Мајданпек и даље чека струју

Четврти дан је како Мајданпек нема струју ни грејање. Војска Србије јутрос је допремила три агрегата велике снаге. Радници "Електромреже Србије" раде без престанка и очекује се да током дана Мајданпек добије струју.

Србија 04.12.2014 | 10:55
Мајданпек и даље чека струју

Министар одбране Србије Братислав Гашић каже за РТС да ће Војска Србије допремити још агрегата уколико то буде потребно. Један од агрегата требало би да буде монтиран код градске топлане како би бар станари нижих спаратова могли да добију грејање.

Разматра се могућност да се један од агрегата монтира код локалнеспортске хале, како би грађани ту могли да дођу и да се угреју и обаве све што је потребно.

Гашић је захвалио грађанима Мајданпека на стрпљењу, али је истакао да локалне самоуправе морају много више да се ангажују на превенцији.

"Не сме да се деси да је покварен агрегат у Дому здравља, ни да неко од локалних фунционера каже да нема нафте", истакао је министар.

Гашић је рекао и да га је директор РТБ "Бор" обавести да они сада деле 7.000 векни хлеба.

Министар напомиње да је више од 200 радника, електромонтера, већ трећи дан на Дебелом лугу.

"То је тако неприступачан терен. То је стуб који је 50 метара висок, који је пре много година стављен уз помоћ хеликоптера. То што чине радници у овом тренутку, надљудски је напор", истакао је Гашић.

Извршни директор Електромрежа Србије Илија Цвијетић очекује да ће струја у Мајданпек доћи у току дана.

"Не можемо да говоримо о временима, да не стварамо панику и нервозу међу радницима и становништвом. Надам се добрим вестима у току дана, а дај боже и пре подне", рекао је Цвијетић за Радио-телевизију Србије.

Истакао је да се целе ноћи радило да се оспособе још два далековода, како би се обезбедило сигурно напајање Мајданпека струјом.

"Радимо све што можемо, а и више него што можемо. Велика је хладноћа. Ангажовали смо још 50 људи", рекао је Цвијетић. Струја у Мајданпеку дошла је синоћ око 19.30, а убрзо потом је
поново нестала.

Ванредна ситуација у Мајданпеку није уведена. Ипак, начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић сматра да је то можда требало да се уради, иако то нужно не би значило и евакуацију грађана.

"У Мајданпеку већ три дана нема услова за нормалан живот, а у таквој ситуацији се проглашава ванредна ситуација", рекао је Марић гостујући на РТС-у. 

Напоменуо је да Сектор за ванредне ситуације набавља све што од затражи општински штаб.

"Већ смо упутили један агрегат према Мајданпеку који је већ у функцији у болници, јуче је упућен још један велики агрегат ка руднику, као и 10 мањих агрегата, калорифери, грејалице", рекао је Марић и додао да Црвени крст допрема помоћ у храни и води.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар