Савјет безбједности о Косову и Метохији

Савет безбедности Уједињених нација расправља о ситуацији на Косову. Шеф УНМИК-а позвао Приштину да формира владу. Србија жели политичку и економску стабилност на целом Западном Балкану, рекао је Вучић. Нова влада Косова следеће седмице, рекао је Тачи.

Свијет 04.12.2014 | 22:57
Савјет безбједности о Косову и Метохији

Русија тражи да у нову косовску владу буду укључени и представници Срба, рекао је руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин. Русија је, такође, забринута због афера које потресају Еулекс и тражи да се посебна пажња поклони специјалном суду за ратне злочине припадника ОВК.

Косово ће формирати специјални суд за ратне злочине, рекао је Тачи.

Влада Косова ће бити формирана наредне седмице, рекао је Тачи и нагласио да радикалне исламисте на Косово подржавају само појединци и маргиналне групе. Косовска полиција ухапсила је велики број таквих особа, укључујући и неколико имама.

Тачи је рекао да је север Косова константан извор нестабилности, али и да је протекла година прошла у знаку "цементирања територијалног интегритета Косова".

Пет кућа у Ђаковици порушено по директном налогу председнице општине Мимозе Кусари Љиље, чиме је послата јасна порука Србима да њихов повратак у ово место није пожељан, рекао је премијер Србије.

Србија позива све одговорне и активне чиниоце у међународној заједници да са максималном озбиљношћу уваже закључке главног тужиоца Специјалне истражне јединице Еулекса, Клинта Вилијамсона, рекао је Вучић.

Србија не може прихватити део Извештаја који се тиче стања на северу Косова и Метохије, у делу који непотпуно, а тиме и нетачно, интерпретира ситуацију у насељу Брђани, рекао је Вучић.
Вучић рекао да очекује да у наредним данима буде формирана нова косовска влада, како би се наставили разговори са Приштином.

Вучић је рекао да је Београд чврст у ставу да не призна насилно и међународном праву противно отцепљење Косова и Метохије и његово самопроглашење за државу, али да тај чврст став није препрека разговорима и све живљој комуникацији са Приштином.

Коментари / 0

Оставите коментар