

05.12.2014 21:47

Ћутите јер се бојите. Јер немате м**а да се дигнете и било шта промијените. Највише што смијете је да анонимно пишете коментаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

европски фолирант

05.12.2014 22:36

Цуј прице "градјанима треба европска перспектива"! Лицемјерју никад краја. Луди су и наивни сви који аплаудирају овим бјелосвјетским барабама и протувама. Да није срусена Југославија долазили би они код нас да раде. Али ста цес када су сви наводно били угрозени у "великосрбској Југославији" па су кренуле Јуке, Цаце, Целе, Мурати, Арапи и сав олос сто постоји на овом свијету. Изволите сад тразили сте 1991. да не зивите са србима, сада нецемо ми са вама, а како видим и хрвати. На крају це те се поклати измедју себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Академац

05.12.2014 23:10

Док ови што су на власти задњих 10 година, не буду иза решетака, нема ништа ни од нас ни од ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срецко Сојиц

05.12.2014 23:47

Нема бољитка обицном народу без Закона о поријеклу имовине и без затвора!!! Тек тада це политицари мање красти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А Б&Х цитизен

06.12.2014 00:43

Ех, Мис Федерица Могхерини, тхе Хигх Репресентативе оф тхе Еуропеан Унион фор Фореигн Аффаирс анд Мр Јоханес Хахн, тхе Еуропеан Цоммиссионер фор Регионал Полицy, wитх алл дуе респецт, Босниа анд Херзеговина ис суцх а нице плаце то цоме со ас то хаве а дринк ин ор сометхинг бут yоу реаллy wасте yоур тиме трyинг то цоммуницате wитх тхе лоцал политицианс. Wе до кноw тхем wелл, верy wелл. Анд, а феw оф ус wоулд лике wе хаве ратхер невер хеард оф тхем ат алл синце wе аре сицк оф тхем, индеед. Ех, госп Федерика Могерини, високи представниче ЕУ за вањску политику и госп Џонс Хан, високи представниче за регионалну политику, уз сво дужно поштовање, Босна и Херцеговина је тако лијепо мјесто за доћи на пиће или слично, али збиља губите вријеме покушавајући да комуницирате са локалним политичарима. Ми их познајемо више него добро. Нас неколицина би радије да никад нисмо ни чули за њих пошто нам је мука од њих, збиља.

ОДГОВОРИТЕ