Предсједавање велики изазов за Србију

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је Србија практично преузела предсједавање ОЕБС-ом, које ће званично започети 1. јануара и оцијенио да је то велики изазов, јер постоје значајна размимоилажења унутар ове организације.

Србија 05.12.2014 | 17:51
Предсједавање велики изазов за Србију

"Претходно швајцарско председавање нашло се пред великим изазовом кризе у Украјини. Прва обавеза Србије је да одредимо личног представника председавајућег ОЕБС у контакт групи између Русије и Украјине", рекао је Дачић новинарима по завршетку Министарског засједања ОЕБС-а у Базелу.

Дачић је навео да су у оптицају три - четири имена, која не морају нужно да буду из Србије, али да је још рано да о њима говори и указао да се у ОЕБС-у одлуке доносе консензусом.Он је рекао да Србија треба да се покаже као важан и кредибилан политички фактор који може да обавља тако важну улогу као што је предсједавање ОЕБС-ом.

Дачић је изразио наду да ће Србија бити успјешан посредник у рјешавању украјинске кризе, будући да је ОЕБС једина међународна организација која тамо дјелује.

Он је рекао да је један од задатака пред Србијом "разматрање начина функционисања ОЕБС-а и перспективе организације", а према приједлогу још актуелног предсједавајућег Дидијеа Буркхалтера биће формиран панел са 13 чланова, који ће водити њемачки дипломата Волфганг Ишингер.

Дачић је најавио да ће се у фебруару обратити члановима америчког Конгреса, о чему је постигао договор са америчким државним секретаром Џоном Керијем.

Коментари / 0

Оставите коментар