Умјесто радника, газде у штрајку

До сада су на улицу излазили радници, сада протестују и газде.

Свијет 04.12.2014 | 20:16
Умјесто радника, газде у штрајку

Да је враг однео шалу, и да привреди иде веома лоше, показује и овонедељна манифестација незадовољних послодаваца широм Француске, који се нису организовано бунили на овај начин још од 1999.

Око шест хиљада власника малих и средњих предузећа окупили су се по великој хладноћи у Паризу, око две хиљаде у Тулузу, неколико стотина је протестовало у Марсељу, док се манифестација наставила у среду великим скупом у Лиону.

Кап је прелила чашу, списак незадовољстава је дугачак. Газде више не могу да изађу на крај с компликованом и захтевном администрацијом, са све више правила, закона, прописа, дажбина, обавеза, издатака, пореза, такса, казни. Многи од њих зарађују мање од својих запослених.

Власници фирми истичу да недељно често раде и до 70 сати, двоструко више него што је то законом у Француској прописано, док њихови радници дословно уживају ово право. Управо је укидање 35-часовне радне недеље био један од захтева послодаваца, који су у понедељак окачили катанце и ланце на огради Министарства финансија.

Поручују и да је 2017. година, када власт очекује резултате својих мера, исувише далеко да би њихова предузећа то дочекала на здравим ногама. Власници предузећа сматрају да се актуелном политиком у Француској данас практично обесхрабрују они који желе да отворе фирму. Не усуђују се да запосле нове раднике и наглашавају да трећину свог радног времена потроше на попуњавање формулара и административних формалности.

Коментари / 0

Оставите коментар